11.03.2012. / 19:32

Autor: Nacional.hr

Nevjerojatno, ali istinito

Hrvatska po prvi put u 20 godina smanjuje vanjski dug

Tijekom prošle godine značajno su povećane i devizne rezerve koje su s razinom od 12 milijardi eura bile na rekordnim razinama

Vanjski dug se smanjuje zbog razduživanja tvrtkiVanjski dug se smanjuje zbog razduživanja tvrtkiU trenutku kad Vlada podiže PDV i uvodi nove poreze kako bi popunila državni proračun, a građani uvode još veće mjere štednje, gotovo se nevjerojatnom čini informacija prema kojoj se vanjski dug države u proteklih nekoliko mjeseci konstantno smanjuje.

Podaci Hrvatske narodne banke pokazuju kako se inozemni dug počeo smanjivati još krajem ljeta 2011. godine kada su se velike banke i kompanije počele razduživati. Početkom 2012. godine vanjski dug iznosio je pola milijarde eura manje nego početkom 2011. godine.

Kako piše Novi list, najznačajniji doprinos razduživanju dala su javna poduzeća i nebankarske ustanove koje u posljednjih godinu dana smanjuju svoje inozemne dugove. To je rezultiralo povećanom otpornošću hrvatskog financijskog sustava na rizike.

Tijekom prošle godine značajno su povećane i devizne rezerve koje su s razinom od 12 milijardi eura bile na rekordnim razinama.

Smanjenju vanjskog duga kumovalo je pogoršanje uvjeta na inozemnom tržištu financiranja, ali i loš hrvatski kreditni rejting. Zbog toga su se tvrtke okrenule financiranju na domaćem tržištu, dok je država, zbog visine svojih potreba za financiranjem i dalje osuđena na inozemno tržište.

Država bi se ove godine trebala zadužiti za 17 milijardi kuna. Dio će pokušati prikupiti izdavanjem obveznica na američkom tržištu. Stručnjaci procjenjuju da bi nas te obveznice mogle stajati oko sedam posto. No, ta bi se cijena mogla povećati ukoliko nam se kreditni rejting koji je trenutno stabilan snizi.

Vezane vijesti

Troškovi pogreba bankarskim grobarima

Troškovi pogreba bankarskim grobarima

Europska komisija je u srijedu predstavila prijedloge za uspostavu europskog okvira za sprječavanje i rješavanje bankovnih kriza, kako bi se porezne… Više

Komentari

registracija
25/11/11

jzadra17, 11.03.12. 20:51

Da je hdz na vlasti sigurno bi došlo do povečanja duga.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 11.03.12. 21:21

Jos da se smanji nagomilana birokracija i HDZ-ova biracka i dobro placena masinerija.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 12.03.12. 01:08

U Todorićevoj Rvacskoj gdje je čak i guverner na njegovoj staro-novoj platnoj listi ova izjava zvuči kao SF.


registracija
12/1/11

siziff, 12.03.12. 05:22

SIGURNO !

Neka se PDV-e digne na 50%, stvari budo još bolje išle u tom smjeru, tako da razloga za slavlje sa otvaranjem flaša skupoga šampanjca neće manjkati.

Niko nam nije ravan....to se uskoro bude još bolje vidjelo po svemu


registracija
9/3/10

nostradurus, 12.03.12. 11:47

Ma dajte, prodajte te fore neko drugom. Linić uzima svaki tjedan po milijardu kuna novih kredita. Većina je deviznih kredita, a dio ostaje i povećava devizne rezerve HNB-a.

To je identično kao da uzmeš kreditnu karticu i digneš madu love i hvališ se kako u ruci imaš puno novca. reforma.forumhr.com


registracija
10/2/12

Hazu, 12.03.12. 18:06

Za koliko je smanjen,baš me interesira.........


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika