Objavljeno u Nacionalu br. 852, 2012-03-13

Autor: Robert Bajruši

Traži se novi lider

Napuštaju je i najvjerniji suradnici

Iako Jadranka Kosor svoje pristaše uvjerava da je spremna i dalje voditi stranku i ponovo postati premijerka, oni utjehu ipak traže u konkurentskim taborima

Darko Milinović i
Tomislav Karamarko
preslabi su da pretvore
HDZ u jaku strankuDarko Milinović i Tomislav Karamarko preslabi su da pretvore HDZ u jaku stranku“Vjerujem da ću pobijediti u prvom krugu”, kratko i nedvosmisleno odgovorila je Jadranka Kosor najavljujući u Obzoru trijumf u borbi za predsjednicu Hrvatske demokratske zajednice, a u budućnosti i povratak na premijerski položaj. Intervju u subotnjem prilogu Večernjeg lista, kao i prijašnji u Nacionalu u kojem je najavila pobjedu već u prvom krugu, tek je jedan u nizu učestalih javnih nastupa u kojima Jadranka Kosor pokušava mobilizirati vlastite pristaše, i uvjeriti ih u mogućnost političkog comebacka. No u pozadini medijske mobilizacije i okupljanja potencijalnih saveznika, unutar HDZ-a traje prelazak važnijih članova u konkurentske tabore. Realitet s kojim je suočena donedavna predsjednica Vlade je potpuno drugačiji od optimističnih javnih nastupa i glasi: Jadranka Kosor svakog dana gubi dosadašnje saveznike. Donedavno neprijeporna premijerka i predvodnica HDZ-a suočena je s odlascima velikog broja suradnika koji, uglavnom, procjenjuju da će na izbornom saboru 20. svibnja Jadranka Kosor izgubiti i nestati s političke scene.

“BUDIMO REALNI, Jadranka Kosor nije budućnost HDZ-a. Apsolutno sam protiv njezine stigmatizacije jer je napravila dosta dobroga, ali treba gledati u budućnost i izabrati lidera koji je u stanju ujediniti HDZ i pripremiti stranku za iduće izbore. Nemojte zaboraviti da smo izgubili posljednje lokalne, predsjedničke i parlamentarne izbore, i trebamo nekoga tko može zaustaviti taj trend, a to, na žalost, nije Jadranka Kosor”, glasila je iznenađujuća analiza koju je u razgovoru prošlog petka iznio bliski suradnik aktualne predsjednice HDZ-a. Riječ je o osobi koja je već godinama u krugu njezinih pouzdanih suradnika, jednoj od onih za koje se očekuje da će do samog kraja ostati uz šeficu i podijeliti njezinu političku sudbinu. Očito, sada se i članovi te grupacije počinju micati u stranu jer procjenjuju da ne treba ostati uz gubitnicu. U takvim okolnostima, ona više ne može računati na bezrezervnu potporu čak ni najbližih suradnika kao što su Petar Čobanković, Davor Stier ili Branko Bačić, baš kao ni sve većeg dijela HDZ-ovih saborskih zastupnika, premda su svi oni ušli u parlament zahvaljujući njezinoj naklonosti. Ali u proteklih stotinu dana okolnosti su se stubokom promijenile i Jadranka Kosor danas se percipira kao gubitnica.


Formalno još je uvijek predsjednica HDZ-a i predstavlja stranku, ali u stvarnosti, prisiljena je suočiti se s činjenicom da je napuštaju i neki od najvjernijih suradnika. Iz razgovora s jednim od HDZ-ovih dužnosnika proizlaze dva uzroka alijenacije od gospođe Kosor. Prvi, ona je izborna gubitnica, ali i osoba koja je najodgovornija za izborni poraz. Kampanju je vodila prilično defetistički, kao da nije verovala u mogućnost pobjede, i jedino pitanje bilo je s kolikom razlikom će pobijediti Kukuriku koalicija. Umjesto da pokuša privući dio birača centra, posve pogrešno je inicirala pomak HDZ-a nadesno, međutim, nacionalistička retorika i koaliranje s bizarnim osobama poput Željka Keruma potpuno su izbrisali onih nekoliko pozitivnih rezultata HDZ-ove vlade koju je vodila premijerka Kosor. Drugo, njezin izbor Vladimira Šeksa kao najvažnijeg saveznika u unutarstranačkoj kampanji golema je strateška pogreška. Šeks će, vrlo vjerojatno, osigurati Jadranki Kosor dio glasova iz Slavonije, međutim, animozitet koji prema njemu gaji velik dio HDZ-a poprimio je takve razmjere da su se mnogi počeli distancirati od Jadranke Kosor.

Duo Kosor-Šeks
teško da može
ponuditi novu
političku platformu
za povratak HDZ-a
na vlastDuo Kosor-Šeks teško da može ponuditi novu političku platformu za povratak HDZ-a na vlastŠEKS JE, NAJBLAŽE GOVOREĆI, loša politička prošlost HDZ-a i može mobilizirati samo one koji mu nešto duguju, a takvih je jako malo u krugu Jadranke Kosor. Osim toga, Šeksovi javni nastupi ekstremno su kontraproduktivni, od intervjua u kojem je prijetio hadezeovcima koji su se namjeravali kandidirati za vodstvo stranke pa do nedavne izjave kako Hillary Clinton i Angela Merkel podržavaju Jadranku Kosor. Razumije se, najnovija Šeksova izjava izazvala je zgražanje u diplomatskom zboru, ali i među osobama koje su bliske Jadranki Kosor. Prije svega, nije točno da te poznate političarke podržavaju Jadranku Kosor, niti bi nešto slično napravile na otvoreni način. Hillary Clinton i Angela Merkel podržale su protukorupcijsku orijentaciju bivše vlade, no to se ne smije brkati s osobnom potporom donedavnoj premijerki. Uostalom istu poruku Jadranka Kosor dobila je prije desetak dana kada se u Bruxellesu susrela s vodećim predstavnicima Europske pučke stranke. Iako je primljena s punim uvažavanjem, nitko od vodećih predstavnika stranaka desnog centra nije pružio podršku na stranačkim izborima. Razlog je prozaičan – to jednostavno ne spada u dobre običaje, i EPP (kao i na drugoj strani Socijalistička internacionala za stranke lijevog centra) pratit će izbore u HDZ-u i pozdraviti kasnijeg pobjednika. Ali sve dok neki od ozbiljnih kandidata ne zagovaraju ksenofobiju ili šovinizam, predstavnici europskih konzervativaca neće se miješati u izborni proces. Stoga je Šeksova teza o inozemnoj potpori Jadranki Kosor zapravo ispad koji ju je kompromitirao u diplomatskoj zajednici i među političarima iz EPP-a.

Osim toga, svagdje u svijetu stranački izbori imaju kao glavni cilj osvježavanje stranaka, posebno nakon gubitka na izborima. Iz ovog rakursa duo Kosor-Šeks ne nudi pretjeranu perspektivu – njoj je šezdeset, a njemu sedamdeset godina, oboje su već dugo u politici i teško je očekivati da su sposobni ponuditi ikakvu novu političku platformu, koja bi omogućila povratak HDZ-a na vlast. U slučaju Jadranke Kosor, njezina sreća u nesreći jest slabost i politička neprofiliranost ostalih kandidata za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. I uz najbolju volju, Darko Milinović, Tomislav Karamarko i Domagoj Milošević ne izgledaju sposobni za okupljanje opozicije i transformiranje HDZ-a u demokršćansku stranku koja bi imala široku potporu kakvu stranke sličnog profila imaju u Francuskoj, Španjolskoj ili Austriji. A opet, i uz takve protukandidate, Jadranku Kosor napušta sve više nekadašnjih pobornika, koji traže novog predvodnika.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
26/2/12

Hercegovac, 13.03.12. 14:58

drug sova I drugarica vernica bu opet cmizdrili (zagrljeni) na
bini !
... ode kpj na put prema putu u 3pm !
NAPOKON !


registracija
11/1/10

fluid, 13.03.12. 15:59

Pa ta "stoka krupnog zuba"je izdala cijeli hravtski naroda šta im znači odreći se onoga tko im je sve omogućio.Nekima ostanak ,a da za to nije bilo realne mogućnosti zbog umočenosti u kriminal(Kalmeta,Šeks),a nekima napredovanje iako ni po čemu to nisu zaslužili(Čobanković,Milošević i dr.).No ona i je sve njih podržala a da bi joj bili vjerni.To je ta "pila naopako".Ali tako je vodila državu ,tako je vodila i stranku.Oboje idu k vragu zbog takve politike.Ostali iz HDZ-a koji misle da će danas voditi HDZ kao nekada i da će tako ispraviti situaciju koju su sami i stvorili,varaju se."Oni koji su stvorili ovakvu situaciju,definitivno je nemogu nikada ispraviti"-samo pogoršati.HDZ je pao,SDP nije na očekivanom putu(ne dira krupne ribe),Josipović gubi svaki dan desetine postotaka podrške... Uskoro će morati igrati opcija trećega puta.I to bi bilo u redu da ove utakmice ne igraju uvijek iste face.Promijene obleku po potrebi,i evo ih ponovo na vrhu vlasti.A narod misli kako je svaki dan maskenbal,pa mu to kao dođe normalno.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 13.03.12. 16:44

@fluid, bravo!
Tvojoj mudroj analizi nemam kaj dodati.
Jedino
mislim da bu Jaca ipak dobila jedan glas za predsjednicu stranke,
taj glas dala bu joj Jadranka Kosor.


registracija
26/2/12

Hercegovac, 13.03.12. 17:47

@Vinogradar
Zvonko bu joj isto dal svoj glas !
...a tko ce kome ako ne svoj svome !? (drug drugarici)


registracija
15/8/09

vergilia, 13.03.12. 18:02

Ma ovaj naslov članka mi nije jasan - ako je napuštaju, kako su onda - najvjerniji suradnici???


registracija
27/8/09

Lujo1, 13.03.12. 19:06

“Vjerujem da ću pobijediti u prvom krugu” - je, tak je verovala da bu predsjednica države u prvom krugu, da bu opet premijerka u prvom krugu i navek ta jadnica samo veruje kak bu pobedila!
A zakaj se konačno ne primi kuhaće i prestane zagađivati okoliš?
A ni ovi njeni "konkurenti" nisu niš bolji - sve šaka jada do šake jada!


registracija
23/2/12

cakovecmoj, 13.03.12. 19:32

HDZ na ovim izborima bira i predsjednika stranke koji treba vratiti HDZ na mjesto u hrvatskoj politici koje mu pripada ali bira i budućeg kandidata za premijera. Kosor nije uspjela ostati premijekom a premijerka je i postala ne izborima nego aklamacijom.
Povjerenje birača se vraća vjerodostojnošću. Povjerenje birača neće vratiti Kosorica. Povjerenje birača neće vratiti ni njezini priljepci Karamarko, Milinović isl.
Ljudi će glasati za promjene i odreći se gubitnika. Odabrati će novo vodstvo stranke koje može odgovoriti izazova kojima sadašnje vodstvo ne može odgovoriti. Izabrati će mlade snage, sa znanjima i iskustvom potrebnim za vođenje ne samo jedne stranke, već i zemlje.
I zato vjerujem da Milošević ima šanse jer je svaki hadezeovac svjestan da su im nužno potrebne temeljite promjene žele li opstati.


registracija
23/2/12

cakovecmoj, 13.03.12. 19:35

A Kosor? S obzirom da je i sama bila svjesna na koji je način došla na čelo Vlade i stranke, te kakvo povjerenje uživa među svojim kolegama, Jadranka Kosor je učinila sve da sijanjem straha oko sebe, prijetnjama dosjeima i drugim neprimjerenim metodama, zadrži vlast koja joj je kao zrela kruška, Sanaderovim odlaskom, pala u krilo. Trajalo je to katkog vijeka...izgubila je parlamentarne izbore a sada će i stranačke. Ustvari, pa nijedne nikad nije ni dobila...


registracija
26/2/12

Hercegovac, 13.03.12. 20:12

Zoro se osvetio !
.... nitko ne bi razjebao adz bolje od ove preglupe drugarice vernice .
Danke Zoro !
LOL


registracija
31/1/10

STTony, 13.03.12. 20:54

cakovecmoj - jedino mjesto gdje kradeze pripada je ropotarnica povijesti i u 'ne ponovilo se više nikad'.

Od samog početka kradeze je bio veleizdajnička i velelopovska organizacija, ništa više.


registracija
12/1/11

siziff, 13.03.12. 23:39

Dragi moji forumaši i forumašice !

Vi često navijate i drukate za svoje pulene, (bez obzira u kojem timu igrali; lijeve ili desne opcije), ne pitajući se dali TO ONI UOPĆE MOGU po svojem intelektualno-psihičko-mentalno-fizičkom sklopu, (moralnom potekar).
Jeste li se ikada priupitali dali ti vaši puleni, KOJE STE BIRALI I KOJE ĆE TE BIRATI, a od kojih očekujete značajne političko-sportske rezultate imaju predispoziciju da to sve ostvare, šta vi od njih očekujete.
Jacin domet je vođenje frizerskog salona ili kemijske čistione, sve preko toga je bilo van njene moći, to bogami vredi i za njih 85%, ako ne i više, koji kreiraju vašu budučnost

Onda, od kuda, kojom naivnošću očekujete da će oni ućiniti, maltene ko batman-i, sve ono šta ste si vi zacrtali.
Od lošega materijala može biti SAMO; loš proizvod


registracija
5/3/10

starimudrac, 14.03.12. 08:15

bal vampira. još im fali zvonča!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.03.12. 09:02

zasto HDZ ne vode HRVATI...?


registracija
2/1/11

prohujalo, 17.03.12. 08:23

fluid
potpisujem.....netko napomenu da Jaca moze voditi frizerski salon-s tim se ne slazem, to je biznis, ona je jedino sa svojom(ne)sposobnoscu mogla biti u HDZ-e stranci, gdje uostalom svi znamo samo lazi i klevete vrijede.....sve drugo za nju je previse.....


registracija
14/9/09

Sargovac, 19.03.12. 20:43

Nesta Jadranka sa scene, pa prestase uhicanja. Milina vidjeti kako novoj vlasti i ne pada napamet da nastavi obracun sa korupcioom i kriminalom. Da Jaca nije pocela cistiti smece pitanje je da li bi doslo do smjene vlasti.A onda ppitanje je tko kontrolise drzavu? Tajne sluzbe, mafija,DORH ili pojedine stranke. Preko noci nestalo lopovluka i kriminala i sve to lici na pokojnu Jugu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika