08.03.2012. / 16:59

Autor: Hina

Monti: Srbija je zaslužila status kandidata

Predsjednik talijanske vlade Mario Monti izjavio je u četvrtak, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i predsjednikom vlade Mirkom Cvetkovićem na srbijansko-talijanskom summitu u Beogradu, kako je Srbija zaslužila nedavno dobivanje statusa zemlje kandidata za ulazak u Europsku uniju.

Mario MontiMario MontiPredsjednik talijanske vlade Mario Monti izjavio je u četvrtak, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i predsjednikom vlade Mirkom Cvetkovićem na srbijansko-talijanskom summitu u Beogradu, kako je Srbija zaslužila nedavno dobivanje statusa zemlje kandidata za ulazak u Europsku uniju.

"Ja sam rekao predsjedniku Tadiću da osobno smatram integraciju u EU nečim od fundamentalnog značenja, zato što to svaku od naših zemalja mijenja na najbolji mogući način. Mi bismo htjeli poduprijeti i pratiti naše prijatelje (Srbiju) sve do ulaska u EU", kazao je Monti na jedničkoj tiskovnoj konferenciji s Tadićem i Cvetkovićem.

Monti je istodobno upozorio i na važnost rješavanja problema vezanih uz Kosovo na budućem srbijanskom putu prema EU.

On smatra kako će jako važna etapa zasigurno biti datum za početak srbijanskih pregovora o pristupanju Uniji, naglasivši da je to važan trenutak nakon kojega nema "vraćanja na staro".

"Europa i bilateralni odnosi bili su u središtu naših današnjih razgovora. Sve se to događa u znaku strateškog partnerstva na kojemu želimo angažirano raditi, u duhu prijateljstva što nas veže", izjavio je Monti.

Različita stajališta Italije i Srbije glede Kosova pritom se moraju shvatiti i za to imati dužno poštovanje, smatra Monti. Dodao je kako je važno da sa srbijanske strane postoji volja i angažiranost da ide brzo putem rješenja problema vezanih za Kosovo.

Srbijanski predsjednik Tadić potvrdio je kako je Kosovo jedino mjesto neslaganja između Srbije i Italije, izjavivši kako je, i kada je riječ o tom pitanju, zahvalan Italiji jer njezin nastup u multilateralnim institucijama nije tvrd.

"Vjerujem da će nas Italija poduprijeti kada je u pitanju dobivanje datuma za početak pregovora o pristupanju EU, ja se nadam da će to biti moguće tijekom ove godine", kazao je Tadić.

Monti je, govoreći o gospodarskoj suradnji sa Srbijom, kazao kako gospodarska razmjena između dviju zemalja već doseže razinu od prije krize 2008. godine te da Italija, što se tiče njezinih investicija u Srbiji, može reći da je zadovoljna. Po njegovim riječima, Italija je zainteresirana da zajednički sa Srbijom radi na velikim infrastrukturnim projektima poput, primjerice, željeznica i izgradnja metroa u Beogradu.

Tadić je rekao kako je s talijanskim gostom razgovarao o konkretnim vidovima gospodarske suradnje, posebice prijevoza i energetike, između ostaloga i o dovršetku koridora 10 i o izgradnji autoceste prema Crnoj Gori i posebno modernizaciji željeznica.

Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković izjavio je kako je Italija jedan od najznačajnijih srbijanskih partnera te da je, kada se gleda vanjska trgovina, ona treći partner po veličini, dok kad je riječ o investicijama, ona spada u prvih pet najvećih država investitora u Srbiji.

Na srbijanskom tržištu aktivno je oko 400 talijanskih poduzeća koja zapošljavaju oko 20 tisuća ljudi.

Uz Montija, talijansko izaslanstvo činili su ministrica unutarnjih poslova Anna Maria Cancellieri, te ministri vanjskih poslova Giuliomaria Terzi, obrane Giampaolo Di Paola, gospodarstva Corrado Passera, životne sredine, kopna i mora Corrado Clini, te poljoprivrede Mario Catania.

Predstavnici dviju država potpisali su memorandume o razumijevanju i zajedničke izjave glede suradnje u područjima europskih integracija, poreznih uprava, borbe protiv organiziranog zločina, ruralnom razvitku, poljoprivredi i zaštiti okoliša.

Prvi talijansko-srbijanski summit održan je u studenome 2009. godine u Rimu, kada je potpisana zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu dviju država.

Vezane vijesti

Janša s Montijem o krizi eurozone pred summit EU-a

Janša s Montijem o krizi eurozone pred summit EU-a

Slovenski premijer Janez Janša razgovarao je u utorak prilikom radnog posjeta Italiji s talijanskim premijerom Mariom Montijem o naporima za rješenje… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 08.03.12. 18:45

Čime?
Tadić priča dobre viceve?


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 08.03.12. 20:11

Srbi svi ce oni vas volit dok im vasi CRNCI rade za 150€ mjesecno-.......


registracija
30/12/08

csiki, 08.03.12. 21:22

Isto tako vole hrvate dok su poslusni i izvrsavaju zelje nemcima


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika