09.03.2012. / 13:31

Autor: Hina

U Kabulu otvoren prvi internetski kafić samo za žene

Afganistan je otvorio prvi internetski kafić za žene u nadi da će žene tako dobiti priliku povezati se sa svijetom bez verbalnog i seksualnog nasilja, a i bez znatiželjnih pogleda sunarodnjaka.

U kafiću će biti samo ženeU kafiću će biti samo ženeAfganistan je otvorio prvi internetski kafić za žene u nadi da će žene tako dobiti priliku povezati se sa svijetom bez verbalnog i seksualnog nasilja, a i bez znatiželjnih pogleda sunarodnjaka.

Mnoštvo mladih žena u hidžabu slilo se u kafić u mirnoj ulici u središtu Kabula na Međunarodni dan žena u zemlji u kojoj su žene i danas, više od desetljeća nakon rušenja talibanskog režima suočene s golemim problemima.

"Htjeli smo da se žene ne moraju bojati, da im stvorimo sigurno mjesto na kojem će se služiti internetom", rekla je Aqlima Moradi, 25-godišnja studentica medicine i aktivistica skupine YoungWomen4Change koja je i otvorila kafić.

Kafić je obojan sprejem u jarkim bojama, ukrašen smajlićima, pticama i znakom Facebooka i Yahooa, a ime je dobio po Sahar Gul, 15-godišnjakinji koju je lani okrutno mučila obitelj njezina muža jer se odbila prostituirati.

"Afganistan je pun djevojaka poput Sahar Gul. Žene su svaki dan izložene nasilju", kaže Mohamed Džavad Alizada, 29-godišnjak koji je nadgledao nastanak kafića, a volontira u muškome krilu te skupine.

"Otkad ja pamtim, Afganistanke nemaju nikakva prava. Ona (Gul) hrabra je djevojka koja se usprotivila. Ovdje slavimo njezinu hrabrost", kaže Alizada koji radi i kao socijalni analitičar u jednoj američkoj tvrtki u Kabulu.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika