09.03.2012. / 11:14

Autor: Hina , Nacional.hr

Izlazak osuđenika za zločine

Abdić izašao pred tisuće pristaša

Abdićevo puštanje je prijevremeno te će od danas imati potpunu slobodu kretanja i putovanja

Photo: Dusko Marusic/PIXSELLPhoto: Dusko Marusic/PIXSELL

Iz pulskoga zatvora danas je nešto poslije 9 sati izašao Fikret Abdić, koji je prijevremeno pušten pošto je odslužio dvije trećine kazne - deset godina i devet mjeseci zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne.

Pred zatvorom ga je, uz obitelj, dočekalo, po policijskoj procjeni, više od 2000 ljudi. Oni su u Pulu iz Bosne i Herecegovine, drugih krajeva Hrvatske i čak iz Slovenije stigli u 35 autobusa te osobnim automobilima.

Događaj je pratilo stotinjak novinara i snimatelja domaćih i inozemnih medija.

Abdić se obratio svojim pristašama poručivši da će se boritI da oživi Agrokomerc i "iz pepela ga postavi na zdrave temelje".

Kako doznaje Večernji list, velik broj ljudi koji su krenuli iz Kladuše prema Puli morao se vratiti u BiH jer u autobusima nije bilo dovoljno mjesta za sve koji su željeli dočekati Fikreta Abdića

Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud preinačio je kaznu u 15 godina. Sudilo mu se kao državljaninu Hrvatske i BiH po optužnici tužiteljstva BiH, a na temelju sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći. Proglašen je krivim zbog uspostave tzv. Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne protivno Ustavu BiH te zato što je kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje pet tisuća protivnika uspostave te pokrajine, a u kojima je zbog zlostavljanja umrlo najmanje troje ljudi. AP Zapadna Bosna bila je proglašena od 1993. do 1995. na području Cazina, Velike Kladuše i Bužima.

Abdićevo puštanje je prijevremeno te će od danas imati potpunu slobodu kretanja i putovanja.

Kako je najavila njegova kći Elvira Abdić-Jelenović, Fikret Abdić nakon izlaska iz zatvora "kratko će se obratiti medijima", a za koji dan održat će i konferenciju za novinare kako bi najavio obnovu Agrokomerca. Kako je rekla, organizator dolaska nije politička stranka Demokratska narodna zajednica, čiji je član Abdić, nego Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca koji se, kako je rekla, "zajedno s njim 20 godina bore za ono što im pripada i za revitalizaciju Agrokomerca".

Vezane vijesti

Babo se ne javlja sudu

Babo se ne javlja sudu

Fikret Abdić (73) zvani Babo, koji je nakon deset odsluženih godina zbog ratnog zločina nedavno pušten na slobodu, već je dva puta propustio javiti… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 09.03.12. 13:29

Gledano iz gospodarsko-pretvorbenog ugla,mišljenja sam da će Abdić i vjeran narod mu,pokazati svima na ovim prostorima, šta je i kako trebalo napraviti 90.god.sa socijalističko-zajedničkim vlasništvom.Bez figa u džepu.Obostrano povjerenje naroda i Abdića,će biti iz aviona prepoznato.Ako je Babo išta radio u zatvoru,a vjerujem da je,tada će biti i vrlo brzo vidljivo šta je to osmislio.A da će pretvorbu provesti kao politički prijatelji mu iz okruženja,čisto sumnjam.Vjerujem da će biti itekako socijalno osjetljiviji i pravedniji dok će osobni dobitak biti srazmjeran onome što uspije napraviti.Živi bili pa vidjeli.Očekujem sve dijametralno suprotno onome što su gamad od političara napravili kroz pretvorbe i prelazak iz socijalizma u kvazi-kapitalizam.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika