09.03.2012. / 17:47

Autor: Hina

Jovanović: Jedini put izlaska iz krize znanost i obrazovanje

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ustvrdio je danas u Rijeci na tribini pod nazivom "Hrvatska znanost i visoko obrazovanje na prekretnici - kako dalje?" da su obrazovanje i znanost jedini put izlaska Hrvatske iz krize.

Željko JovanovićŽeljko JovanovićMinistar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ustvrdio je danas u Rijeci na tribini pod nazivom "Hrvatska znanost i visoko obrazovanje na prekretnici - kako dalje?" da su obrazovanje i znanost jedini put izlaska Hrvatske iz krize.

To pokazuju i zemlje koje najviše ulažu u istraživanja, znanost i obrazovanje, a koje su najbrže izašle iz krize, rekao je ministar, dodajući da je jedan od osnovnih ciljeva njegova ministarstva donošenje strategije razvoja visokog obrazovanja i znanosti.

Spomenuvši da mu se prigovaralo da se više bavi nogometom nego znanošću, Jovanović je rekao da su "u ministarstvu iskoristili 'medijsku halabuku' oko sporta da bi se u miru bavili vrlo konkretnim radom na pripremi promjena u sustavu znanosti i obrazovanja". Istaknuo je kako je neodrživo da Hrvatska za istraživanja izdvaja samo 0,76 posto BDP-a, a u Europskoj uniji planira se da ta razina 2020. godine bude tri posto. Također je rekao kako je u Hrvatskoj premalo visokoobrazovanih i da je preniska razina mobilnosti studenata.

Istaknuo je da su u ministarstvu spremni na promjene te na to da ne budu popularni, ali time će dugoročno osigurati uvjete da obrazovanje i znanost budu generatori gospodarskog rasta i zapošljavanja. Također je rekao kako visoko obrazovanje mora biti besplatno za sve redovite studente.

Među ostalim, kazao je da će se morati regulirati i pitanje usklađivanja potreba gospodarstva i sveučilišnih programa.

Pomoćnica ministra Ružica Beljo-Lučić rekla je da je osiguran novac za subvencioniranje školarina redovitih studenata te da će se pokrivanje školarina dogovoriti sa sveučilištama preko programskih ugovora. Govoreći o studentskome standardu, istaknula je kako je nužno racionalizirati poslovanje studentskih centara. Cijene prehrane za studente neće se povećati kako bi se pokrili dugovi studentskih centara, nego će se od toga subvencionirati socijalno ugroženiji studenti jer nisu svi istih platnih mogućnosti, kazala je.

Pomoćnik ministra Saša Zelenika naveo je da u sustav treba unijeti više odgovornosti, transparentnosti, socijalne osjetljivosti i kompetitivnosti te bolje prezentacije značenja znanosti i visokog obrazovanja u medijima i društvu. Ocijenio je neodrživim da se 90 posto proračuna ministarstva troši na plaće zaposlenih te je naglasio potrebu jačanja odbora za etiku kako bi se oštrije kažnjavali oni u sustavu koji krše zakone i propise. Spomenuo i je problem neriješenog zapošljavanja znanstvenih novaka, ističući da će u sljedeće tri godine gotovo 500 znanstvenih novaka ostati bez posla unatoč visokoj razini ulaganja u njih.

Tribinu je organizirala Udruga za razvoj visokog školstva "Universitas".

Vezane vijesti

E moj Karamarko, malograđanine...

E moj Karamarko, malograđanine...

Ministar obrazovanja Željko Jovanović nazvao je na svom Facebook profilu predsjednika HDZ-a "malograđaninom", nakon što je ovaj na svečanosti… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 09.03.12. 18:49

Ne znaš koliko si blizu istine. Još samo da se prava istina o ekonomiji poče predavati u školama: sites.google.com/site/financijskisustav/Financijski_sustav_i_novac.pdf?d=1


registracija
9/5/10

lolobrigita, 10.03.12. 13:05

Čim više vjeronauka u škole.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika