08.03.2012. / 18:59

Autor: Hina

Nova metoda prihvaćanja transplantiranih organa

Britanski znanstvenici pronašli su način da prevare imunosni sustav da prihvati transplantirani organ od nepodudarnog donora što je otkriće koje bi moglo pomoći pacijentima da se ne izlažu čitav život terapiji kako bi se spriječilo odbacivanje organa.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaBritanski znanstvenici pronašli su način da prevare imunosni sustav da prihvati transplantirani organ od nepodudarnog donora što je otkriće koje bi moglo pomoći pacijentima da se ne izlažu čitav život terapiji kako bi se spriječilo odbacivanje organa.

Istraživanje je obuhvatilo osam osoba kojima je transplantiran bubreg i njih pet prestalo je nakon godinu dana uzimati imunosupresivnu terapiju, dvoje je na sniženoj dozi te terapije a u jednom slučaju došlo je do odbacivanja bubrega te je bolesnik podvrgnut klasičnoj operaciji transplantacije bubrega, objavljeno je u časopisu Science Translational Medicine.

Uz konvencionalne transplantacije organa primatelji organa moraju čitav život uzimati lijekove kako bi onemogućili svoj imunosni sustav da odbaci te organe. Ti lijekovi imaju ozbiljne nuspojave uključujući izazivanje povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti, infekcija, te bolesti srca i raka.

"Ovaj novi pristup potencijalno će pružiti bolju kvalitetu života i manje zdravstvenih rizika za osobe s transplantiranim organima", kazala je Suzanne Ildstad sa sveučilišta Louisville u Kentuckiju koja je razvila novi pristup transplantaciji.

No, neki stručnjaci kažu da je procedura prerizična posebno uzimajući u obzir relativnu sigurnost transplanacije bubrega klasičnom metodom.

Nova tehnika temeljena je na otkrićima da se životinjski imunosni sustav može naučiti da prihvati strano tkivo.

U okviru istraživanja primatelji organa, prije transplantacije, podvrgnuti su kemoterapiji i zračenju kako bi se oslabio njihov imuni odgovor, a nakon toga slijedila je transplantacija bubrega. Dan nakon transplantacije u primatelja organa unesene su matične stanice darivatelja organa kako bi se stvorila dva sustava koštane srži koji koegzistiraju.

Pacijenti tretirani novom tehnikom tijekom godinu dana uzimali su lijekove za spriječavanje odbacivanja transplantata čija je doza postupno smanjivana. Pet od osam pacijenata nakon godinu dana prestalo je uzimati te lijekove a u dva slučaja uzimanje se nastavilo ali u smanjenim dozama u odnosu na uobičajene. Kod jednog pacijenta došlo je do odbacivanja bubrega.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika