08.03.2012. / 13:46

Autor: Hina

Voće i povrće koži daju zdraviju boju

Čak i samo nekoliko tjedana jedenja voća i povrća popravit će vam boju kože, objavili su znanstvenici.

Voće i povrće doprinosi boji kožeVoće i povrće doprinosi boji kožeČak i samo nekoliko tjedana jedenja voća i povrća popravit će vam boju kože, objavili su znanstvenici.

Istraživači škotskog sveučilišta St. Andrewsa promatrali su prehranu 35 osoba i otkrili snažniju koloraciju u onih koji jedu 'zeleno', objavio je BBC.

Prethodna su istraživanja već ustanovila da takva promjena osobu čini privlačnijom.

Drugi znanstvenici kažu kako ta studija objavljena u internetskom časopisu PLoS One možda ne odražava sasvim precizno odnos između konzumiranja i izgleda.

Već je neko vrijeme poznato da neki žuti i crveni pigmenti zvani karotenoidi kojih ima u raznom voću i povrću imaju utjecaj na kožu. No još nije jasno koliki je utjecaj normalne zdrave prehrane.

Znanstvenici sa St. Andrewsa angažirali su 35 studenata, uglavnom bijelaca, i šest tjedana pratili koliko voća i povrća konzumiraju. Ti dobrovoljci nisu smjeli ići u saunu niti nanositi sredstva za samotamnjenje. Posebnim je instrumentom analizirana boja njihove kože prije, za vrijeme te nakon testiranja.

Rezultat pokazuje da promjena u količini konzumiranog voća i povrća može dovesti do razlike u tonu kože: više voća i povrća pridonosi tamnjenju prirodne crvene i žute koloracije kože.

Ranija istraživanja iste skupine znanstvenika pokazala su vezu izmkeđu privlačnosti lica i čak i najmanje takve promjene u tonu kože.

Vezane vijesti

'Kokice su hranjive i zdrave'

'Kokice su hranjive i zdrave'

Znanstvena studija sa Sveučilišta Scranton u Pennsylvaniji je dokazala kako su kokice hranjivije od voća i povrća, piše Gizmodo.com Nemojte se bojati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika