11.03.2012. / 20:24

Autor: Hina

Sarkozy zaprijetio izlaskom iz Schengena

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy se na predizbornom skupu u nedjelju pokušao predstaviti kao spasilac Francuske od jeftinije konkurencije i visoke imigracije, zaprijetivši nepoštivanjem europskih ograničenja za protekcionističke mjere i izlaskom iz schengenske zone, javljaju agencije.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy se na predizbornom skupu u nedjelju pokušao predstaviti kao spasilac Francuske od jeftinije konkurencije i visoke imigracije, zaprijetivši nepoštivanjem europskih ograničenja za protekcionističke mjere i izlaskom iz schengenske zone, javljaju agencije.

Sarkozy je, riskirajući razljutiti europske partnere Francuske, izjavio da je vrijeme za podršku lokalnim tvrtkama, zaustavljanje nekontroliranog priljeva imigranata i jeftinog uvoza koji ukazuju na nedostatak protekcionističkog nadzora u Europi.

Obraćajući se skupu od oko 30.000 ljudi u Villepinteu u okolici Pariza, Sarkozy je obećao izvući Francusku iz schengenske zone otvorenih granica ukoliko se tijekom godine na postigne napredak u učvršćivanju europskih granica.

"Schengenski sporazum nam više ne omogućuje da odgovorimo na težinu stanja. On mora biti revidiran", rekao je Sarkozy glede ilegalnog useljavanja i istaknuo da schengenski sporazum "treba strukturnu reformu poput one za euro".

Sarkozy je istaknuo da će, ako u godinu dana ne uoči ozbiljan napredak u tom pitanju, Francuska suspendirati svoje članstvo u Schengenu dok se ne ostvare pomaci te da bi EU trebao imati mogućnost sankcija bilo koje države schengenske zone koja neće dovoljno nadzirati svoje granice.

On je također predložio europski zakon sličan onom "Kupuj američko" koji bi tražio od vlada da favoriziraju europske proizvode u svojim nabavama i najavio da će, ako se na tom području ne ostvari napredak, Francuska jednostrano početi primjenjivati tu mjeru.

"Želim Europu koja štiti svoje građane. Ne želim više ovo divlje nadmetanje", rekao je Sarkozy uz uzvike podrške.

"Kažem ne Europi koja otvara svoja tržišta dok to drugi ne čine. Takvo ponašanje ne znači prihvaćanje slobodne trgovine, ono znači prihvatiti Europu kao sito", rekao je Sarkozy.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 12.03.12. 01:10

Francuzi su sve rekli što misle o ovom čovjeku.Bye, bye Sarkozy...


registracija
13/1/11

Fenris, 12.03.12. 09:27

@ miroljubiv : otpisani zive duze ;-)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika