09.03.2012. / 16:47

Autor: Hina

Španjolci pozvani na opći štrajk 29. ožujka

Španjolski sindikati suglasili su se u petak da će 29. ožujka održati opći štrajk jer se nisu s vladom dogovorili oko reforme zakona o radu koji poslodavcima treba omogućiti jeftinije otpuštanje radnika i ograničiti usklađivanje plaća s porastom inflacije.

Španjolci pripremaju opći štrajkŠpanjolci pripremaju opći štrajkŠpanjolski sindikati suglasili su se u petak da će 29. ožujka održati opći štrajk jer se nisu s vladom dogovorili oko reforme zakona o radu koji poslodavcima treba omogućiti jeftinije otpuštanje radnika i ograničiti usklađivanje plaća s porastom inflacije.

Reforma zakona o radu dio je mjera kojima vlada desnog centra nastoji potaknuti gospodarstvo koje je vjerojatno već ušlo u recesiju, kao i povećati zapošljavanje u zemlji s 23 postotnom nezaposlenošću.

Španjolski troškovi zaduživanja premašili su zadnjih tjedana troškove zaduživanja Italije jer je premijer Mariano Rajoy priznao da neće moći ostvariti zadani cilj smanjenja proračunskog manjka na 4,4 posto što je bilo dogovoreno s Bruxellesom.

Rajoy je najavio da će španjolski proračunski manjak narasti na čak 5,8 posto BDP-a u 2012., a to je gotovo dvostruko više u odnosu na gornju dopuštenu granicu u EU od tri posto BDP-a.

Prema anketi koju je provela agencija Metroscopia, 74 posto Španjolaca ne vjeruje da će reforma zakona o radu pomoći stvaranju radnih mjesta.

Međutim, prema istoj anketi, 67 posto ispitanika ne vjeruje ni da će opći štrajk bilo kako pomoći i predviđaju da može samo pogoršati gospodarsko stanje.

Španjolska je zadnji opći štrajk održala u rujnu 2010. Bio je to je prvi opći štrajk u osam godina no polučio je slab učinak u zemlji u kojoj sindikati zastupaju manje od petine radnika.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika