11.03.2012. / 18:47

Autor: Hina

Annan održao drugi krug razgovora s Asadom

Posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan održao je drugi krug razgovora sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom u nedjelju u Damasku, izjavio je glasnogovornik UN-a.

Kofi AnnanKofi AnnanPosebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan održao je drugi krug razgovora sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom u nedjelju u Damasku, izjavio je glasnogovornik UN-a.

Tijekom prvog sastanka u subotu izgleda da nije bilo većeg napretka što se tiče Annanovih napora za postizanje primirja između snaga sigurnosti i Asadovih protivnika, omogućavanje pristupa humanitarnim djelatnicima, pokretanje političkog dijaloga ii oslobađanje zatvorenika.

Asad je rekao Annanu u subotu da u Siriji nije moguće političko rješenje dok "terorističke skupine" destabiliziraju zemlju, a oporbeni predstavnici su javili da je tijekom razgovora dvojice čelnika sirijska vojska uz potporu tenkova i topništva napadala Idlib na sjeverozapadu zemlje pri čemu je ubijeno 16 boraca oporbe, sedam vladinih vojnika i četiri civila.

Glasnogovornik UN-a rekao je da su Annan i Asad nastavili razgovore u nedjelju u predsjedničkoj palači. On nije iznio nikakve detalje, ali je kazao da bi nakon sastanka Annan trebao otputovati u Katar.

Sirijska državna novinska agencija SANA javila je da je Asad rekao Annanu da će Sirija pomoći "u svakom iskrenom naporu za nalaženje rješenja" za okončanje jednogodišnjeg sukoba koji je odnio tisuće života.

Sirijski pobunjenici kažu da se ne može voditi sadržajan dijalog s čelnik koji je proveo takvo nasilje i nanio patnje svom vlastitom narodu.

Annan se u nedjelju također sastao sa sirijskim vjerskim čelnicima prije susreta s Asadom.

U vrijeme njegove misije u Damasku sirijske snage sigurnosti pokrenule su vojnu ofenzivu na uporuištte oporbe na sjeverozapadu zemlje. Tri vojnika i jedan civil ubijeni su u nedjelju ujutro u sukobima u selu Janoudija u pokrajini Idlib, priopćila je sirijska udruga za ljudska prava. Prema njezinim podacima, u subotu je ubijeno 39 civila, od kojih 25 u Idlibu, zajedno s 39 pobunjenika i 20 vladinih vojnika.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika