Objavljeno u Nacionalu br. 463, 2004-09-28

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Sedlar i remenar uskoro u svim boljim garažama

HRT je medvjedica koju je pregazio kamion sa slovima RTL na ceradi

Ivan StarčevićIvan StarčevićSHPIZZA
Ponedjeljak, HRT 2, 21.20
Kaktus

U povodu svojih novih stotinjak, uglavnom stravično starih, beskrvnih i dosadnih emisija, naša je javna televizija upriličila masovni domjenak za autore, članove obitelji, urednike i prijatelje, ukratko: za elitu naše mlade države. HRT je putem nove «Shpizze», starog «Glamour caffea», unajmio poltrone da joj na tom velebnom zbivanju posnime nekoliko izjava na temu njene vlastite veličine. Prva i njoj najmilija puštena je ona o tome da je HRT medvjed, a sve ostale televizije da su komarci, što su kasnija zbivanja potvrdila. Nije prošlo ni deset dana, a na ekranu smo vidjeli mrtvog medvjeda. U svjetlu te činjenice, da je na auto-cesti kod Perušića (Lika) pregažena ogromna medvjedica i da je njeno truplo pokazano na vijestima, lako ćemo se složiti da HRT baš ta nesretna mrcina. Navodno ju je udario kamion na čijoj je ceradi pisalo RTL, ali za šoferom se još traga.
Poslije udarene životinje glas su pustila dva HRT-ova plišana medeka, inače oštri mladi filmski autori i čuveni antitalenti Dalibor Matanić i Hrvoje Hribar. Budući da HRT daje tešku lovu za domaće filmove, normalno je da se iz usta ove dvojice moglo čuti sve najbolje o jedinstvenosti te dobrotvorne ustanove, a Hribar se čak obrecnuo na gluposti (reality show i slično) koje napravi jedna tv, a onda je druge tv moraju slijediti. E, HRT je ta koja jedina ne mora slijediti te gluposti, obrazložio je govornik svoje poimanje veličine Duvanovićeva poduzeća, tj. iste one firme koja se blamira svojim originalnim nastojanjem da ima sve emisije koje imaju Nova i RTL, no Hribar to još nije uspio primijetiti, jer mu je kao tipičnom hrvatskm filmskm režiseru smisao za stvarnost najslabija strana.

U povodu spektakla koji su sedlar i remenar priredili kradući vlastiti auto iz javne garaže genijalni splitski «Gitak tv» proizveo nezaboravan foršpanIz Venecije seke Nanut užasnuto javljaju da Tom Cruise ne daje intervjue. Ne imajući pametnijeg posla, sjele su sa sedlarom i remenarom, zato što su ta dvojica, otac i sin, za nekakvu svoju kvazidokumentarnu nakazu dobila nagradu tamošnje mjesne zajednice i to ni manje ni više nego za kulturu političkog dijaloga. U skladu s nagradom sedlar i remenar nazvali su idiotima i fukarom sve one koji su gledali video zapis garaže iz koje su otac i sin bili prisiljeni ukrasti vlastiti automobil, o čemu detaljnije izvještava «Gitak tv» u emisiji Joška Lokasa.

VEČERAS SA JOŠKOM LOKASOM
Četvrtak, HRT 1, 22.
četiri vijenca

Usprkos silnim naporima šire društvene zajednice, u Hrvatskoj nije do kraja zaustavljeno objavljivanje duhovitih tv priloga. Iako su «Čuvari državnog kečapa» još početkom ove godine zaustavljeni toliko temeljito da se njihovi tvorci i danas boje odgovarati na SMS poruke razočaranih gledatelja, nešto drugačiju sudbinu zasad imaju urnebesno duhoviti proizvodi mlade splitske tv kuće koja se zove «Gitak tv». Joško Lokas pustio ih je u svojoj emisiji čak dva. Budimo glupi pa idimo redom: u prvom «smrtonosni domaći crveni leptir» proždire nedužnog izletnika.
Drugi se zove «novi foršpan za novi filmski uradak Jakova Sedlara». Pošto je to pročitano, idu spektakularne (američke) scene sudara automobila, montirane ritmom od kojega zastaje dah, hoću reći ne da gume stalno cvile (a cvile), nego da je stvar napravljena kao najozbiljniji reklamni materijal. Pod isti vizualni štof ide zatim tekst «od autora hitova Gospa, Fergismajniht, Četverored», pa onda još jedna dramatična najava («otac pomaže sinu u nevolji») i naslov novog filma: «Nestali u trinaest sekundi». Sada ide scena iz podzemne garaže u kojoj sedlar i remenar nisu platili parking, pa bježe, uz silno cviljenje guma i brujanje motora, a može i obratno. Zatim izjava samog sedlara: «Bar su se mogli potruditi da malo bolje izmontiraju taj snimak» i taman kad pomislite da ste zadnji put razvalili usta od smijeha, ide efektna završnica. Velika bijela garažna vrata s treskom se zatvaraju, a na njima je grafit «uskoro u svim boljim garažama». Čestitamo, jer boljega foršpana hrvatski film nikad imao nije. Pojava ovog remek djelca zaslužuje da prepričamo sve, kompletno, jer bila bi vječna šteta zaboraviti prizor u kojem pisari iz venecijanske mjesne zajednice uručuju nagradu i srdačno se smiju, što je u sinkronizaciji splitskih genijalaca ispalo kao podrugljivo grohotanje.

Gost emisije ovaj put nije bila Severina nego dvojica muškaraca (Roman Majetić i Tonči Huljić) zaslužnih za odličnu domaću sapunicu «Villa Maria». Stvar se počela istodobno prikazivati u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH, a Slovenci još ništa. Glede njihova takvog najnovijeg ponašanja i skretanja biračkih im masa u predragi šovinizam, u Hrvatskoj je počela jačati nostalgičarska struja koja smatra da su, umjesto Bosne, Tuđman i Milošević trebali međusobno podijeliti Sloveniju, ali ne zna se kako. Zato u šali, nedajboževećegzla, predlažemo: nama Pankrti, Buldožer, Zoran Predin, Terme Čatež i Mokrice, a Srbima bilo što, npr. Tivoli, Križanke i Triglav (vidi priloženu salvetu).

ZLIKAVCI
Petak, HRT 2, 22.05
Četiri vijenca

Najbolje je ono kad profesor vjerske kulture kaže đaku koji želi postati peder neka mu se javi poslije škole. Crtić u kojem tri đaka i profesor vjerske kulture ili nečeg sličnog razgovaraju glasovima «Zločeste djece», crtić u kojem se čak i prostači, blago imitira Papa (što čini vjernik Siniša Švec), a sve to s mjerom i nikako mlako, sve to skupa znači da je iza nas tjedan s dva povijesna događaja: «Gitak tv» i «Zlikavci». Rupa u zubalu Joška Lokasa, financijske vještine Sušeca i Blažička, falsifikati Branke Kamenski Hanak Pavičić, više nisu najzanimljivije pojave u svemiru. Nisu to čak ni jednoglasno antipatična Egle i jednaki Ozren, sve ih je pomeo duh krepanog medvjeda.

VIJESTI
Nedjelja, HRT 1, 15.00
vijenac

Liječnik prof. dr. Davor Miličić, uhvaćen na Jarunu (a nije riba), izjavljuje u kameru HRT-a da djeca koja žive s roditeljima pušačima imaju 25 % više šanse da dobiju infarkt i 85 % više šanse da kao odrasli ljudi dobiju moždani udar. I RTL i Nova bili su na Jarunu (u povodu svjetskog dana srca), ali nisu doprli do srži pasivnog pušenja.

DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 19.30
Četiri kaktusa

Dnevnik od deset minuta bio bi preopsežan za današnje obilje informacija, ali mada se nije dogodilo ništa, mudracima nije palo na pamet da uobičajenih 25 minuta prepolove i dobiveno vrijeme utroše na bilo što drugo, čak i dječji crtić bio bi dobar. Prepoloviti Dnevnik u nedjelju i ponoviti to dobro djelo još sedam puta u tjednu koji dolazi nije loše rješenje, A može i da odlični Goran Milić druge nedjelje smisli neki kratki pregledić najzanimljivijih stvari iz bijeloga svijeta. Sve je bolje nego ljude gnjaviti nepodnošljivo antipatičnom ministricom pravde i krivde i napuhavati teme koje nikoga ne zanimaju.

TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ
Nedjelja, HRT 1, 20.05
Kaktus

U četvrtak čovjek, voditelj i glumac govori «ispravka» umjesto «ispravak», no dobro, ne može baš svaki voditelj znati što je književni jezik rvacki. Ne bismo se na to ni osvrtali, da isto nedoučeno momče Tariče u nedjelju nije američku državu Maine pročitao onako kako piše, umjesto da lijepo pokuša reći «mein» ili bar «mejn», onako kako se govori.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika