08.03.2012. / 14:36

Autor: Nacional.hr

Mađarska u zarobljeništvu privatnih interesnih skupina

Studija Transparency Internationala o Mađarskoj upozorava na integritet nacionalnih ustanova

Viktor OrbanViktor OrbanMađarska politička i ekonomska kriza simptomi su strukturnog slabljenja ravnoteže državne moći, upozorila je danas antikorupcijska organizacija Transparency International u izvješću o ključnim institucijama i njihovu otporu zloupotrebi moći.

Izvješće upozorava da bi nemogućnost institucija za nadzor da ograniče moć vlade mogla omogućiti privatnim interesima da prevladaju nad javnim interesima, a novim oblicima korupcije da kompromitiraju ključne funkcije države.

"Čak i tamo gdje donešeni zakoni pružaju adekvatne temelje nezavisnosti, dvojbeno je da mađarske institucije za nadzor poput Državnog ureda za reviziju ili novih organa sudske administracije u praksi mogu djelovati slobodno i bez straha od ometanja", izjavila je Noémi Alexa, izvršna direktorica TI-a.

Izvješće navodi znakove da su mađarsku državu zarobile moćne interesne skupine:

- simbiotski odnos između političke i poslovne elite,

- uobičajeno izražavanje sumnji u nezavisnost institucija za nadzor,

- manjak transparentnosti u zakonodavnom procesu.

Financiranje stranaka i poslovni sektor izloženi su najalarmantnijim rizicima od korupcije

Financiranje stranaka i poslovni sektor izloženi su najalarmantnijim rizicima od korupcije, kako otkriva "Studija nacionalnog integriteta" koja procjenjuje rad i rizike od korupcije u 13 institucija i sektora, od politike i sudstva do medija i biznisa. Ovo je drugi put da se procjenjuje mađarski sustav nacionalnog integriteta. Prvo je izvješće objavljeno 2007. godine. Slična se istraživanja provode u 25 europskih zemalja.

Pravila o financiranju kampanja ne osiguravaju transparentnost i odgovornost, a rezultat je da političke stranke financiraju svoje djelovanje kroz sredstva nabavljena od mutnih, neidentificiranih izvora.

U poslovnom sektoru, ekonomska kriza i brzi tempo zakonodavnog procesa stvorili su još kaotičniji okoliš za kompanije nego što je to prije bio slučaj; kompanije se suočavaju s teškim teretom regulacije i nepredvidljivim državnim intervencijama. Visoki rizici od korupcije prisutni su u uobičajenim poslovnim transakcijama poput bankrota, likvidacije, nabavki i dobivanja službenih dozvola.

TI je napravio opsežan popis preporuka

Među najključnijim koracima koje treba poduzeti su potreba za smanjenjem političkog utjecaja na nezavisne institucije, čvršća regulacija financiranja stranaka i kampanja, učinkovita zaštita informanata i provedba sveobuhvatnog antikorupcijskog programa koji bi pokrio sve uključene sektore i institucije.

"Slab mađarski sustav integriteta potkopava ekonomsku stabilnost i blokira napore usmjerene ka obnovi povjerenja među ekonomskim čimbenicima. Vlada bi trebala provesti sustavan i učinkovit antikorupcijski program uz onaj fokusiran na integritet u središnjoj administraciji", naglasila je Noémi Alexa, dodajući kako je antikorupcijska organizacija spremna poduprijeti rad vlade stručnošću, dokazanim tehnikama i najboljim praksama.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 08.03.12. 16:08

Mađarska - Hrvatska !Odraz jedne slike u ogledalu.Nije uopće bitno koja je slika original.I original i odraz u ogledalu,su vjeran prikaz istoga.Mito,korupcija,nepotizam,diktatura,neoliberalnost na mađarski ili hrvatski način,svejedno.Baš smo si ,ne samo susjedi nego i blizanski identični.Koja je to moć i nemoć na sceni !Nemožeš vjerovati a opet istina je.Kao da su i Mađari i Hrvati zablokirani u svojoj građanskoj socijalističkoj mrakači pa nemaju odgovora na tako očigledno zlo koje ih je snašlo u prelasku dva suprotna društveno-politička stanja ! I najveće zlo upravo proizilazi iz domoljubnih veličina koji se postaviše na čelo država koje tako bestijalno uništavaju,da se čovjek mora zapitati,kojemu obliku postojanja uopće svi mi pripadamo !?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika