Objavljeno u Nacionalu br. 852, 2012-03-13

Autor: Dean Sinovčić

Šamar u Wisteria Laneu

Očajna kućanica ruši TV mrežu

Nakon što je autor serije 'Kućanice' 'ubio' njezin lik, glumica Nicollette Sheridan odlučila ga je tužiti, što je izazvalo velik interes javnosti koja cijelu situaciju vidi kao zanimljiv sukob nemoćne glumice i moćne televizijske kompanije

Lik Edie Britt ubijen je tijekom pete sezone 'Očajnih kućanica'Lik Edie Britt ubijen je tijekom pete sezone 'Očajnih kućanica'U seriji "Kućanice" Edie Britt nije omiljena među svojim susjedama Lynette, Bree, Susan i Gabrielle, što i ne začuđuje jer im otima supruge i dečke i čini im razne psine. No ono što se događalo u seriji ne može se uspoređivati s onim iz stvarnog života. Ne samo da Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross i Eva Longoria nikad nisu simpatizirale Nicollette Sheridan (čak je jednom prilikom Sheridan za Hatcher rekla da je to "najzlobnija osoba na svijetu"), nego je ne voli ni Marc Cherry, 50-godišnji autor serije "Kućanice". Toliko, da je 2008. tijekom pete sezone "Kućanica" odlučio ubiti lik Edie Britt i ukloniti Nicollette Sheridan iz serije. Ta odluka predmet je sudskog procesa koji već dva tjedna izaziva pažnju Hollywooda, a presuda će biti donesena ovih dana u Los Angelesu.

NICOLLETTE SHERIDAN odlučila je tužiti Marca Cherryja i TV kuću ABC tvrdeći kako su namjerno odlučili ukloniti lik Edie Britt nakon što je 24. rujna 2008. na probi Cherry udario ili pljusnuo (nije precizno utvrđeno) Nicollette Sheridan. Ona se nakon toga žalila TV kompaniji ABC, koja je incident proglasila minornim i nakon toga odlučila ubiti lik Edie Britt u 18. epizodi pete sezone, u veljači 2009. Sheridan tvrdi da je to bila klasična osveta i traži odštetu od 6 milijuna dolara, odnosno 4,2 milijuna dolara koliko je dobivala po sezoni i 1,8 milijuna bonusa koji bi glumci dobili od profita ostvarenog reprizama diljem svijeta.


Marc Cherry i njegov odvjetnik to smatraju teorijom urote, tvrde da je odluka o ubijanju Edie Britt donesena još u svibnju 2008., da su razlozi bili kreativne prirode i da o tome nitko nije znao ništa jer nisu htjeli da ta informacija procuri u medije kako se gledateljima ne bi pokvarilo iznenađenje. Da, 24. rujna došlo je do sukoba između Cherryja i Sheridan, ali Cherry tvrdi da ju je samo dodirnuo rukom, ne i udario, i da joj se ispričao, a tužbu smatra smiješnom. Velik dio američke javnosti ne smatra je smiješnom jer je to zanimljiv sukob pojedinca i moćne korporacije i dok jedni tvrde da je Nicollette Sheridan naporna osoba neodgovorna prema poslu, drugi tvrde da je i Cherry poznat po maltretiranju ljudi s kojima radi. Što se, dakle, dogodilo, 24. rujna 2008.?

Marc Cherry je prošlog četvrtka svjedočio da mu je Sheridan prišla nakon probe scene u kojoj Neal McDonough, koji glumi njezina supruga, i James Denton, koji glumi susjeda, pokušavaju napisati pjesmu za svoj garažni bend. "Prema scenariju koji su već pročitali, Sheridan je sugerirala da napišu ljubavnu pjesmu u kojoj bi se mnogo toga rimovalo s njezinim imenom Edie, na što ju je suprug počeo zezati da se rimuje sa 'needy' (osoba koja traži stalnu pažnju i podršku), nakon čega je ona citirala pjesmu Beatlesa 'She Loves You'. Pri čitanju scenarija Sheridan se smijala tom dijelu, ali kad je proba počela, primijetila je da tog dijaloga više nema. Rekao sam joj da bi za citiranje pjesme Beatlesa trebalo platiti licencu pa su zbog uštede izbacili taj dijalog. Sheridan je zatim zatražila da se napiše novi dijalog, jednako duhovit. Kako je inzistirala na tome, ja sam joj ponudio kompromis, predložio da pokretima tijela pokaže koliko joj je odvratna ta šala njezina supruga. Sheridan je bila zbunjena, nije shvaćala što tražim od nje, pa sam joj je rekao: 'Pa udari mu čvrgu ili nešto drugo po glavi te sam je, da joj zorno pokažem, lagano potapšao po licu. Nakon toga Sheridan je iskrivila izraz lica i rekla: 'Upravo si me udario!' Okrenula se i napustila snimanje", rekao je Cherry u svom svjedočenju.

Marc Cherry scenarist je i producent najpoznatiji po seriji 'Očajne kućanice'Marc Cherry scenarist je i producent najpoznatiji po seriji 'Očajne kućanice'CHERRY JE NA SUDU inzistirao na tome da nikad nije namjeravao ozlijediti ili uvrijediti Sheridan, a kad su ga odvjetnici pitali je li mu bila namjera, kako je Sheridan navela, udariti je tako da sve zvoni, on je odgovorio: "Apsolutno ne." Cherry je objasnio da je na snimanju često dolazio u tjelesni kontakt s glumicama kako bi im jasnije objasnio što od njih želi u pojedinim scenama pa je tako opisao kako je jednom dodirnuo glavu Marcie Cross, a drugom prilikom je fizički podignuo Evu LLongorijui postavio je tamo gdje je to scena zahtijevala. Nakon što je Sheridan napustila snimanje, Cherry se okrenuo prema svom pomoćniku Jasonu Ganzelu i redatelju Larryju Shawu i pitao ih: "Što se to sad dogodilo?" Na to je Larry Shaw rekao: "Eto, režija je težak posao." Njegova glavna briga, nastavio je na suđenju, bila je da vrati Sheridan na snimanje s obzirom na gust raspored snimanja, te je otišao u njezinu kućicu u kojoj je bila smještena na snimanju, nervozan i zabrinut zbog onog. Ispričao joj se u slučaju da ju je uvrijedio na što mu je onda odgovorila kako ono što joj je napravio nije ni malo zabavno. "Rekao sam joj - Nicollette, samo sam tim želio pokazati što želim da napraviš", ispričao je Cherry kojem se činilo da je prihvatila njegovo objašnjenje. Kako bi izgladio nesporazum, Cherry joj je rekao kako će nadopisati nekoliko zabavnih dijaloga u toj sceni, kao što je i tražila. Razgovor je završen njihovim zagrljajem, tvrdi Cherry, te joj je na odlasku rekao kako joj je kućica lijepo uređena. Otišao je, napisao nove dijaloge, a ostalim scenaristima iz serije opisao što se dogodilo.

SHERIDAN JE SUTRADAN prijavila incident, a Neil Meyer, dugogodišnji odvjetnik Nicollette Sheridan, svjedočio je kako mu je glumica nakon incidenta rekla kako se boji da će izgubiti posao u seriji jer je Cherry osvetoljubiv. Nakon Cherryjeve isprike, rekao je, Sheridan je bila spremna pognuti glavu i vratiti se na snimanje ali Cherry se nije želio ispričati zbog udaranja jer je nije ni udario. Slutnje Nicollette Sheridan su se obistinile te su je 10. veljače 2009. obavijestili kako sutra snimaju scenu u kojoj će Edie Britt biti ubijena. Prema Marcu Cherryju, ta je odluka donesena 22. svibnja 2008., na sastanku s Markom Pedowitzem, tadašnjim čelnikom Touchstone TV i Stephenom McPhersonom, tadašnjim čelnikom televizijske kompanije ABC, koji su se složili s idejom da se u petoj sezoni ukloni lik Edie Britt. Tom sastanku prisustvovala je i Sabine Wind, izvršna producentica serije i desna ruka Marca Cherryja koja je to posvjedočila na sudu. Nitko, osim par osoba, na snimanju nije znao da se sprema, a na službenom rasporedu ta se scena nazivala "Steven drinks OJ" što je značilo da će Steven ubiti Edie Britt a kao referenca je korišten O.J. Simpson.

Kasnije je ime njezinog supruga Steven zamijenjeno imenom Dave. Zašto je donesena odluka da se lik Edie Britt ubije? Obrana je na sudu prikazala sedamminutni film u kojem se vidi kako su poginula čak 43 lika u toj seriji, pa zašto ne bi poginula i Edie Britt. Zašto Nicolette Sheridan nije oodmahobaviještena o tome? Sabine Wind tvrdi kako bi u tom slučaju Sheridan mogla tražiti do četiri puta veći hhonorarza tu sezonu, a kako se tada počelo štedjeti zbog recesije dogovoreno je da joj to kažu dan prije snimanja scene pogibije.Pedowitz je rekao na Serija 'Očajne kućanice' počela se emitirati 2004. i odmah je postala veliki hit diljem svijetaSerija 'Očajne kućanice' počela se emitirati 2004. i odmah je postala veliki hit diljem svijetasudu da je Edie Britt uklonjena jer su se složili da nakon pete sezone nema više neke dobre priče vezane za taj lik. Takvu odluku nije mogao donijeti Cherry sam, već ju je trebalo odobriti tv kuća ABC. "Cherry je želio ubiti lik Edie Britt već u trećoj sezoni, ali ABC to nije odobrio te je Edie nastavila živjeti", izjavio je Pedowitz. On nije ni znao za incident sve do kraja listopada kada je vidio tabloid National Enquirer te zatražio istragu unutar odijela kadrovske službe. Mjesec dana kasnije, kadrovska služba mu je javila da je problem sređen. I dok je Mark Pedowitz rekao kako su samo kreativni razlozi uvjetovali odlazak Sheridan, Cherry je dodao kako je njezino negativno i neprofesionalno ponašanje utjecalo na tu odluku. Cherry kaže kako je Sheridan komentirala dijelove scenarija i time vrijeđala scenariste i da na snimanja nije dolazila pripremljena.

"Njezino ponašanje nije bio razlog za ubijanje lika koji glumi, ali to ponašanje mi se stalno motalo po glavi", rekao je Cherry. George Perkins, line producer serije, osoba koja brine o svemu što se na snimanju događa, izjavio je da Sheridan u 50 posto slučajeva kasnila na snimanje, nije pamtila svoje dijaloge, i čini mu se da je to radila namjerno. Kaže kako mu je znala reći da je to za nju prerano te da joj se čini da i nije potrebno da tako rano dolazi na snimanje. Na pitanje njezinog odvjetnika, Perkins je rekao kako nije to ponašanje napismeno evidentirao te da to sada iznosi na temelju sjećanja. Kaže kako je serija bila pod pritiskom rezanja proračuna još od treće sezone te je dodao da bi Sheridan, da je ostala, u šestoj sezoni dobivala 200 tisuća dolara po svakoj od 24 epizoda.

A ONDA JE NA RED za svjedočenje došla scenaristica Lori Kirkland Baker, glavni adut tužiteljstva, koja je izjavila kako nikada nije vvidjelaoznaku "Steven drinks OJ" te da je Cherry prvi puta objavio da uklanja lik Edie Brit u prosincu 2008. godine, gotovo tri mjeseca nakon incidenta. Mark Baute, odvjetnik Nicollette Sheridan, izjavio je da je svjedočenje Lori Kirkland Baker uništilo obranu te da je i Sabrina Wind lagala. "Nazovimo to selektivnim pamćenjem ili maštom ili deluzijom, ali svi oni štite TV kuću ABC. Nitko ne želi razočarati one koji donose novac. A žena koja je dobila po glavi nije ABC-ova briga." Lori KKirklandBaker je rekla kako je Cherry to objavio na zatvorenom sastanku te im je rekao da je upravo dobio dopuštenje od Stephena McPhersona, predsjednika ABC Entertainmenta. Ujedno, Baker je rekla kako nigdje nije vidjela bilješke u kojima je još u svibnju 2008. godine stajalo kako će Edie Brit biti ubijena dok je obrana predočila nekoliko bilješki scenarista u kojima se spominje smrt Edie Britt a koje datiraju iz 14., 19., i 22 svibnja 2008. godine.

Znači li to da su Cherry i ABC falsificirali dokumente i naknadno ubacili bilješke o eliminiranju lika Edie Brit, pitali su novinari koji su čekali ispred sudnice, na što je Baute izjavio da će svoje mišljenje o tome iznijeti u svojem završnom obraćanju članovima porote. Bauteov odvjetnički partner Patrick Maloney izjavio je kako sudska priča Lori Kirkland Baker nije drugačija od svjedočenja koje je dala pri prvom, zatvorenom, ispitivanju. Baute je dodao kako je Chery bio istreniran za ono što treba reći i zato je izgledao kao da iznosi dobro uvježbani govor. Za svjedočenje Sabine Wind rekao je da je "ona i sama nakon pet minuta shvatila da je imaju" pa je nastavila s odgovorima "ne mogu se sjetiti".

OSTALE OČAJNE KUĆANICE neće svjedočiti jer nisu prisustvovale incidentu, iako se najavljivalo da bi svjedočile u korist Marca Cherryja. Dapače, Cherry je na suđenju rekao da su Eva Longoria and Felicity Huffman osjetile olakšanje kada su čule da Sheridan napušta seriju. Naime, svih pet glumica pripremalo se na pregovore s tv kompanijom ABC kako bi obnovili ugovore i dobile veće honorare, a njih dvije su se bojale da će zahtjevi Nicollette Sheridan za povećanjem plaće biti ogromni te da će negativno utjecati na njihove pregovore. Da bi ih smirio, kaže Cherry, 10. prosinca 2008. rekao im je da će lik Edie Brit biti ubijen. "Ljudi u TV serijama neprestano umiru. To može povećati interes ali i financijsku zaradu”. izjavio je odvjetnik Adam Levin poroti koju čini devet žena i šest muškaraca, dodajući kako Cherry nije udario Sheridan što potvrđuje i to što ona nije imala ni crvenilo na licu niti je popila aspirin". Dapače, George Perkins je rekao kako će uskoro poginuti i Mike Delfino, kojega glumi James Denton. Nikakva utjeha za Nicollette Sheridan s obzirom da je ovo osma, ujedno i posljednja sezona "Kućanica" te se James Denton neće moći žaliti kako je izgubio novac koji bi dobio u sljedećoj sezoni.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika