Objavljeno u Nacionalu br. 465, 2004-10-12

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Sofia Coppola režirala je remek-djelo

Briljantna melodrama 'Izgubljeni u prijevodu' kćeri Francisa Forda Coppole, Sofije, bolje je ostvarenje od svih tatinih filmova osim "Kumova" i "Apokalipse danas"

Dean ŠošaDean ŠošaFrancis Ford Coppola posljednjih 15-ak godina vjerojatno kudikamo intenzivnije razmišlja o svojim vinima nego o filmovima. Možda u tome ima neke logike, većinu današnjih američkih filmova čovjek dvaput može gledati jedino pijan. Ipak, dok Coppola miruje, rezultati njegovih nekadašnjih aktivnosti znatno popravljaju sliku suvremene kinematografije: njegova kći Sofia prošle je godine režirala jedno pravo remek-djelo.
Kada je Coppola 1990. snimio trećeg “Kuma”, brojni su se kritičari natjecali koga više popljuvati, tatu koji je sam oskvrnuo svoje životno djelo ili kći Sofiju koja je odigrala glavnu žensku ulogu. Iz današnje perspektive “trojka” izgleda sasvim pristojno, štoviše vrlo dobro, a Sofia, nagrađena dvjema Zlatnim malinama, zaslužuje samo pohvale. “Izgubljeni u prijevodu” napokon dokazuju da su prigovori o nepotizmu starog Coppole, koji je doduše veći dio svoje obitelji uistinu zaposlio na filmu, barem na primjeru njegove kćeri potpuno neumjesni.
Drugi film još uvijek mlade Sofije prikazuje susret dvoje razočaranih ljudi u japanskoj prijestolnici: ostarjele hollywoodske zvijezde koja preko volje snima reklamu u Tokiju i mlade ljepotice koja je nedavno diplomirala filozofiju. Ljepotica je u braku s fotografom koji joj ne posvećuje dovoljno pozornosti, a glumac je već 25 godina oženjen. Njihov odnos Sofia Coppola prikazuje toliko suptilno i slojevito da je film nemoguće okarakterizirati samo kao ljubavni. Priča o osamljenosti, čežnji, sjeti, fatalizmu, nemogućnosti komunikacije i milijunima drugih stvari, odiše tolikom mudrošću kao da je priča 133-godišnja, a ne 33-godišnja žena.
U doba kada brojni redatelji nisu u stanju suvislo ispričati priču, Sofia Coppola svoju bez problema pripovijeda kroz slike, geste i dva-tri pogleda Billa Murraya i Scarlett Johansson, koji govore više od stotinu rečenica. Sudeći prema viđenom, Sofia Coppola s lakoćom bi se prilagodila nijemom filmu kada bi nekim čudom zvučni propao! Da je Bill Murray genijalac, poznato je svakom tko je barem jednom pogledao “Beskrajan dan”. Novost je to da je Scarlett Johansson iz talentirane prerasla u fantastičnu glumicu, jednu od dvije-tri najbolje u svojoj generaciji. U svakom slučaju, Francis Ford Coppola može slobodno nastaviti vegetirati, njegova ljubimica snimila je film superiorniji od svih njegovih ostvarenja ne računamo li “Kumove” i “Apokalipsu danas”.
“Izgubljeni u prijevodu” najdulje su od pet-šest antologijskih filmova prikazanih u hrvatskim kinima prošle godine (“25. sat”, “Mistična rijeka”, “Pričaj s njom”, “Kill Bill”...) čekali svoju DVD premijeru. Izdanje filma nije bogzna kakvo, no takva su i strana izdanja.

Distribucija: DISCOVERY
DVD+VHS
Lost in Translation, am.-jap. melodrama, 2003.
R: Sofia Coppola
GL: Bill Murray, Scarlett Johansson, Giovanni Ribisi, Catherine Lambert, Anna Faris, Akiko Takeshita
FILM: 4
DVD: 1

SKANDAL
Blitz
DVD+VHS

Priča o newyorškom stručnjaku za odnose s javnošću koji biva upetljan u opasnu aferu nije posve nezanimljiva, no ipak je riječ o sekundarnoj stvarčici u filmu “Skandal”. Glavna je, naravno, Al Pacino, veteran koji posljednjih godina, radilo se o “Nesanici”, “S1mOne” ili ovome filmu, glumi, kako bi se reklo, samoga sebe – umornog čovjeka čiji se vijek trajanja približava kraju. Pacino još uvijek superiorno ujedinjuje “metodu” Stanislavskog i Strasberga i prirodnost starohollywoodskih glumaca i zato je, vjerojatno, prvo glumačko ime današnjeg Hollywooda. Volite li ga, “Skandal” uvrstite u obveznu lektiru. U suprotnom, u videoteci slobodno posudite nešto drugo.
DVD izdanje “Skandala” ne sadrži ni jedan dodatni prilog.

People I Know, am.-njem. drama, 2002.
R: Daniel Argant
GL: Al Pacino, Kim Basinger, Ryan O’Neal, Tea Leoni, Richard Schiff, Bill Nunn
FILM: 2
DVD: 0

THE COMPANY
UCD
DVD+VHS

Filmografija Roberta Altmana sadrži desetak antologijskih naslova, ali i barem isto toliko odavno zaboravljenih. Baletna drama “The Company” možemo već sada ubrojiti u drugu kategoriju. Sve u svemu, nije pretjerano reći kako je “The Company” podjednako Altmanovo ostvarenje koliko i ostvarenje glavne glumice i koscenaristice Neve Campbell (“Vrisak”), koja se u mladosti bavila baletom. Dramaturgija ovoga za Altmana neobično kratkog filma podsjeća na njegova uspjelija djela, no kako veći dio filma otpada na baletne sekvence, teško je bilo očekivati neku suvisliju priču.
Onima koji u baletu ne uživaju, vrijedi odmah preporučiti opciju gledanja filma uz audiokomentar redatelja i glavne glumice, duhovitiji od brojnih komedija.

The Company, am.-njem. glazb. drama, 2003.
R: Robert Altman
GL: Neve Campbell, Malcolm McDowell, James Franco, Barbara E. Robertson, William Dick
FILM: 2
DVD: 2

ROCK’N’ROLL ŠKOLA
VTI
DVD+VHS

Najokorjeliji filmofili Richarda Linklatera pamte vjerojatno kao redatelja nekoliko zapaženih niskobudžetnih filmova, među kojima je i “Prije svitanja”, ljubić nagrađen 1995. u Berlinu Srebrnim medvjedom. Ove godine Linklater je snimio hvaljeni nastavak spomenutog filma, “Prije sumraka”, a prošle napravio dobar posao na kinoblagajnama glazbenom komedijom “Rock’n’roll škola”, koja je na uloženih 20-ak milijuna dolara samo u Americi zaradila 80 milijuna. Iako bi priča o propalom rockeru koji počinje raditi kao profesor u osnovnoj školi i s klincima osniva bend mogla sugerirati drukčije, Linklaterov film uopće nije loš.
DVD izdanje još je bolje. Među dodacima su dva audiokomentara i brojni featurettei.

The School of Rock, am.-njem. glazb. komedija, 2003.
R: Richard Linklater
GL: Jack Black, Joan Cusack, Mike White, Adam Pascal, Lucas Papaelias
FILM: 2
DVD: 3

U KLINČU
VTI
DVD+VHS

Nakon slabih “Rezova” u kojima se filmska romantičarka Meg Ryan odlučila uozbiljiti moglo se svašta očekivati od njezina sljedećeg filma “U klinču”, boksačke drame inspirirane stvarnim životom glasovite menadžerice Jackie Kallen, tim prije što je doživjela totalni fijasko u kinima. Doista, film je prepun klišeja i bedastoća, međutim Meg Ryan je kao boksačka menadžerica toliko slatka da svakako zaslužuje pozitivnu ocjenu. U jednom od dodatnih priloga DVD izdanju “U klinču” možete vidjeti kako izgleda stvarna Jackie Kallen.

Against the Ropes, am.-njem. drama, 2003.
R: Charles Dutton
GL: Meg Ryan, Omar Epps
FILM: 2
DVD: 1

ŠTO MUČI GILBERTA GRAPEA
Blitz
DVD

Da se DVD izdanje filma ”Što muči Gilberta Grapea” pojavilo u videotekama prije mjesec dana, bilo bi povod za pokoje slovo o Lasseu Hallstromu, za jedne uglednom redatelju a za druge precijenjenom art šmirantu. Ovako, dopadljivi filmić s izvrsnim Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi i Leonardom DiCapriom u sporednoj podsjeća nas uglavnom na to da je i prije nedavno predstavljenih “Praznika s April” Peter Hedges bio iznimno talentiran. Naime, Hallstromov film o odrastanju u zabiti snimljen je prema Hedgesovu romanu i scenariju.

What’s Eating Gilbert Grape, am. humor. drama, 1993.
R: Lasse Hallstrom
GL: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio
FILM: 3
DVD: 1

DANI VINA I RUŽA
ISSA
DVD

Nakon što su nas uoči ljeta distributeri razveselili brojnim DVD izdanjima filmske klasike, nova sezona zasad nije ponudila previše razloga za zadovoljstvo. To se naravno ne odnosi na solidno izdanje sjajne melodrame Blakea Edwardsa “Dani vina i ruža” o cugeru koji na grijeh nagovori i svoju suprugu. Iako je Edwards sinonim za sjajne komedije, povremeno je blistao i u drugim žanrovima, a “Dani vina i ruža” jedan su od njegovih najboljih filmova.
Najzanimljiviji dodatni prilog DVD izdanju filma je Edwardsov audiokomentar.

Days of Wine and Roses, am. melodrama, 1963.
R: Blake Edwards
GL: Jack Lemmon, Lee Remick

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika