10.03.2012. / 18:45

Autor: Hina

Obilježena 9. godišnjica Đinđićeve smrti

Oko 20.000 okupljenih u subotu je, predvođeno predsjednikom Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem, u tradicionalnoj ''Šetnji za Zorana'' prošlo središtem Beograda a izaslanstva su položila cvijeće u dvorištu zgrade srbijanske vlade i na grobu ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, obilježivši tako devet godina od njegova ubojstva.

Zoran ĐinđićZoran ĐinđićOko 20.000 okupljenih u subotu je, predvođeno predsjednikom Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem, u tradicionalnoj ''Šetnji za Zorana'' prošlo središtem Beograda a izaslanstva su položila cvijeće u dvorištu zgrade srbijanske vlade i na grobu ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, obilježivši tako devet godina od njegova ubojstva.

U izjavi novinarima ispred zgrade srbijanske vlade Jovanović je kazao kako "treba reći istinu" da bi Srbija danas bila bolja da je nastavila kretati se onim putem kojim je išla dok nije ubijen premijer Đinđić.

Đinđić je ubijen u napadu u dvorištu zgrade srbijanske vlade 12. ožujka 2003., a njegovu pogrebu nazočilo je više od 70 stranih državnih izaslanstava i više stotina tisuća građana. Bio je prvi srbijanski premijer nakon pada režima Slobodana Miloševića 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za njegova mandata počeo je proces demokratizacije srbijanskoga društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reforma.

Đinđićeva vlada zalagala se za suradnju s Haaškim tribunalom i u to vrijeme uhićena je nekolicina haaških optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević, koji je u Den Haag izručen 28. lipnja 2001.

Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke (DS) u kojoj je bio predsjednik izvršnog odbora, a od siječnja 1994. do ubojstva i predsjednik stranke. Također je bio jedan od veterana srbijanske oporbe i jedan od najistaknutijih vođa srbijanske demokratske oporbe, koja je porazila Miloševićev režim na izborima rujna 2000. godine.

U svibnju 2007. bivši zapovjednik nekadašnje jedinice za specijalne operacije srbijanskog MUP-a Milorad Ulemek osuđen je na 40 godina zatvora zbog organizacije ubojstva premijera Đinđića, a kao izravan počinitelj ubojstva na 40 godina zatvora osuđen je i bivši zamjenik zapovjednika te postrojbe Zvezdan Jovanović. Presude Ulemeku i Jovanoviću potvrdio je 29. prosinca 2008. srbijanski Vrhovni sud u drugostupanjskom postupku, a potom i 24. studenoga 2009. u trećestupanjskom postupku predviđenom u slučaju osude na najviše zatvorske kazne.

Vezane vijesti

Srbija poslije Đinđića - korak unatrag

Srbija poslije Đinđića - korak unatrag

Svetlana Lukić, urednica Peščanika, jednog od retkih nezavisnih medija u Srbiji, na godišnjicu ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića govori o tome… Više

Komentari

registracija
5/10/11

Dragi, 11.03.12. 01:32

Treba reći istinu i da je Čeda imao svog udela u ubistvu premijera Đinđića. On je bio taj koji je odlazio u Šilerovu da se kupa u bazenu kod glavnih organizatora atentata (barem zvaničnih), a takođe on je atentatore posećivao u zatvoru i donosio im torte i dovodio žeene i decu u posetu, kada su bili zatvoreni pre atentata za druga kriminalna dela. A takođe je Čeda podelio policijsko oružje posle 5. listopada kriminalcima iz Zemunskog klana. I on još ima obraza i morala da plače za Đinđićem i da predvodi kolonu ljudi koji iskreno žale za Đinđićem? Bilo bi smešno da nije žalosno!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika