10.03.2012. / 14:57

Autor: Hina

Izbori u Grčkoj najranije 29. travnja

Glasnogovornik grčke vlade rekao je da će Grčka održati parlamentarne izbore najranije 29. travnja, a najvjerojatnije tek u svibnju, što će vladi premijera Lucasa Papademosa omogućiti da dovrši sporazum o restrukturiranju dugova kojim bi zemlja trebala izbjeći stečaj.

Lucas PapademosLucas PapademosGlasnogovornik grčke vlade rekao je da će Grčka održati parlamentarne izbore najranije 29. travnja, a najvjerojatnije tek u svibnju, što će vladi premijera Lucasa Papademosa omogućiti da dovrši sporazum o restrukturiranju dugova kojim bi zemlja trebala izbjeći stečaj.

Vladin posao bit će završen kada se postigne dogovor o manjoj tranši obveznica 12. travnja, rekao je glasnogovornik Pantelis Kapsis za televiziju Skai u petak kasno navečer.

Grčko ministarstvo financija izvijestilo je u četvrtak da je 85,8 posto privatnih kreditora prihvatilo ponudu o zamjeni postojećih grčkih obveznica novima, čime je postignut cilj najvećeg restrukturiranja državnog duga u povijesti. U priopćenju nakon zaključenja ponude u srijedu kasno navečer ministarstvo je izvijestilo je da su ponudu o zamjeni obveznica prihvatiti privatni kreditori koji ukupno drže 172 milijarde eura vrijedne obveznice, znatno iznad minimalne razine koja je bila potrebna da bi zamjena bila uspješna.

Ateni je bilo potrebno da 75 posto kreditora pristane na dogovor.

Oko 86 posto vlasnika grčkih državnih obveznica, koji podliježu zakonima u Grčkoj, i oko 69 posto međunarodnih kreditora pristalo je na zamjenu. Ovo najveće restrukturiranje državnog duga u povijesti znači da su privatni kreditori prihvatiti gubitke od oko tri četvrtine vrijednosti postojećih grčkih obveznica u svojim portfeljima.

Uspješnom zamjenom obveznica otpisat će se oko 100 milijardi eura dugova Grčke, a time je ispunjen i uvjet potreban da bi Atena dobila drugi paket pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda vrijedan 130 milijardi eura te tako izbjegla bankrot.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika