09.03.2012. / 19:42

Autor: Hina

Otkriven najstariji film snimljen po Dickensu

Film iz 1901. pronađen u arhivu Britanskog filmskog instituta (BFI) najstariji je filmski zapis o nekom od likova iz romana britanskog književnika Charlesa Dickensa, piše britanski Guardian.

Charles DickensCharles DickensFilm iz 1901. pronađen u arhivu Britanskog filmskog instituta (BFI) najstariji je filmski zapis o nekom od likova iz romana britanskog književnika Charlesa Dickensa, piše britanski Guardian.

Nijemi film "The Death of Poor Joe" (Smrt sirote Joa), traje jednu minutu i u izvrsnu je stanju, a temelji se na jednoj epizodi iz Dickensova romana "Bleak House" (Sumorna kuća), koji je izlazio u 20 mjesečnih izdanja od ožujka 1852. do rujna 1853. i smatran je jednim od najboljih romana velikog viktorijanskog pisca, s najobuhvatnijom, najkompleksnijom i najzanimljivijom menažerijom sporednih likova i sporednih radnji u čitavu njegovom opusu.

Vjeruje se da je film rad pionira britanske filmografije G.A. Smitha - pretpostavka koju dodatno potkrepljuje činjenica da se u njemu pojavljuje njegova supruga, kazališna glumica Laura Bayley, koja se često pojavljuje u njegovim filmovima i dramama. U ovom se kratkom filmu pojavljuje u ulozi mladića Joa.

Film je snimljen u Brightonu negdje oko ožujka 1901., a pronašla ga je u veljači arhivarka BFI-a Bryony Dixon, dok je pretraživala arhiv u sklopu svojeg istraživanja rane kineske filmografije. U katalogu je naišla na bilješku naslovljenu "The Death of Poor Joe", što ju je odmah asociralo na Dickensa. Bez posebnih očekivanja odlučila je ipak provjeriti stvarno stanje u zbirci, iznenadivši se otkrićem da se film doista još uvijek tamo nalazi, iako pod drugim naslovom.

Dosad je najstariji poznati film snimljen po Dickensu bio "Scrooge or Marley's Ghost" (Scrooge ili Marleyev duh) iz studenoga 1901.

Britanija u ovoj godini slavi 200. obljetnicu Dickensova rođenja cjelogodišnjim programom izložbi, predstava, festivalskih okupljanja i raznih kulturnih događanja.

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika