08.03.2012. / 09:51

Autor: Deutsche Welle

Od Srbije se očekuje europsko ponašanje

S obzirom da Srbija i dalje Kosovo smatra svojim teritorijem, tamo želi organizirati i izbore. Ali, kosovske vlasti smatraju da bi takvi izbori bili ilegalni te da bi doveli do novih problema i za Srbe na Kosovu

IlustracijaIlustracijaEventualno održavanje izbora koje raspisuje Beograd i na teritoriju Kosova za službenu Prištinu je neprihvatljivo. Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuqi kaže da su bilo koji izbori, koje ne organiziraju kosovske vlasti, ilegalni. „Vjerujem da će Vlada Srbije imati europsko ponašanje prema cijeloj regiji i u odnosima s Kosovom i da će međunarodne obveze koje je preuzela ispoštovati u potpunosti”, kaže Kući.

I Slobodan Petrović, također zamjenik premijera ali iz redova srpske zajednice, smatra da bi Srbija trebala odustati od organiziranja izbora na Kosovu. Petrović, koji je i ministar lokalne samouprave, za DW kaže da je raspisivanje lokalnih izbora za fiktivne općine bacanje novca i nepotrebno zatezanje situacije. “Međunarodna zajednica je jasna po tom pitanju i nadam se da će vlasti u Srbiji poštovati, prije svega (UN-ovu) Rezoluciju 1244, kao i realnost koja je na Kosovu. Svi znamo što je prihvatljivo, a lokalni izbori u organizaciji Srbije nisu prihvatljivi i to je jasno rečeno i od strane međunarodnih predstavnika.”

Nojkić: Lokalni izbori izvor problema

Da na Kosovu ne bi trebalo organizirati srpske lokalne izbore smatra i Ranđel Nojkić, predsjednik kosovskog odbora Srpskog pokreta obnove (SPO). “Smatram da je potrebno i mislim da u tom smislu ne bi imale problem ni institucije u Prištini, a ni međunarodna zajednica, ukoliko bi se na Kosovu raspisali samo parlamentarni i predsjednički izbori. Što se tiče lokalnih izbora smatram da njih ne treba raspisivati jer upravo lokalni izbori su proizveli probleme koji su se kasnije događali na sjeveru.”

Nojkić upozorava i da bi bilo opasno ukoliko bi Beograd raspisao sve izbore samo u jednom dijelu Kosova, a u drugom ne, kao i da Beograd ne bi smio dozvoliti da se izborni materijal prenosi ilegalnim kanalima. “Mislim da Beograd ne bi smio upasti u zamku ili pod pritiskom ljudi sa sjevera pa da ilegalnim kanalima prebacuju materijal na prostore Kosova, a da se onda Beograd optuži kako krši Rezoluciju 1244 i sve ostale postignute sporazume.”

Spriječiti srpske izbore

Predstavnik nevladine organizacije FOL (“Govori”) Petrit Zogaj podsjeća da su od završetka sukoba 1999. godine kosovske vlasti tolerirale održavanje srpskih izbora na Kosovu i ističe da bi ovoga puta trebale poduzeti političke mjere kako bi zabranile i spriječile organiziranje tih izbora. “Najavljeno održavanje izbora Srbije na sjeveru, ali ne i samo na sjeveru, ukazuje jasno da je Vlada Kosova na posljednjim pregovorima, i u zadnjim postignutim sporazumima, pokazala veliko neznanje u smislu korištenja pregovora u odnosu na unutrašnje funkcioniranje države”, ocjenjuje Petrit Zogaj.

Autorica: Zulfija Jakupi

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika