12.03.2012. / 11:56

Autor: Nacional.hr

HUP: Dva koraka naprijed, jedan natrag

"Do sada učinjeno nije i neće biti dovoljno za poticanje gospodarskog rasta, te poboljšanje investicijske i poduzetničke klime"

Ivan Ergović, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (Pixsell)Ivan Ergović, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (Pixsell)Hrvatska udruga poslodavaca u svom je e-biltenu kritizirala poteze Vlade te zaključila kako nema stvarnih te temeljnih reformi koje bi nas mogle izvući iz krize. Kritizira se Vlada čije odluke bi dodatno mogle pogoršati situaciju.

Iako na početku ističu podršku Vladi i prihvaćenim mjerama za oporavak gospodarstva ubrzo kreću s konkretnim kritikama.

"Ono što posebno zabrinjava je sve veća neusklađenost Vladinih mjera s jedne te mjera i aktivnosti lokalnih vlasti i poteza javnih poduzeća s druge strane, što sve skupa dodatno otežava rad poduzetnicima. U trenutku kada država smanjenjem doprinosa i nekih parafiskalnih nameta pokušava smanjiti ukupno opterećenje na gospodarstvo, lokalna vlast u Zagrebu, na primjer, odlučila je uz ostalo povećati iznos prijevoza za zaposlene. Samo tom mjerom zagrebačkim su poduzetnicima obveze povećane za čak 309 milijuna kuna godišnje", piše HUP.

"Naši su džepovi puni rupa upravo zbog stotina različitih nameta od kojih je većina generirana upravo na lokalnoj razini. I što je najopasnije vrlo se olako "povlače iz futrole" novi porezi i prirezi, odnosno poteže povećanje postojećih nameta. A svako to povećanje lokalnih poreza povećava cijenu naših proizvoda i usluga. Na kraju, ono se nalazi i u povećanju cijena proizvoda što nas čini nekonkuretnim. I umjesto da se razmišlja o unutarnjoj devalvaciji, u čemu se upravo cijene komunalnih usluga velika meta, stvar se odvija suprotno u brojnim hrvatskim gradovima", ističu u HUP-u.

Poslodavci tvrde kako oporezivanje i povećavanje cijena kapitala nije dobrodošlo.

"Do sada učinjeno nije i neće biti dovoljno za poticanje gospodarskog rasta, te poboljšanje investicijske i poduzetničke klime. Upravo suprotno, neke donesene mjere djeluju protiv investicijske klime i rasta gospodarstva, poput mjera kojima se dodatno oporezuje i povećava cijena kapitala te se istovremeno njihovim retroaktivnim djelovanjem stvara dodatni rizik i pravna nesigurnost", piše.

Ističe se kako su rad i kapital preopterećeni, radno zakonodavstvo loše i ograničavajuće, pravosudni sustav je spor i neučinkovit.

"Katkad se može steći dojam da je u ovoj zemlji na snazi onaj stari poučak: Dobio na mostu, izgubio na ćupriji (može i obratno). To potvrđuje i navedeni primjer: Vlada smanji neka davanja, ali onda lokalne vlasti dignu lokalne poreze, što neutralizira pozitivan učinak Vladinih mjera. Ovaj poučak s mostom i ćuprijom imamo i u odlukama Vlade koja smanji neporezna davanja (šume, vode, spomenička renta) ili zdrastveni doprinos, a onda napravi kardinalnu pogrešku s porezima na dividende (izrazito nepravedan potez i kazna za sve one koji su marljivo radili i čuvali novce u poduzeću).

"Poučak most" može se pronaći i u novom opterećenju s naslova promjena u sustavu PDV-a u odnosu na korištenje osobnih automobila (kupnja, održavanje, gorivo). Ova će promjena izravno utjecati na poslovnu uspješnost brojnih hrvatskih poduzeća kojima je automobil osnovno sredstvo. Na ta upozorenja o opasnosti na poslovanje poduzeća i ovu naglu promjenu (bez prijelaznog razdoblja) neki su ministri rekli da su poduzetnici negdje dobili, a negdje će izgubiti. Tu smo im dali, a ovdje smo im uzeli. I eto nas ponovo na onome mostu", zaključuju na kraju iz HUP-a.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika