08.03.2012. / 14:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Ježić:

Sanadera sam odlučio prijaviti u zatvoru

Na Ježićevo pojašnjenje da takva transakcija od 10 milijuna zahtjeva oko 20 posto troškova, Sanader mu je navodno odgovorio kako neće valjda njemu naplatiti prioviziju

Photo: Željko Lukunić/PIXSELLPhoto: Željko Lukunić/PIXSELL

Vlasnik Diokija i krunski svjedok u aferi Ina - MOL Robert Ježić izjavio je danas da se na prijavljivanje bivšeg premijera i prijatelja Ive Sanadera za primanje mita od mađarske naftne kompanije odlučio u istražnom zatvoru zbog paranoje da novac koji se i dalje nalazi na računu njegove švicarske tvrtke ne povežu s njim.

"Izlazeći nakon četiri mjeseca i 11 dana iz istražnog zatvora savjetovao sam se s odvjetnikom, iznio mu cijeli slučaj i on mi je sugerirao da idemo na USKOK", kazao je Ježić, odgovarajući na pitanja branitelja bivšeg premijera optuženog da je od mađarskog MOL-a primio 10 milijuna eura kako bi im omogućio stjecanje većinskih upravljačkih prava u Ini.

"U zatvoru sam imao vremena o svemu razmišljati, smetao me taj novac u sustavu, a u to vrijeme događala se i jaka medijska ofenziva vezana za kupovinu Ininih dionica preko ciparskih firmi. Sve sam zbrojio i zaključio da provjere računa mogu dovesti do mene", kazao je Ježić.

U prvom dijelu svjedočenja potvrdio je da je polovina od 10 milijuna eura MOL-ovog mita uplaćena na račun njegove švicarske tvrtke, dok je preuzimanje ostatka novca trebao riješiti Sanaderov brat Flavio.

Kazao je da je na zahtjev obiteljskog prijatelja Sanadera na primanje "naknade za konzalting" pristao jer je Sanader bio najmoćnija osoba u državi, ali i zbog straha da bi, odbije li, mogao naštetiti poslovanju svog poduzeća s državnim tvrtkama.

Na pitanje Sanaderova odvjetnika Čede Prodanovića zašto je pristao svjedočiti u slučaju koji se uopće nije istraživao i kojega "ne bi bilo" bez njegove "priče" kazao je da je u svojoj paranoji smatrao da se lako može utvrditi tijek kolanja novca, iako novac namijenjen Sanaderu u to vrijeme više nije bio na računu tvrtke Xenoplast već je premješten u drugu tvrtku u sustavu Dioki grupe.

Ježić je u više navrata potvrdio i da je tim novcem raspolagao unutar svojih tvrtki, a na pitanje obrane zašto ga nije predao Sanaderu ako je njemu bio namijenjen, kazao je da nije imao gdje i kada. Pojasnio je da se najprije čekalo da prođe dovoljno vremena od uplate, a kasnije je završio u istražnom zatvoru, kao i Sanader.

No, ustvrdio je da je novac spreman vratiti državi, bez obzira na presudu u ovom postupku.

"To nije moje i nikada nije bilo moje", kazao je Ježić, ponavljajući da je novac bio namijenjen Sanaderu.

Na upit zna li čiji je novac odgovorio je kako mu je potpuno jasno da je to MOL-ov novac i da ništa drugo ne može zaključiti.

Iz pitanja Sanaderove obrane doznalo se i da je Ježiću nakon puštanja iz pritvora vraćena putovnica, no odbacio je tvrdnje da je s USKOK-om o ovom slučaju razgovarao još u zatvoru u Remetincu.

Odgovarajući na Sanaderova pitanja Ježić je kazao da nikada nije s ruskim tvrtkama planirao ulaganja u Srbiji te da bivšeg premijera nije tražio da ga upozna sa šefovima bankarske grupe Unicredito kako bi mu odobrili kredit za kupnju dionica riječkog dnevnika Novi list koji je do kraja prošle godine bio u njegovu vlasništvu.

Sanader je u konačnici prigovorio cijelom Ježićevom iskazu, posebno dijelu da je polovinu MOL-ovog mita trebao srediti njegov brat.

Njegova je obrana ustvrdila i da se "neistinit iskaz prilagođava činjeničnom stanju utvrđenom tijekom dokaznog postupka" te da je Ježić danas svjedočio drugačije od onoga što je u dva navrata ispričao u USKOK-u.

"Novac za koji se Sanader tereti, a koji je Ježić potrošio, zapravo je njegov honorar za angažman koji su Rusi trebali imati u Omišlju", ustvrdio je Prodanović.

Suđenje se nastavlja za sedam dana svjedočenjem bivšeg člana uprave Ine Joze Petrovića i bivšeg potpredsjednika vlade Slobodana Uzelca.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
9/3/11

poluprovokator, 08.03.12. 11:11

Državni interes:
- Dokazati mito MOL-a
- Na osnovu toga raskinuti ugovor postignut mitom
- INA se vraća doma

...sve ostalo je na našu štetu i treba otkriti tko stopira rješenje


registracija
11/1/10

fluid, 08.03.12. 13:34

Ima li Hrvata na kugli zemaljskoj,kojemu još danas nije jasno tko je bio HDZ i njegovi trabanti?Tko je i na koji način opljačkao,i još uvijek pljačka,"voljenu Hrvatsku"?Ima li i jedan Hrvat kojemu danas treba izbijati iz guzice i utuvl
javati u glavu ,zašto je država na koljenima?Kriminalci su pred nama,razotkriveni i kompromitirani.Potpuno je razvidan način kako su to radili.Imamo tobožnje sudstvo i Europu iza leđa.U čemu je problem da se sve to sabere i pravedno (kao i pravno) raščisti? Ukoliko se bude kemijalo,a ima velikih izgleda da će se kemijati oko svega ovoga ( i ostalog iz pretvorbe),tada Hrvati nemaju šta očekivati nego produžetak udruženog zločina i djelovanje dvoglave hrvatske hobotnice (HDZ - SDP).


registracija
9/5/10

lolobrigita, 08.03.12. 13:54

fluid,daj napiši nešto s čim se neću složiti 100%.


registracija
26/10/11

eezy, 08.03.12. 14:02

5'000'000 € ostaviti nekom na slobodno korišćenje skoro tri godine??? Bit će da nešto s Sanaderom nije u redu!


registracija
23/9/11

Ceraria, 08.03.12. 14:11

lolobrigita
upravo to san mu ja tija reci!


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.03.12. 17:23

Sumnjičav, kakav Bogu hvala jesam, ne iz neke potrebe da nekog branim ili napadam, a u duhu svojih stavova da je u Hrvatskoj u zadnjih 10-12 godina na snazi medijski reket, kojim se određene lopove s pravom dere a određene lopove čuva, sjetih se afere Viktora Lenca i uloge današnjeg poštenog ministra Linića u njoj. Tako nabasah na blog izvjesnog Ante Rakov Jadrijevića, svojevremeno i predsjednika sindikata u Viktoru Lencu. Budući je tekst iz vremena Brodosplit afere neki su konteksti smiješni, no zanimljivo je pročitati o nekim stvarima, poglavito ulozi Linića u saniranjima privatnika Viktora Lenca u vlasništvu Linićeva prijatelja Vrhovnika. Koga zanima evo link:

http://ohrana-ante-rokov-jadrijevic.blogspot.com/2011/09/tzvafera-brodosplit-je-podvala-g-slavka.html

Iako podupirem Građansku inicijativu, u njihovom radu a i medijskom praćenju prepoznajem veliki FILTER, što za posljedicu ima DVOSTRUKE kriterije prema kriminalcima u ovoj državi.
Moje pitanje je jednostavno: Zašto je Linić u medijima prikazan kao spasitelj iz redova kukurikavaca, kada na leđima ima milijarde kuna sfućkanih po istom receptu zbog kojeg se prozivaju ovih dana bivši vladajući?

Znam, sada će po meni opaliti "pogođeni" kako sam HDZ-ovac, namjerno pri tome zanemarujući činjenicu da svojom podrškom ovim današnjim lopovima neće dočekati optimističniju budućnost! A optimizam i nada nam je valjda svima zajednička, bez obzira na svjetonazor, a korupcija, nepotizam, nesposobnost i lopovluk glavni neprijatelji!

Nitko nema pravo uvjeravati bilo koga da je netko od Kurte ili Murte manje zlo. Oba moraju dole!


registracija
11/12/07

time, 08.03.12. 17:23

Ježić je prao novac za mnoge političare.On je tipičan model povjerenika za prikrivanje tragova korupcije i organizirane pljačke države.
Taj je uvijek znao pronaći utjecajne pokrovitelje od Franje Gregurića,Branka Mikše,Kalanja, Šarinića,Šterna do Slavka Linića (2000.) i na kraju tek Sanadera.
Pitanje je zašto je on odabran za USKOK-ovog svjedoka, kada se zna da je trebao biti glavni optuženik. Zar samo zato da bi došli do Sanadera ili su tu odradili brojni utjecajni zaštitnici?


registracija
24/3/10

bagsy, 08.03.12. 18:53

Situacija u siriji je natjerala inu da se povuče iz te zemlje.Tamo su ostala naftna polja vrijedna 20 milijardi dolara,tako kaže ministar.
Što je sa naftnim poljima u iraku,libiji rusiji i drugim zemljama gdje je ina bila u koncesiji i na koga su prenešene te koncesije.
Odokativno,vrijednost naftnih polja koje je ina imala prije prodaje je bar 50 - 100 milijardi dolara.Većinski udio ine je prodan za koliko,milijardu?
Najžešće je to što je 'premijer' koji bi trebao štititi interese države,za čak i njemu tričavih 10 milja eura prodao inu,naravno i plivu i drugo što mu je palo pod ruku.
Giljotinja je jedino dovoljno dobra kazna,
Zvonko.


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.03.12. 22:16

bagsy,
ni točku ne želim dodati tvom postu jer stav stoji (pod uvijetom da su podaci izneseni točni, barem približno). Samo giljotina!
Nije mi bila želja braniti nekog. Ne dopuštam nikome za pravo da abolira nekoga tko je ukrao milijun samo zato jer je netko drugi ukrao 10 milijuna. Upozoravam samo na medijsku i uskočku praksu da se po političkom ključu filtriraju, iz određenih razloga, i procesuiraju samo neki a trebali bi svi.
Nadam se da sam jasan. Jedino što mnoge zavara je to što koristim svaku priliku HDZ-ovom kriminalu naći pandan u kukurikavcima, koliko već u tome budem uspješan.
Ne dozvoljavam da mi mediji i Bajić serviraju Linića kao spasitelja Hrvatske kad je taj čovjek upropastio milijarde na isti način a za koji, primjerice, odgovaraju jedan Polančec, Čehok ili Rončević.
Ja polazim od pretpostavke da su nama - narodu, na suprotnoj strani oni - političari, namjesto podjele na lijeve - SDP-ovce ili desne -HDZ-ovce.


registracija
7/3/11

medjimurec, 09.03.12. 13:46

Zvonko , svaka cast - super komantar , tu se nema sta dodavati!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika