09.03.2012. / 09:05

Autor: Hina

Izraelsko zveckanje oružjem

Netanyahu je nagovijestio kako bi Izrael mogao pribjeći sili ukoliko Teheran, koji niječe opravdanost sumnji da u tajnosti nastoji razviti atomsku bombu, nastavi prkositit diplomatskom pritisku da zauzda svoj nuklearni program

Izrael će pružiti priliku sankcijama prema Iranu da djeluju i neće napasti njegova nuklearna postrojenja narednih dana ili tjedana, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak nakon što se vratio s razgovora u Washingtonu.

"Nemam štopericu u ruci. To nije stvar dana ili tjedana, ali također nije niti stvar godina. To svatko razumije", rekao je Netanyahu komercijalnom Channel 10 u objavljenom dijelu snimljenog intervjua.

Netanyahu je nagovijestio kako bi Izrael mogao pribjeći sili ukoliko Teheran, koji niječe opravdanost sumnji da u tajnosti nastoji razviti atomsku bombu, nastavi prkositit diplomatskom pritisku da zauzda svoj nuklearni program.

"Bili bismo sretni ako bi se ova stvar riješila miroljubivo, ako Iran odluči prekinuti svoj nuklearni program", rekao je.

"Prekinuti ga, demontirati svoje postrojenje u Qomu i prekinuti obogaćivanje urana. Bit ću najsretniji, mislim da će svi izraelski stanovnici biti također sretni", dodao je.

Netanyahu je uvjerevao američkog predsjendika Baracka Obamu na razgovorima u Washingtonu u ponedjeljak kako Izrael nije donio nikakvu odluku o napadu na iranska nuklearna postrojenja, rekli su izvori bliski razgovorima.

Nema znakova uzmicanja

Međutim, isto tako nije dao znakove za uzmicanja od mogućnosti vojnih udara.

U dijelovima posebnog intervjua koji je dao državnom Channel 1 Netanyahu je objasnio kako Izrael osjeća da je iranska prijetnja neposrednija prema njemu nego prema Sjedinjenim Državama. "Postoji bitna razlika. Sjedinjene Države su velike i daleko, Izrael je manje velik i bliže prijetnji, a naravno različite su i mogućnosti", rekao je.

"Zato američki sat za zaustavljanje da Iran stekne nuklearni potencijal nije isti kao izraelski sat koji naravno ima drugačiji raspored", rekao je.

Na pitanje novinara ima li povjerenja u Obaminu preuzetu obvezu da Sjedinjene Države neće dopustiti Iranu da postane nuklearna prijetnja Izraelu Netanyahu je odgovorio: "To je važna izjava, ali je naša odgovornost konačno osigurati da ne dospijemo u situaciju demantirati ono što je predsjednik Obama rekao. Ne smijemo dospjeti u stanje u kojem Izrael nema mogućnosti sam sebe braniti protiv bilo koje prijetnje".

Izraelci traže posebne bombe

Izraelske vlasti od SAD-a su zatražile posebne bombe za razaranje bunkera i zrakoplove cisterne koji bi omogućili da se unaprijedi njihova sposobnost napada na iranska podzemna nuklearna postrojenja, izjavio je u četvrtak izraelski dužnosnik.

"Takav je zahtjev upućen", tijekom tjedna, tj. u vrijeme kada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu boravio u posjetu Washingtonu, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman, potvrdivši na taj način napise u medijima.

S obzirom na osjetljivost tog pitanja, neimenovani je dužnosnik izraelska izvješća prema kojima bi SAD uvjetovao isporuku traženih sredstava u zamjenu za obećanje da neće napasti Iran tijekom ove godine, nazvao nerealnima.

Glasnogovornik Bijele kukće Jay Carney je na novinarsko pitanje jesu li Izraelci takvo nešto zatražili od SAD-a tijekom Netahyahuova posjeta Americi odgovorio kako "nije bilo ni prijedloga niti dogovora o tome pitanju" između izraelskog premijera i američkog predsjednika Obame.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 09.03.12. 10:27

Židovi zasmradili ste sve oko sebe, vaše postojanje temelji se na lažima i zato ne kenjajte


registracija
9/11/09

superhik, 10.03.12. 00:02

Nevjerojatno je da taj zadnji aparthejd na kugli zemaljskoj jos uvijek nije izopcen iz medjunarodne zajednice zbog svih masovnih zlocina koje su pocinili nad Palestincima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika