12.03.2012. / 13:19

Autor: Hina

Merkel nije sigurna u povlačenje vojske iz Afganistana do 2014.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u ponedjeljak, u prigodi nenajavljena posjeta Mazar-i-Šarifu, da nije sigurna kako će se njemačke snage razmještene u Afganistanu pod NATO-vim zapovjedništvom povući do 2014., kao što je ranije bilo najavljeno.

Angela MerkelAngela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u ponedjeljak, u prigodi nenajavljena posjeta Mazar-i-Šarifu, da nije sigurna kako će se njemačke snage razmještene u Afganistanu pod NATO-vim zapovjedništvom povući do 2014., kao što je ranije bilo najavljeno.

Sadašnje stanje ne dopušta nam da kažemo kako se "danas možemo povući odavde. Zato ne mogu reći ni da ćemo u tome uspjeti do 2013./2014.", rekla je Merkel, prenosi agencija AFP.

"Volje imamo, želimo uspjeti u tome, radimo na tome", dodala je u prigodi tog prvog posjeta Afganistanu nakon prosinca 2010. Na dan 1. veljače Njemačka je u Afganistanu imala 4.900 vojnika.

Proces političke pomirbe u Afganistanu, osobito s talibanima, svakako bilježi stanoviti napredak, ali još ne u tolikoj mjeri da možemo povući snage ISAF-a, vojne snage NATO-a u Afganistanu, dodala je kancelarka Merkel.

Pozvala je afganistansku vladu da ubrza taj proces.

Nešto ranije Merkel je telefonski razgovarala s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzajem i izrazila mu sućut zbog pogibije 16 civila, među kojima je bilo djece i starijih osoba, koje je u nedjelju pobio američki vojnik u pokrajini Kandaharu, talibanskom središtu na jugu Afganistana.

U prigodi ovog četvrtog puta u Afganistan nakon 2005., njemačka kancelarka htjela je posjetiti Kunduz, također na sjeveru zemlje, ali morala je odustati zbog obilnog snijega.

Merkel je usto odala počast 52 vojnika Bunedswehra poginulih u Afganistanu nakon dolaska ISAF-ovih snaga 2001.

Njemačka je treća zemlja po broju vojnika u međunarodnim snagama pod zapovjedništvom NATO-a, nakon SAD-a i Velike Britanije.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika