12.03.2012. / 10:19

Autor: Hina

Sirija:

Masovni pokolj žena i djece

Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), najveći oporbeni blok, zatražilo je nakon tih informacija "hitnu sjednicu" UN-ova Vijeća sigurnosti, dodavši da je "pokolj" počinjen u nedjelju

IlustracijaIlustracijaNajmanje 47 trupala žena i djece pronađeno je u sirijskom gradu Homsu u središtu zemlje, i dok oporba za taj pokolj optužuje režimske snage, službena glasila ga pripisuju "terorističkim skupinama".

Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), najveći oporbeni blok, zatražilo je nakon tih informacija "hitnu sjednicu" UN-ova Vijeća sigurnosti, dodavši da je "pokolj" počinjen u nedjelju.

Predsjednik Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahman potvrdio je za agenciju France Presse da je u četvrti Karm al-Zejtunu počinjen pokolj, ali nije naveo broj žrtava.

"Trupla najmanje 26 djece i 21 žene pronađena su u četvrtima Karm al-Zejtunu i Al-Adavijeu, među kojima su neki zaklani a neki izbodeni nožem. Sumnja se da je pokolj počinila prorežimska milicija šabiha", rekao je Hadi Abdalah, mjesni aktivist Sirijskog glavnog revolucionarnog povjerenstva pokazujuću videosnimku.

Državna televizija optužuje "naoružane terorističke bande" da su "otimale građane u četvrtima Homsa i da su ih ubijale i snimale želeći izazvati reakciju međunarodne zajednice u Siriji".

Agencija France Presse nije mogla potvrditi te informacije zbog strogih ograničenja uvedenih medijima u izvještavanju o krizi u Siriji gdje režim Bašara al-Asada već godinu dana u krvi guši narodnu pobunu koju naziva "terorizmom".

Abdalah je rekao da su "pripadnici Slobodne sirijske vojske (FSA, čine ju vojni dezerteri) uspjeli premjestiti trupla u mirniju četvrt Bab Sebu u Homsu", pa su aktivisti mogli snimiti trupla, dodao je.

"Države koje podupiru režim sudjeluju u njegovim zločinima", ističe SNC u priopćenju, misleći pritom na Rusiju i Kinu koje podupiru Asadovu vlast i blokirale su dvije UN-ove rezolucije kojima se osuđuje nasilje u Siriji.

"Mogući su novi pokolji ako međunarodna zajednica ne bude reagirala", rekao je Abdalah. "Otvoreno pozivamo na vojnu intervenciju izvana, na udare na režim i dopremu oružja FSA-u".

"Dosta je bilo riječi, Sjedinjene Države i druge zemlje već mjesecima pozivaju Asada da prekine nasilje, ali on i dalje ubija ljude. Dosta je, ako više nemaju što reći, onda bolje neka šute", dodao je aktivist.

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 12.03.12. 10:42

Kladim se u život da je "pokolj" (ak je napravljen) napravil MI6!
Samo podanici "njenog krvožednog "veličanstva"" mogu napraviti tak nekaj!


registracija
24/3/10

bagsy, 12.03.12. 11:44

Tko je pažljivije gledao snimke 'pobunjenika' iz Homsa,primjetio je da ti borci uopće ne izgledaju kao pobunjenici već kao iskusni ratnici,Ukoliko i zanemarimo pitanje otkud im RPG bacači,veće pitanje je znati ih koristiti plus drugi sitni detalji.


registracija
1/3/11

Laudate, 12.03.12. 12:12

Ovo se zove ratno huškanje. I da ne zaboravimo ono uvijek završi sa puno više mrtvih.
Krvih poginulih je i na rukama novinara koji podgrijavaju atmosferu sukoba.
Pilatovsko pranje ruku tu ne pomaže.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika