11.03.2012. / 10:18

Autor: Deutsche Welle

Povratak u "normalnu" diktaturu

U subotu je u Moskvi bio organiziran veliki prosvjed protiv Vladimira Putina i izborne prijevare. Za razliku od nedavnih masovnih prosvjeda, na ulicama se našlo puno manje građana nego što se očekivalo.

Prosvjed baš i nije uspioProsvjed baš i nije uspioUsprkos tome što je Vladimir Putin izabran za predsjednika, prosvjednici su izrazili odlučnost kako mu za čitavog mandata neće dati mira. Jer, svi promatrači izbora su morali konstatirati kako niti ovi izbori u Rusiji nisu bili slobodni i demokratski, a promatrači OESS-a su posvjedočili da je na biralištima bilo "ozbiljnih problema". Zato su se prosvjedi trebali nastaviti, sve dok konačno i u Rusiji građani ne dobiju pravo izabrati predsjednika koji na to mjesto neće doći manipulacijama.

Nakon očitih malverzacija na parlamentarnim izborima, u prosincu je na ulice Moskve i drugih gradova, izašlo 100 tisuća građana i organizatori su se nadali kako će tako biti i ove subote. Doduše, uprava glavnog grada Rusije je dopustila okupljanje 50 tisuća građana, a i službe sigurnosti su u Moskvu poslale 2500 policajaca i drugih snaga javnog reda. No ova subota je razočarala mnoge protivnike Putina: strani novinari svjedoče o tek desetak tisuća okupljenih, mada organizatori tvrde kako ih je došlo 25 tisuća.

"Nemoguće do slobode u samo tri mjeseca!"

U Sankt Peterburgu se, usprkos zabrani prosvjeda, okupilo tristotinjak građana i policija je brzo rastjerala prosvjede i privela četrdesetak sudionika. I u Nižnjom Novgorodu gradska uprava nije dopustila prosvjede pa je policija rastjerala građane i privela osamdesetak prosvjednika. Oporbeni vođa i bivši šahovski svjetski prvak, Gari Kasparov bodri svoje sugrađane riječima kako su Rusi izgubili svoju slobodu s prvim mandatom Putina kao predsjednika prije dvanaest godina: "Nemoguće je povratiti slobodu u samo tri mjeseca!"

No i među oporbenim čelnicima se širi malodušnost. Jer nema sumnje kako je mnogo glasova za Putina bilo krivotvoreno i da su izbori bili manipulirani. Ali i nezavisni promatrači koji su provodili ankete na izbornim mjestima svjedoče kako bi Putin - pobijedio već u prvom izbornom krugu, jedino to ne bi bilo 63% podrške koliko je službeni rezultat predsjedničkih izbora. Povrh toga, na prosvjede ove subote je izašla i bučna šačica prosvjednika kojima je Putin - previše liberalan. Organizacija "Slavenski Silnici" (pripadnici u pravilu ističu kraticu tog naziva, dakle "SS") razvila je golemu carsku zastavu i bučno komentirala oporbene govornike koji su se zalagali za više demokracije u Rusiji. Utoliko i strani mediji javljaju kako se "Snježna revolucija", kako su nazvani ovi prosvjedi prošlog prosinca, već počela topiti pod prvim zrakama proljetnog sunca.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 11.03.12. 17:57

Prosvednici izrazili odlucnost... bile je i vecih demonstracija pa su se ugasile kao sto su i pocele. Novinari DW zive u iluziji.


registracija
9/11/09

superhik, 13.03.12. 23:19

Samo vi blebecite Putin je rekao: "I'll be back."
Vratio se barba Putin, sada ce biti veselja. Zbacivanje vlada vojnim putem, i naoruzavanje "pobunjenika" (ubacenih stranih agenata) ce sada ici malo teze. Malo sutra ce bankarska klika bombardirati koga stigne I kada stigne, sada kada je ruski medvjed ponovno budan nakon dugog zimskog sna.
Mogao je ruski medo ubiti spijuna Litvinenka kada se sjeti, ali trovanje radioaktivnim polonijem u sred Londona im je poslalo vrlo jasnu poruku o tome sto su u stanju uciniti kada se naljute. Ne cackati mecku.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika