Objavljeno u Nacionalu br. 852, 2012-03-13

Autor: Sandra Bartolović, Ivan Pandžić

Migracija na državne jasle

Novinari bez natječaja popunili Vladu

Presedan za glasnogovornike je divno poslužio Vladi da ostanu prikrivene druge izmjene Zakona o službenicima koje se bez ikakvog razloga guraju po hitnom postupku i bez dijaloga sa sindikatima. A one su od životne važnosti za minimalno 65 tisuća zaposlenih

IlustracijaIlustracijaZanimljivi novi koncept koji bi mogao podignuti kvalitetu rada u državnoj upravi, a koji ministrima oslobađa ruke da po vlastitom nahođenju i odabiru, bez javnog natječaja odabiru najbliže suradnike poput glasnogovornika ili šefova kabineta odrazio se i na medijsku scenu. S dolaskom nove vlasti zamijećene su i intenzivnije migracije iz novinarskih u vode izvršne vlasti. Tako je nekadašnji novinar Jutarnjeg lista Miroslav Kuskunović postao glasnogovornik ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, dok je njegova redakcijska kolegica Ivana Kalogjera imenovana savjetnicom ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića. Nekadašnja novinarka i urednica u više tiskovina Sonja Hodak, inače bliska prijateljica ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy, postala joj je glasnogovornica.

Po osječkoj liniji, novinarka HTV-a Đurđica Čočić preuzela je glasnogovornički posao kod ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka. Kod Čočić je zanimljivo i to da je na HTV-u zamrznula svoj radni odnos, što znači da se nakon "političke" karijere može vratiti na novinarski posao na Prisavlju. Ministarski glasnogovornici u Kukuriku vlasti imat će plaću 10.700 kuna neto. Nasuprot aktualnoj praksi zapošljavanja "po babi i stričevima", postoji primjer koji pokazuje da i nenamješteni javni natječaji mogu dovesti do kvalitetnog kadra. Bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, prije dvije godine, jedini je među državnim dužnosnicima raspisao javni natječaj za glasnogovornika, a među 39 kandidata koliko ih se javilo, nakon dva kruga testiranja, izabrana je Marina Buntić Juričić. U novinarskim krugovima na glasu je kao jedna od rijetkih među glasnogovornicima koji dobro rade svoj posao, i razumije da joj je u opisu radnog mjesta suradnja, a ne skrivanje informacija od medija.

Inače, presedan za glasnogovornike je divno poslužio Vladi da ostanu prikrivene druge izmjene Zakona o službenicima koje se bez ikakvog razloga guraju po hitnom postupku i bez dijaloga sa sindikatima. A one su od životne važnosti za minimalno 65 tisuća zaposlenih. Po novome, službenici će se veoma lagano moći premještati i degradirati na nižu plaću. Također će se moći premještati iz državne službe u lokalnu, pa oni koji se zamjere novoj vlasti mogu u ekstremnom slučaju završiti u nekoj udaljenoj općini. I sindikalni povjerenici će lakše moći na discplinski postupak zbog povrede radne dužnosti. Sve su to izmjene koje barem zaslužuju raspravu sa zaposlenima, a ne hitni postupak. Osim ako ne bi htjeli biti ironični pa reći da većina ministara radi toliko javnih gafova da im hitno trebaju stručnjaci. Ali kako se to najbolje vidi na primjeru nekih od njih, niti to ne pomaže.

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 13.03.12. 10:19

Evo dokaza medijske korupcije! Pay-Back za usluge praćenja dosadašnjeg rada! I odakle se mi imamo pravo nadati boljem? Novinari imaju dužnost kao bojovnici 7. sile otvarati oči javnosti kada kapital ili politika pokušava naštetiti interesu naroda, prevariti ili ga izigrati.

Ako se novinarima kroz udjelu sinekura danas vraća za sve što su činili i čine, pitanje je koliko su bili objektivni glas javnosti u svom dosadašnjem radu?

Potvrda je ovo moje teze o dvostrukim medijskim kriterijima. Sad se vidi zašto se poseban porez prethodne vlade zove harač a rast pdv-a na 25% aktualne nephodna mjera.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika