08.03.2012. / 19:26

Autor: Hina

Popis State Departmenta

I u Vatikanu se možda pere novac

Vatikan se prvi put pojavio na popisu State Departmenta zemalja gdje se možda pere novac, ali nije stavljen u skupinu u kojoj je opasnost od toga velika poput najrazvijenijih zemalja svijeta.

State Department redovno radi listu zemalja u kojima se možda pere novacState Department redovno radi listu zemalja u kojima se možda pere novacVatikan se prvi put pojavio na popisu State Departmenta zemalja gdje se možda pere novac, ali nije stavljen u skupinu u kojoj je opasnost od toga velika poput najrazvijenijih zemalja svijeta.

Izvješće o međunarodnoj strategiji kontrole narkotika za 2012. obuhvaća 190 država smještenih u tri kategorije - zemlje koje izazivaju veliku zabrinutost, zemlje koje izazivaju zabrinutost i zemlje pod nadzorom.

Vatikan je u drugoj kategoriji, zajedno s još 67 država među kojima su Poljska, Egipat, Irska, Mađarska i Čile. Hrvatska je, istaknimo, u trećoj skupini koja obuhvaća zemlje u kojima se nadgleda pravosuđe, ali nisu od veće važnosti.

Susan Pitmann iz State Departmenta objasnila je da kategorija u koju je Vatikan stavljen znači samo to da je financijski sustav neke zemlje osjetljiv na mogućnost pranja novca te da je sam Vatikan nedavno usvojio programe kojima to želi spriječiti.

Vatikan želi doći na tzv. "bijelu listu" Europske komisije na kojoj su države koje poštuju međunarodne standarde protiv poreznih prijevara i pranja novca, o čemu bi se odluka mogla donijeti u lipnju.

"Namjera nam je doći na 'bijelu listu' i zadovoljni smo time što nas je State Department stavio u nižu kategoriju", rekao je vatikanski dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 08.03.12. 20:01

I što sad ako se pere?
Na svjetskm nivou došao na red Vatikan kao u nas LAŽNI branitelji,a gdje su lažni partizani,a svi penzije po stoljeća koriste i stanove i privilegije,njihova djeca i unuci su u državnim tvrtkama i dan danas iako je Hrvatska država,a o yugi da ne govorim,jadni smo mi Hrvati nikad na red doći dA I MI MALO kusamo dobroga.
Pogledajte na TV -u prezimena i imena,sve su to nekakvi gorani,igori, itd itd,nikako Ante,Bruno i sl jer to je opasno,e moj narode


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 08.03.12. 20:12

a na kojem je mjestu USA...?


registracija
13/10/09

branimir, 08.03.12. 21:06

Istinu ćemo saznati tek onda kad nam to pojasni vječno dežurni univerzalni stručnjak za sve i svašta vatikanofob Inoslav Bešker.


registracija
12/1/11

siziff, 08.03.12. 21:16

HAZU- uskoro si i ti na redu, pa nečeš toliko kenjati po internetu, jer češ morati raditi i zaraditi koju paru za život.Biti češ preumoran za internet

Do tada brani ilegalce, jer time braniš i sebe!


registracija
25/10/10

cuma, 09.03.12. 08:58

Da možda!? A kaj su delali 2000 godina?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika