Objavljeno u Nacionalu br. 463, 2004-09-28

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Fantastična komedija 'Cesta broj 60' zaobišla je kina i festivale, ali je zanimljiva

Redateljski prvijenac Boba Galea, scenarista i producenta serijala 'Povratak u budućnost, dopadljivi je podsjetnik na glasovitu sagu u režiji Roberta Zemeckisa

Dean ŠošaDean ŠošaBob Gale i Robert Zemeckis funkcionirali su kao scenarističko-redateljski tandem dugo godina, od studentskih dana početkom 70-ih pa sve do 1992. godine kad su zajednički napisali predložak Hillova “Zabranjenog prolaza”. Ključne Zemeckisove filmove, “Polovna kola” i iznimnu trilogiju “Povratak u budućnost” dva su “Boba” osmislila zajedno. Početkom 90-ih Zemeckisu se više nije pisalo pa se tandem raspao. Gale se nakon toga bavio svim i svačim, surađivao na stripovima, snimao promašene “interaktivne” filmiće (“Mr. Payback”) i pisao uglavnom dosad nerealizirane scenarije da bi napokon 2002. debitirao kao redatelj dugometražnih igranih filmova fantastičnom komedijom ceste “Cesta broj 60”. Galeov prvijenac zaobišao je kina i festivale, no visoka prosječna ocjena 7.7, kojom su ga nagradili posjetitelji IMDB-a, dala je naslutiti kako je riječ o zanimljivom dijelcu.
Glavni je junak “Ceste broj 60” Neal Oliver (James Marsden), momak na životnoj prekretnici. Njegov bogati otac, koji bi rado od sina napravio svoju novu verziju, obasipa ga nepotrebnim darovima i želi poslati na studij prava, dok se malom više sviđa likovna umjetnost. Jednog dana Neala posjeti stanoviti J. Ž. Grant (Gary Oldman), misteriozan tip koji ispunjava želje, nakon čega mladić završi u “Zoni sumraka” i dobije priliku kroz niz pustolovina preispitati svoje prave životne želje.
Sam Gale opisao je “Cestu broj 60” kao susret “Guliverovih putovanja”, “Alise u zemlji čudesa” i “Zone sumraka”. Ipak, već na prvi pogled “Cesta broj 60” najviše nalikuje Galeovu i Zemeckisovu životnom ostvarenju, “Povratku u budućnost”. Uistinu, “Cesta” je pravi mali pojmovnik tema i postupaka glasovitog serijala, čak i likova s obzirom na to da je malu ulogu u njoj odigrao Michael J. Fox, a nešto veću i Christopher Lloyd. Zaigrani Gale ponovno se zabavlja odrastanjem, odnosom snova i stvarnosti i pitanjima ”Što bi bilo kad bi bilo?” Upitan zbog čega nije i prije sam režirao svoje predloške, Gale je odgovorio da nije bilo potrebe jer je Zemeckis to ionako činio savršeno. Vještim balansiranjem između velikih tema i urnebesnog humora i poigravanjem s popularnom kulturom, Gale u “Cesti broj 60” oživljava onu poetiku koju je Zemeckis zaboravio u trenutku kada se odlučio “uozbiljiti”.
Bilo bi lijepo reći da je nakon “Ceste” pred Galeom velika redateljska karijera, no s obzirom na dosadašnju recepciju njegova prvijenca, drugi će film snimiti tko zna kada.
Za razliku od vrlo dobrog Galeova filma, njegovo grozno DVD izdanje (format slike je 4:3!) treba što prije zaboraviti.

BLITZ
DVD+VHS
“Interstate 60”; kanad.-am. pust. fantazija; 2002.
R: Bob Gale
GL: James Marsden, Gary Oldman, Chris Cooper, Amy Smart, Christopher Lloyd, Kurt Russell
FILM: 3
DVD: 0

TANGO ZA UBOJICU
Continental film
DVD+VHS

Pet godina nakon “Apostola”, veteran Robert Duvall režirao je kriminalističku dramu “Tango za ubojicu”, priču o plaćeniku kojeg “boss” šalje u Argentinu kako bi likvidirao jednog ostarjelog generala. Ocjene mnogobrojnih kolega da je “Tango za ubojicu” slabiji film od “Apostola”, sasvim su na mjestu: Duvall se, čini se, nije mogao odlučiti snima li esej o tangu ili sjetnu dramu o ostarjelom plaćenom ubojici pred mirovinom, a i glavnu je ulogu mogao prepustiti nekom drugom. Ipak, ukupno gledajući, riječ je dobrom, staromodnom filmu vrijednom jednog gledanja.
Za razliku od američkog DVD izdanja koje sadrži alternativni završetak i komentar Duvalla i Luciane Pedraza, jedini dodatni prilog domaćem izdanju “Tanga” je kinoforšpan.

Assassination Tango, am.-arg. krim. drama, 2002.
R: Robert Duvall
GL: Robert Duvall, Rubén Blades, Kathy Baker, Luciana Pedraza, Frank Gio
FILM: 2
DVD: 1

PETAR PAN
Blitz
DVD+VHS

Nakon svih razočaravajućih remakeova, koje smo proteklih godina imali prilike vidjeti, i sumanutih dječjih filmova pravo je zadovoljstvo vidjeti jedno dječje ostvarenje bolje od originala, računamo li, naravno, da je igrani “Petar Pan” remake Disneyeva crtića iz 1953. godine. Australski majstor P. J. Hogan (“Muriel se udaje”, “Moj dečko se ženi”) pozabavio se onim aspektima klasičnih pričica J. M. Barrieja koji su Disneyevci potisnuli – probuđenom seksualnošću djevojčica i odbijanjem odrastanja dječaka, snimivši vrlo dobar film, dovoljno subverzivan da u njemu uživaju i odrasli. Petra glumi Jeremy Sumpter, junak sjajnih “Anđela i demona”, a od službenog završetka filma bolji je alternativni, skriven u jednom od mnogobrojnih dodatnih priloga.

Peter Pan, am. pust. fantazija, 2003.
R: P. J. Hogan
GL: Jeremy Sumpter, Rachel Hurd-Wood, Jason Isaacs, Lynn Redgrave, Ludivine Sagnier
FILM: 3
DVD: 3

RUBY & QUENTIN
UCD
DVD+VHS

Ugledni francuski redatelj Francis Veber (“Velika laž”) ima u svojoj filmografiji kudikamo uspjelijih ostvarenja od dopadljivog duhovitog krimića “Ruby & Quentin”, no to još uvijek ne znači da potonji nije vrijedan gledanja. Veberova laka redateljska ruka, osjećaj za geg i poštovanje publike podsjećaju na vremena kada francuski zafrkantski žanrovski filmovi nisu izgledali isprazno poput novijih produkcija Luca Bessona. Gospoda rutineri Gérard Depardieu i Jean Reno jednostavno briljiraju i iz njihovih je nastupa vidljivo kako je dobra atmosfera vladala na snimanju.
Solidno DVD izdanje “Rubyja & Quentina” sadrži nekoliko dodatnih priloga, među kojima je i polusatni dokumentarac o snimanju filma, no svi su oni, nažalost, neprevedeni.

Tais-toi/Ruby & Quentin, franc. humoristički krimić, 2003.
R: Francis Veber
GL: Gérard Depardieu, Jean Reno, Jean-Pierre Malo, Leonor Varela, Richard Berry
FILM: 2
DVD: 1

4 VJENČANJA I SPROVOD
Continental film
DVD

Deset godina nakon kinopremijere imamo priliku uživati u raskošnom, dvostrukom DVD izdanju jednog od najpoznatijih britanskih filmova 90-ih, ljubavne komedije “4 vjenčanja i sprovod”. Vrlo dobro izdanje dostojno je sjajnog filma nakon kojeg je Hugh Grant zasluženo postao velika zvijezda. Među audio-komentatorima filma su i dva ključna čovjeka: redatelj Mike Newell (“Donnie Brasco”) i scenarist Richard Curtis, koji je u međuvremenu i sam počeo režirati (“Zapravo ljubav”) dok se Grant i MacDowellica pojavljuju u brojnim dodatnim prilozima.

Four Weddings and a Funeral, brit. ljub. komedija, 1994.
R: Mike Newell
GL: Hugh Grant, Andie MacDowell
FILM: 4
DVD: 3

BARTON FINK
Blitz
DVD

Nakon “Zavedi me, razvedi me!” i “Gangsterske petorke”, napokon nije sramota ustvrditi da famozna braća Coen baš i nisu takvi genijalci kakvim ih se želi prikazati. Iako se moji brojni kolege s tim neće složiti, od spomenutih osrednjih filmova nije puno bolji ni hvaljeni pobjednik Cannesa “Barton Fink”, hladan, dosadan i tek rijetko duhovit komad groteske, zanimljiv jedino na razini dosjetke. Tri godine kasnije braća su snimila svoje pravo remek-djelo, “Mr. Hula Hoop”, no ono je, eto, ostalo u sjeni puno banalnijeg “Bartona Finka”.

Barton Fink, am.-brit. drama, 1991.
R: Joel Coen
GL: John Turturro, John Goodman
FILM: 2
DVD: 1

SCARLET DIVA
Discovery
DVD+VHS

Drama “Scarlet Diva” jedno je od neobičnijih ostvarenja koja su se posljednjih mjeseci pojavila na našem DVD tržištu, no od Asie Argento, kćeri kultnog majstora strave Daria Argenta, ionako se nije ni očekivao neki običan film. Glumica Asia pozabavila se u svom redateljskom prvijencu promiskuitetnom ženskom osobom željnom ljubavi, prikazavši vrlo eksplicitno sve gadosti kroz koje ista prolazi. Od samog filma puno je bolji redateljičin glazbeni ukus: tijekom filma čak dvaput čujemo “Wild is the Wind” u briljantnoj izvedbi Nine Simone.

Scarlet Diva, tal. drama, 2000.
R: Asia Argento
GL: Asia Argento, Jean Shepard
FILM: 2
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika