09.03.2012. / 14:13

Autor: Hina , Nacional.hr

Ratifikacija ugovora:

'Još nije vrijeme za šampanjac'

Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista-stranke rada potvrdio je da ratifikacija u Hrvatskom saboru jest svečani trenutak i velika odluka, ali da je odluka građana daleko veća ocijenivši da je šteta što je bilo više propagande nego uključivanja građana u taj povijesni trenutak

Photo: Patrik Macek/PIXSELLPhoto: Patrik Macek/PIXSELLKlubovi zastupnika u Hrvatskom saboru današnji su dan ocijenili svečanim i povijesnim zbog ratifikacije pristupnog ugovora između Hrvatske i EU oko čega je postignut prvi politički koncenzus.

"Danas je svečan i povijesni dan u kojem pokazujemo gdje pripadamo i kamo idemo", kazao je Danijel Mondekar (SDP) ocijenivši da je Hrvatska sasvim spremna biti uspješna članica EU.

Podsjetio je da su o EU i prednostima članstva u EU u Saboru raspravljali nekoliko stotina puta, uvijek kada se raspravljalo o prilagodbi našeg zakonodavstva europskoj pravnoj stečevini.

"To je priča o uspjehu hrvatskih građana, uspjehu za EU i za cijelu regiju", kazao je Mondekar i dodao da je članstvo u EU, ne zbog političara nego zbog hrvatskih građana, obrtnika, poljoprivrednika, studenata, profesora, znanstvenika i svih koji će imati konkretnu dobit od jedinstvenog tržišta rada.

"U EU smo i dalje gospodari svoje sudbine i na nama je da u EU pronađemo svoju nišu", naglasio je.

Mondekar je posebno istaknuo važnost pozitivnih promjena u regiji i jačanje stabilnosti te obvezu Hrvatske u pružanju pomoći svim susjedima na putu u EU.

Damir Kajin (IDS) je rekao kako je neobično da Hrvatski sabor ratificira sporazum nakon niza zemalja koje su to već učinile, ali je i dodao kako to pokazuje priznanje i povjerenje koje je EU podarila Hrvatskoj.

Podsjetio je da je Hrvatska prošla najteže trenutke od bilo koje države u EU od pada Berlinskog zida kad je imala bolno iskustvo rata i poraća.

"Želim vjerovati da smo u EU sigurniji, ali EU ne treba idealizirati niti mistificirati, već treba vjerovati u institucije", kazao je Kajin dodajući kako je svjestan da ćemo se morati sami izboriti za izlazak iz krize i depresije, ali EU - može pomoći.

Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista-stranke rada potvrdio je da ratifikacija u Hrvatskom saboru jest svečani trenutak i velika odluka, ali da je odluka građana daleko veća ocijenivši da je šteta što je bilo više propagande nego uključivanja građana u taj povijesni trenutak.

Podsjetio je da je bilo čak i prijetećih poruka prema građanima - da neće biti mirovina, "ovog i onog".

Zbog EU smo odustali od Družbe Adrije, a možda ćemo od od još ponečeg, ustvrdio je i dodao da smo počesto "dobivali čvrge" pa nitko nije reagirao ni kad je jedan veleposlanik dijelio lekcije o tome kakav zakon o radu trebamo imati.

Upozorio je da smo još uvijek na "testu promatranja" koji, međutim, može biti i koristan posebice kad je riječ o nastavku borbe protiv korupcije.

"Predlažem da još uvijek ne otvaramo šampanjac", kazao je Lesar.

"Ugovor nam donosi niz obveza, to je istina, a i obveze i odgovornosti prema drugima postat će veće", rekao je Igor Kolman (HNS) ocjenjujući da to istodobno znači da smo postali ozbiljna i odgovorna država.

Osim mira i stabilnosti, Hrvatskoj se, kazao je, otvara i veliko tržište od 500 milijuna najbogatijih i najobrazovanijih ljudi i nema dvojbe da ćemo ih uvjeriti u kvalitetu istarskog i dalmatinskog maslinovog ulja i slavonskog kulena.

Od ove točke danas Hrvatska više neće biti odgovorna samo prema sebi i svojim građanima već i prema vrijednostima i građanima EU, ocijenio je Milorad Pupovac (SDSS).

Od trenutka kada je započeo proces pristupanja do danas štošta se promijenilo - ni Hrvatska ali ni EU više nije ista, rekao je Pupovac dodavši međutim kako nas to ni u kom slučaju ne smije pokolebati.

Dinko Burić (HDSSB) rekao je da kao regionalna, nacionalna demokratska i proeuropska stranka podržavaju ulazak Hrvatske u EU. Dodao je međutim kako 43,51 posto onih koji nisu izišli na referendum baca određenu sjenu za koji drži odgovornom bivši HDZ-ovu vladu, ali i vladu Kukuriku koalicije.

Burić se zapitao koliko će ulazak u EU koštati hrvatske građane te se založio za izradu preglednika iskorištenosti fondova EU.

Silvano Hrelja (HSU) je, pozdravljajući ulazak u EU, kao civilizacijski doseg, rekao kako će umirovljenici kraće uživati u plodovima svoje odluke, no, dodao je, imali su privilegiju birati i za svoje potomke.

Osvrnuo se na položaj radnika i umirovljenika u EU, ali i dodao da će odgovornost za naš mirovinski sustav biti samo naša.

"Na teškom smo, ali dobrom putu i kao država imat ćemo priliku participirati u transformaciji EU od financijske prema socijalnoj uniji i to je izazov koji je vrijedan svakog truda", kazao je Hrelja.

Furio Radin (Klub zastupnika nacionalnih manjina) rekao je kako je ponosan što ulazimo u EU dodavši međutim kako dugo poslije Hrvatske nitko neće imati tu čast.

Za pripadnike nacionalnih manjina čije zemlje nisu u EU ova čin znači otvaranje europskih vrata.

Podsjetio je i na pripadnike romske manjine, koji nemaju svoju zemlju dodavši kako vjeruje da da će se njihov problem učinkovitije rješavati ulaskom u EU.

Premijer Zoran Milanović zahvalio je svima koji su pridonijeli ulasku Hrvatske u EU.

"Sve ste rekli, nema smisla da to dopunjavam", poručio im je Milanović.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 09.03.12. 18:46

Ako nekoga veseli, sve tvrdnje su pogrešne. EU je prava stvar za države kao farma za stoku. Naizgled su odlični uvjeti za život, ali sa kobnim krajem za stoku sitnog zuba. reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika