09.03.2012. / 11:15

Autor: Nacional.hr

Video: Kony 2012. projekt obara rekorde

"Cilj je učiniti Konyja poznatim, a ne slavnim. Samo kako bi se proširila podrška za uhićenje", izjavili su iz organizacije

Screenshot: YoutubeScreenshot: YoutubeZloglasni zapovjednik pobunjeničke skupine LRA iz Ugande, Joseph Kony, navodno je oteo više od 60 000 djece i prisilio ih da budu članovi njegove privatne vojske.

Polusatni filmski uradak 'Kony 2012' je u tri dana na YouTubeu pogledalo 43 milijuna ljudi, broj klikova neprestano raste i trenutno se kreće oko 50 milijuna. Neprofitna američke udruga Invisible Children se nada kako će tako izvršit pritisak na javnost i političke dužnosnike te vođu pobunjenika predati u ruke međunarodnoj pravdi.

Joseph Kony se predstavlja kao 'božji glasnik' koji je s 22 godine krenuo u borbu protiv marginalizacije etničke skupine Acholi. Njegovi stavovi su se promijenili, a njegova skupina je postala iznimno nasilna. Dječacima ispire mozak kako bi postali dijelom njegove vojske, a djevojčice postaju seksualne robinje. Njegovi pobunjenici poznati su po brutalnosti, mučenju i ubijanju lokalnog stanovništva.

Iz Invisible Childrena kulminaciju svoje kampanje planiraju za 20. travnja. U akciji 'Cover the Night', ulice američkih gradova trebale bi biti oblijepljene plakatima o Konyju."Cilj je učiniti Konyja poznatim, a ne slavnim. Samo kako bi se proširila podrška za uhićenje", izjavili su iz organizacije.

Dodajmo kako neprofitna organizacije i nije tako 'neprofitna'. Od jedanaest filmova o Konyju u proračun im je uplaćeno osam i pol milijuna dolara. U javnosti ih se optužuje kako je 70 posto sredstava otišlo na plaće, putovanja, marketing i produkciju. Proziva ih se zbog senzacionalizma, površnosti, manipulacije.

"Ima nešto opasno u ideji spašavanja djece i Afrike od strane bijelog čovjeka i SAD-a", komentirao je politolog s Yalea Chris Blattman.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika