12.03.2012. / 14:05

Autor: Nacional.hr

Nova Vlada navukla bijes Bruxellesa?

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor pak upozorava kako je povratak političara u Nadzorne odbore državnih poduzeća zapravo korak unatrag u borbi protiv korupcije

Vlada povlači sporne potezeVlada povlači sporne potezeHrvatska je u prosincu prošle godine potpisala pristupni pregovor s Europskom unijom čime je napravila korak bliže punopravnom članstvu u EU. No, do punopravnog članstva potrebno je pričekati da svih 27 parlamenata zemalja članica ratificiraju taj ugovor. Tijekom tog procesa ratifikacije Hrvatska je pod posebnim povečalom Bruxellesa koji prati sve što se raditi i ispunjavaju li se sva mjerila koja su tijekom pregovora postavljena.

No, čini se kako je nova Vlada svoji posljednjim postupcima izazvala nezadovoljstvo Bruxellesa koje će se vidjeti u izvješću Europske komisije u travnju. Kako piše tportal, tijekom prošlotjednog službenog posjeta Zagrebu, nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal istaknuo je kako će Nizozemska primjeniti sve mehanizme koji su joj na raspolaganju ukoliko primjeti da je Hrvatska krenula krivim putem.

Ukoliko zemlje članice ne budu zadovoljne hrvatskim napretkom i provođenjem mjerila, posebnice na području pravosuđa, tržišnog natjecanja i ljudskih prava, nije isključeno da Nizozemska i Velika Britanija odugovlače s ratifikacijom. To bi moglo rezultirati odgađanjem ulaska Hrvatske u EU.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor pak upozorava kako je povratak političara u Nadzorne odbore državnih poduzeća zapravo korak unatrag u borbi protiv korupcije. Također ističe i kako se opet politizira javna uprava, a kasni se i sa upisom druge generacije u školu za suce. Kosor upozorava kako bi se borba protiv korupcije morala još više intezivirati baš zbog činjenice da je Hrvatska i dalje pod monitoringom EU.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 12.03.12. 15:06

EU packe su jedni spas za HR od poličkog smeča koji se skupljao po strankama. Da nije EU Ivo Sanader bio još danas bio voljeni vođa i premijer, koji se okolo voza u blindiranom BMW, i koji vodi najskuplje izborne kampanje.

Čak ni Jugosvaija nije bila toliko pogubna za HR privredu koliko stranačka politika, pravosuđe i državna administracija.

Ne bojim se ja Jovana već hrvatskih govana.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 12.03.12. 15:54

Još Evropa ne zna kakva smo mi šaka jada.


registracija
15/11/11

buco091, 12.03.12. 16:00

A je ti članak kao da ga je sastavljala Jaca. Idimi dođi mi.


registracija
27/8/09

Lujo1, 12.03.12. 17:05

Gledam "rukovodni sastav" HEP-a i nemrem se načuditi!
Pa ti "stručnjaki" nemaju ama baš nikakve sveze sa strukom!
Jedini koji je stvarno i stručan i pošten i kompetentan je član Nadzornog odbora gospodin Jadranko Berlengi, ali on nemre dojti na štih ama baš nikak!
A ostali kak da su z meseca opali.
Nemrem verovati i nemrem.
Nego odoh ja prodati sve kaj imam i pravac Australija.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 12.03.12. 18:29

@Lujo1 :
"Pa ti "stručnjaki" nemaju ama baš nikakve sveze sa strukom!"
Pa kaj onda?
Važno je da imaju veze s Gazimirom Čačićem i Hrvatskom narodnom strankom!


registracija
23/8/09

xaron, 12.03.12. 19:12

Ovaj ulazak u EU nas je vec kostao 20 milijardi $. Naime,
Tolika je vrijednost gasno-naftnih polja u Siriji kola je INA
Napustila pod politickim pritiskom iz EU. Te novce mi nemozemo izvuci radeci za EU ni za 1000 godina. Tako je ovaj nas pocetak rada sa EU katastrofalan, da je bolje da se izvucemo iz tog sranja ako vec nije kasno.


registracija
28/4/10

Zvonko, 12.03.12. 19:33

Daj Bog da nas ne ratificiraju!

Zadnje nade polažem na Janeza Janše!

Ako nas on iznevjeri, neće nam pomoći ni vidoviti Milan!


registracija
26/1/08

Rampa, 12.03.12. 19:52

@Zvonko i Xaron

Srećom pa ste vas dvojica na referendumu bili u ubjedljivoj manjini!

Jaca rekla ovo ili ono?

E jest se našla prava koja će upozoravati na korupciju, a na čelu je udružene kriminalne organizacije, kojoj se čak i sudi, ne samo malo vitra Iveku, već i stranki kao pravnoj osobi!

I onda ona zbori o korupciji!!

Nevjerovatan je taj mentalni sklop HDZ-ovaca, velikim dijelom bivših partijaša, koji su imali dobar nos, pa su '91-e stampedom preselili u HDZ!!


registracija
28/4/10

Zvonko, 13.03.12. 10:45

Rampa,
vrijeme ispred nas će pokazati jel' sreća što sam bio u manjini ili je sreća što si ti u većini.

Ako u zadnjih 20 godina u kojima su nas kolko-tolko čuvale granice od predatora izvana nismo uspjeli polučiti pozitivni nacionalni rezultat, ne znam na čemu temeljiti optimizam da ćemo u vremenu bez granica biti bolji.

Politika smišljeno dijeli narod na lijeve i desne a stvarna podjela na terenu je na političare i narod. Znaš onu staru etrušćansko-ilirsku, zavadi pa vladaj! Moj prijatelju, mi smo samo statistika za njih. O našem položaju saznaju od Zavoda za statistiku i tada obično dirnuto zaplaču, pogotovo ako su kakvi izbori ubrzo!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 13.03.12. 13:41

@zvonko,
po svojem narcisoidnom običaju pišaš i kakiš gluposti pa si tako napisao :
"Znaš onu staru etrušćansko-ilirsku, zavadi pa vladaj!"
--------------
Za tu glupost-neznanje, krađu mudrosti, mogli bi te tužiti stari Rimljani ćiju izreku
"Divide et impera" (Zavadi pa vladaj)
zna cijeli svijet.
Jedino neznaju bedaki kao što je mostarski dr.sc.Nino Raspudić Zvonko.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika