10.03.2012. / 11:32

Autor: Deutsche Welle

Uz Božju - i pomoć Europe do mira u Siriji

Ovih dana Europom putuje Gregorius III., sirijski patrijarh Antiohije i čitavog Orijenta - kako glasi njegova zvučna titula. Ali patrijarh jedino još može moliti za pomoć kako bi njegova zemlja krenula putem mira.

Stanje u Siriji neće se riješiti samo od sebeStanje u Siriji neće se riješiti samo od sebePoglavar Melhita, kršćana bizantskog obreda koji priznaju autoritet Pape i koji Siriji čine oko deset posto od ukupno 20 milijuna stanovnika, ovih dana putuje uzduž i poprijeko Europe: od Berlina u Pariz i Strassbourg, od Londona do Rima. Ali osim svojeg crkvenog autoriteta, nema nikakvih ovlasti: "Nemam mandat od nikoga", priznaje. Njegov mandat je pomoći ljudima i naći izlaz iz situacije u kojoj se našla Sirija.

U Berlinu su ga primili neki zastupnici Bundestaga, predstavnici crkava i razgovarao je s novinarima. Svima njima je prenio svoja iskustva iz Sirije, gdje se širi kaos i kriminal. "Muslimani, aleviti i kršćani su tamo dugo živjeli u sređenim odnosima." Ali sad se širi nasilje: Gregorius svjedoči i o brutalnim incidentima koji izazivaju i oporbene skupine. Švercaju oružje u zemlju i vrše prepade - ne samo na Asadove jedinice, nego protiv svakog koji im nije po volji.

Ne radi se o Asadu - nego o kraju kaosa

Jedva da se može razaznati neki organizirani pokret, nego građani prije svega strahuju za svoje živote od naoružanih bandi. "Ako oni dođu na vlast, izbit će potpuni kaos", strahuje patrijarh. Ali on nipošto ne želi da ga se shvati kao da brani sirijskog diktatora: "Ne radi se o Asadu kao osobi, nego da se nađe put da vlada krene novim putem".

Koncem veljače, kad se održavao referendum o novom ustavu Sirije, pobunjenici su oružjem priječili ljudima da daju svoj glas. To je put koji vodi samo u novo nasilje, smatra Gregorios III. Doduše, ne spori da su mnoge odredbe tog ustava samo farsa, ali ipak ističe kako je po prvi put dopušteno formiranje političkih stranaka. A dodaje i kako se, po njegovom mišljenju, Asad trudi ograničiti moć tajnih službi: to je put kojim se treba nastaviti kretati.

78-godišnji patrijarh Antiohije i čitavog Orijenta polaže velike nade u bivšeg glavnog tajnika UN-a, Koffi Annana koji boravi u Siriji ovih dana. Nada se da će i Rusija više pomoći nakon što je izabran predsjednik. Ali prije svega se obraća Europljanima da mu pomognu u njegovoj misiji: pomoći da se nađe neki treći put, koji se ne bi tek sveo na svrgavanje Assada ili čak građanski rat. Jer ovo razdoblje terora mora konačno završiti: "Krvoproliće nikad nije pravi put. Krv - to je čovjek, i moramo učiniti sve da spasimo ljudske živote."

Autor: Christoph Strack / Anđelko Šubić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika