11.03.2012. / 10:49

Autor: Nacional.hr

Čačić pokreće obnovu javnih zgrada vrijednu 1,8 milijardi kuna?

Obnovom starih zgrada u kojima su bolnice, škole, policijske postaje, država bi uštedjela i na plaćanju energenata, a pročelja zgrada dobila bi svoj stari sjaj

Radimir ČačićRadimir ČačićVlada je najavila pokretanje investicijskog ciklusa kojim bi se u život vratilo zamrlo hrvatsko gospdodarstvo. Prije svega, u Vladi planiraju pokrenuti građevinski sektor koji je zbog opće besparice gotovo u potpunosti zamrznut.

No, za razliku od ranijih godina kada se građevinski sektor bavio izgradnjom autocesta i stanova, ovoga puta trebao bi se okrenuti obnovi starih zgrada u državnom vlasništvu.

Kako piše Jutarnji list, država zbog neodržavanih i starih zgrada na godinu troši enormne količine energenata. Stoga je prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić s kolegom ministrom graditeljstva Ivanom Vrdoljakom odlučio pokrenuti obnovu javnih zgrada.

Projekt koji bi obuhvatio oko 500 objekata u državnom vlasništvu bio bi vrijedan 1,8 milijardi kuna, a zaposlio bi barem 50 tisuća ljudi samo u ovoj godini. Detalje projekta trebali bi saznati za desetak dana za kada je predviđeno pokretanje investicijskog ciklusa.

Obnovom starih zgrada u kojima su bolnice, škole, policijske postaje, država bi uštedjela i na plaćanju energenata, a pročelja zgrada dobila bi svoj stari sjaj.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 11.03.12. 11:22

U dojčlandu postoje projekti obnova instalacija i pročelja zgrada.Javno privatno partnerstvo,grad i banke daju kredit za obnovu instalacija,novi prozori i izolirana fasada se izgrade,stanari plaćaju isti iznos režija kao i do tad,a razlika koja se ostvari na uštedi energije,financira kredit banci,samo treba švabe kopirati,ne treba biti niti jako pametan


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 11.03.12. 11:27

Bravo Radimire,ipak ima pametnih Hrvata.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 11.03.12. 12:17

Zamisao svake hvale vrijedna.


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.03.12. 13:12

Čačić ide Mačekovim stopama. Stopama spinanja. Mjera je obični politički marketing koji ima za cilj stvoriti privid da se nešto pokušava. Osim privremene mjere zapošljavanja i zaleđivanja sredstava koja će se vraćati sljedećih 30-40 godina, ništa više. Građevina očito treba pomoć a država kao spasitelj, gdje očito i Čačić vidi osobni interes, se nije pokazala uspješnom u zadnjih 20 godina. Samo priprema okruženja od strane države u kojem se realno gospodarstvo može investicijski razmahati i posisati dio nezaposlenosti nam može dati nadu u kakav-takav održivi rast i razvoj. Mjere poput ove s fasadama i izgradnje hidro ili termo centrala su sekundarnog karaktera kojima je cilj energetski pratiti rast realne proizvodnje okrenute izvozu a ne primarni faktor rasta BDP-a.

Najveća kočnica našeg neuspjeha je neusklađena monetarna i fiskalna politika. Samo njena usklađenost može stvoriti nadu da se znanje i entuzijazam, ako ga je šta ostalo, pretoči u investicije i uzlet. U Njemačkoj su kamate izuzetno niske a kod nas izuzetno visoke. Realni sektor skapava pod nelikvidnošću dok banke bilježe fantastične rezultate. Politika treba natjerati bankarske sebičnjake da shvate da njima ne može biti u nedogled dobro dok je narodu svakim danom sve lošije. Jednog dana će i ta bankarska idila puknuti. Rohatinski se mora odlučiti kome služi, narodu Hrvatske iz kojeg navodno potječe ili Bruxellesu. Jednostavno nije normalno da Hrvatska uvozi mlijeko, pšenicu i prasce. Za banane i kikiriki je svima jasno. Pa nismo sibirska zemlja. Znam da Čačić razumije situaciju i da mu nije lagano ali nek ne igra igru "panem et circenses".


registracija
24/3/10

bagsy, 11.03.12. 14:41

Osim što je 1,8 milijardi kuna dostatno za samo 5 mjeseci za plaće 50.000 ljudi


registracija
19/7/11

bubba, 11.03.12. 16:11

obnoviti pročelja zgrada bez obnove unutrašnjosti bio bi simboličan prikaz kako naši političari uopće djeluju i u svemu drugome.

čačić i njegovi "ho-ruk-idemo-nešto-smislit-između-dvije-kave" stručnjaci su vjerojatno ignoranti koji niti ne znaju da se energetske uštede ne mogu ostvariti pukom obnovom zgrada, a bez temeljite rekonstrukcije i modernizacije instalacija koje tu energiju troše, pukas obnova fasada donijela bi samo minorne uštede.


registracija
9/3/10

nostradurus, 11.03.12. 17:33

Koja magla. Dakle, utući ćemo X milijardi te će nam to smanjiti troškove za 5 godina. I što s time? Možemo smanjiti uvoz, ali čak i da je uvoz pokriven izvozom kako ostvariti financijsku pozitivu od svog rada? Kako uštedjeti? Trebao bi netko ići u minus, ako se želi štedjeti. A to može biti jednino država sa emisijom novca bez duga. Proizvedena dobra koja su povećala ponudu roba, imati će protutežu u štednji. Imali bi akumulaciju novca i roba tj. održali cijene.

A EU se trudi da se to ne dogodi. Oni stvaraju zakon kojim se ne dozvoljava deficit države (pakt za stabilnost), a EURO nema pravo ni sada nitko emitirati bez duga. Idemo u propast bez presedana.
reforma.forumhr.com


registracija
13/1/11

Fenris, 12.03.12. 09:21

a i meni se cini... paljenje slame sa kratkorocnim efektima..
tesko nama..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika