09.03.2012. / 12:33

Autor: Hina , Nacional.hr

RH - EU

Sabor jednoglasno ratificirao pristupni Ugovor

Sabor je glasovao sa 136 glasova za pristupni ugovor, bez glasova protiv i bez suzdržanih

Photo: Patrik Macek/PIXSELLPhoto: Patrik Macek/PIXSELLHrvatski sabor danas je jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji po kojem će Hrvatska, nakon što proces ratifikacije prođe i u svim drugim članicama Unije, postati članicom 1. srpnja 2013.

Sabor je glasovao sa 136 glasova za pristupni ugovor, bez glasova protiv i bez suzdržanih.

Hrvatska vlada prijedlog zakona o potvrđivanju pristupnog ugovora u Sabor je uputila 5. ožujka, istoga dana kada je Ustavni sud donio odluku kojom je utvrdio da je državni referendum o ulasku Hrvatske u EU 22. siječnja ove godine održan u skladu s Ustavom i zakonom.

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji do sada je ratificiralo pet zemalja (Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta) od ukupno 27 članica Unije.

Hrvatska je ugovor potpisala 9. prosinca prošle godine, kada su u Bruxellesu svoj potpis na taj dokument stavili predsjednik Ivo Josipović i bivša predsjednica vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih zemalja članica Europske unije.

Ugovor o pristupanju sastavljen je na 23 službena jezika Europske unije i na hrvatskom, koji od 1. srpnja 2013. postaje 24. službeni jezik Unije.

Ugovor je rezultat pregovora koji su trajali pet godina i osam mjeseci - od otvaranja 3. listopada 2005. do zatvaranja zadnjih poglavlja 30. lipnja 2011. Pregovori su se vodili u 33 poglavlja, tematske cjeline u kojima se kandidatska zemlja mora uskladiti s pravnom stečevinom Europske unije. Postoje još dva poglavlja - Institucije (34) i Ostala pitanja (35) - o kojima se ne pregovara.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 09.03.12. 13:38

Jednoglasnost je čisti dokaz krive politike. Statistički promatrano!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika