08.03.2012. / 09:13

Autor: Hina

Snažna solarna oluja putuje prema Zemlji

Solarna oluja, najsnažnija u posljednjih šest godina, do zemljina magnetskog polja stići će u četvrtak. Potaknulo ju je nekoliko sunčevih bljeskova početkom ovog tjedna, pišu BBC i Reuters

IlustracijaIlustracijaSnažna solarna oluja u četvrtak će stići do Zemlje i mogla bi poremetiti energetske sustave, satelitsku navigaciju i zrakoplovne rute, javljaju agencije.

Solarna oluja, najsnažnija u posljednjih šest godina, do zemljina magnetskog polja stići će u četvrtak. Potaknulo ju je nekoliko sunčevih bljeskova početkom ovog tjedna, pišu BBC i Reuters.

Ovo je vjerojatno najsnažnija solarna oluja u šest godina i bit će mnogo intenzivnija od one u koja je stigla do Zemlje u siječnju, kazao je Joseph Kunches iz američke nacionalne uprave za oceane i atmosferu. "Udarit će nas ravno u nos", kazao je.

Otpuštene energetske sunčeve čestice kreću se prema Zemlji brzinom od 6.400.000 kilometara na sat, višestruko brže od uobičajenog. Kunches predviđa kako bi oluja mogla trajati do petka ujutro. Mogla bi poremetiti elektromreže, satelitsku navigaciju i neke zrakoplovne rute. Njezini će učinici biti najsnažniji u polarnim krajevima, napominje BBC.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika