Objavljeno u Nacionalu br. 852, 2012-03-13

Autor: Ivan Živković

Ekskluzivno iz zatvora

Dragan Paravinja spava mirno kao beba

Sudružnici u ćeliji svjedoče da je silovatelj jedan od rijetkih koji ne uzima sedative, vrijeme krati čitanjem knjige i skriva se od okrutne bande Mirmidonaca

Paravinji se sudi zbog
ubojstva i pokušaja
silovanja 17- godišnje
Antonije Bilić i zbog
pokušaja silovanja još
jedne djevojkeParavinji se sudi zbog ubojstva i pokušaja silovanja 17- godišnje Antonije Bilić i zbog pokušaja silovanja još jedne djevojkeŠibenski zatvor: zatvorenika je trostruko ili čak četverostruko više nego što zakoni, pravilnici, norme i standardi propisuju. Ništa drukčije nego u bilo kojem drugom zatvoru u Hrvatskoj. Klijenata je puno, mjesta malo pa se stišću kao sardine u konzervi. Tako, u tom trostrukom ili četverostrukom prekoračenju, u zatvoru u Šibeniku na noćenju ima njih oko 150. Od toga je velika većina na odsluživanju kazne, a dvadesetak je unutra zbog pritvora ili prekršajnog zadržavanja. Naš izvor s one strane betonskih zidova šibenskog zatvora nam je, opisujući tu zonu sumraka, rekao da samo rijetki, njih manje od deset posto, takvo stanje uspijeva izdržati bez lijekova.


Tablete za spavanje i antidepresivi piju se po navici, kao jutarnje kava ili večernje pivo. Jedan od onih rijetkih čiji živci nisu popustili je i - Dragan Paravinja, koji se nedavno na prvom ročištu na Županijskom suda u Šibeniku, gdje mu se sudi zbog ubojstva i pokušaja silovanja 17-godišnje Antonije Bilić te pokušaja silovanja još jedne djevojke, onako hladan kao špricer prvi put susreo s obitelji Antonije Bilić. U njegovu glasu prilikom obraćanja sutkinji Nives Nikolac nije se osjetio ni najmanji treptaj kao signal treme, straha, tjeskobe, bilo kakve nervoze ili uzbuđenja što se našao u takvoj situaciji, što je za gledanje sa strane bilo uznemirujuće jednako onoliko koliko je za njega, čini nam se, bilo jednostavno. "Dragan Paravinja je savršeno miran čovjek. Ama baš ničim ne pokazuje ni najmanju nervozu, a spava mirno kao beba. Zaista su rijetki takvi koji ne uzimaju bilo kakvu terapiju, a noću nesmetano spavaju", govori naš sugovornik iz šibenskog zatvora.

ZBOG PREBUKIRANOSTI u zatvoru Paravinju nisu mogli izolirati. Ćeliju dijeli s još petoricom pritvorenika, a ona se sastoji od dvije povezane prostorije; u jednoj s dva ležaja smješten je i onaj Dragana Paravinje. Cimer mu je stariji muškarac slabijih živaca koji je pritvoren zbog obiteljskog nasilja, a među, nazovimo ih tako, docimerima, još je jedan pritvorenik koji je u zatvoru završio zbog obiteljskog nasilja, i to zbog napada nožem na brata; tu je i stari grobar koji je psihički potpuno razoren od ubitačne kombinacije abnormalne količine alkohola i prirode posla kojim se bavi. Uprava zatvora imala je velik problem kako u toj zatvorskoj pretrpanosti smjestiti Paravinju a da se ne ugrozi njegova sigurnost, jer su silovatelji po nekoj kastinskoj podjeli na samom dnu unutar zidina, pa ih često napadaju pripadnici "viših" zatvorskih "kasta". Trenutačno su među pritvorenicima i četvorica pripadnika ozloglašene ulične bande Mirmidonci, koji su svojim huliganstvom i nasiljem, dok su bili na slobodi, stekli reputaciju najbrutalnijeg ganga koji je ikad harao ulicama Šibenika.

U gradu se vjeruje da će te mladiće, od kojih ni jedan nije stariji od dvadeset godina, surovi život u zatvoru opaliti po usijanoj tinejdžerskoj glavi i smekšati je, pa da će izići mirni kao bubice, ali prema našim informacijama iz zatvora, Mirmidonci su po svom drskom ponašanju nezapamćeni i u samom zatvoru i gori su i od onih notornih kriminalaca, iskusnih i afirmiranih zatvorskih bitangi. Jedan je to od razloga zbog kojih se odlučilo da se Paravinja i u dnevnu šetnju zatvorskim dvorištem izvodi izolirano od ostalih, ali on rijetko odlazi u šetnju, po čemu je, kaže nam naši zvor iz zatvora, također posve neuobičajen. Mirno leži, čita novine, tu i tamo prolista neku knjigu i gleda televiziju. Gradom je kružila priča da je u zatvoru zbog duga od tristo kuna drugom zatvoreniku bio prebijen kao vol u kupusu, ali naš izvor kaže da to nije istina, da se ni s kim nije ozbiljno sukobio i da je tek zabilježeno da se jednom krajnje bezazleno pogurao s jednim od pritvorenika u ćeliji. Djeca i supruga Paravinju nisu posjetili. Niti im je on telefonirao. Jedino ga se nisu odrekli roditelji. Dvaput ga je posjetio otac, a s ocem pretprošle nedjelje i majka. Otac mu je donio odjeću i uplatio nešto novca koji Paravinja u kantini troši vrlo skromno. Kupi cigarete, rijetko, ne puši mnogo.

Policija je mjesecima
neuspješno tražila tijelo
Antonije BilićPolicija je mjesecima neuspješno tražila tijelo Antonije BilićČesto ga je posjećivao i njegov bivši odvjetnik po službenoj dužnosti, Branko Baica. Bila je i nova odvjetnica po službenoj dužnosti, Ankica Giljanović, supruga nekadašnjeg šibenskog gradonačelnika Milana Arnautovića. I ona i bivši odvjetnik prema našim pitanjima bili su očekivano zatvoreni. "Odvjetnička tajna me sprečava da vam otkrijem taktiku prema kojoj sam kanio braniti Paravinju, a i sve što bih rekao moglo bi se tumačiti kao da se osvećujem svom nekadašnjem klijentu", rekao nam je u telefonskom razgovoru Baica. "Ništa vam ne mogu reći. Slučaj sam dobila po službenoj dužnosti i tek sam ušla u spis, a sad ću vas pozdraviti jer sam na cesti", rekla nam je sa svog mobitela Ankica Giljanović.

JEDAN ŠIBENSKI TJEDNIK u aktualnom je broju kao priču s naslovnice bombastično naslovio da je Paravinja bio vjeran suradnik hrvatskih tajnih službi. Tekst se bazira na pretpostavkama Božidara Spasića, ostarjelog bivšeg agenta Službe državne bezbednosti kojemu je očito dosadilo što je cijeli život proveo u konspiraciji pa je prije nekoliko godina objavio knjigu o svojoj karijeri i preko noći se izvukao iz anonimnosti i sad uživa u čestom medijskom pojavljivanju. Tekst ne donosi ni jedan fakt o povezanosti Paravinje s nekom od službi, nego se ta suradnja pretpostavlja na temelju početnih propusta u policijskoj istrazi, za koje se tvrdi da su u takvom scenariju isplanirani kako bi upravo omogućili ono što je tada uslijedilo: Paravinjin bijeg u Bosnu i Hercegovinu prije nego što je počela prava potraga za njim, a u tekstu Spasić tvrdi i da su upravo veze iz obavještajnog miljea Paravinji omogućile da, unatoč Interpolovoj tjeralici zbog počinjenja prijašnjih kaznenih djela, sve ove godine slobodno živi i radi u Hrvatskoj, pa čak i nerijetko prelazi državne granice. Tom kontekstu dodaje se i pismo koje je Paravinja napisao svom rođaku neposredno pred uhićenje, u kojem piše: "Pobjegao sam jer sam mislio da me hoće izručiti Srbiji, kamo ne smijem jer znam što su učinili na Ovčari i u Slavoniji. Znam i što su učinili svima koji su znali. Znam i tko je meni sve ovo učinio. Odlučio sam ovako, jer želim sve završiti i neka sa mnom umru i sve slike koje sam vidio. Mojima prenesi da nisam otkucao ništa što sam znao s ratišta i nemaju razloga da strahuju."

BIVŠI HRVATSKI OBAVJEŠTAJAC s kojim smo razgovarali nije sklon povjerovati da je Paravinja nekakav agent kojem su službe omogućile nesmetan život u Hrvatskoj, a nakon nestanka Antonije Bilić i bijeg preko granice. Po njegovu mišljenju, sve je to rezultat nemara unutar obavještajnog i policijskog sustava, jer, kako nam je rekao, da su se službe i koristile nekim Paravinjinim informacijama, on sigurno nije takav kalibar da bi ga štitile pri počinjenju ovakvih kaznenih djela.

Vezane vijesti

Županijski sud zatražio nova vještačenja u slučaju Paravinje

Županijski sud zatražio nova vještačenja u slučaju Paravinje

Županijski sud u Šibeniku na današnjem ročištu protiv Dragana Paravinje, vozača kamiona optuženog za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 13.03.12. 07:18

E ali zato je ova Država natjerala strah u kosti onima koji neredovno plaćaju plin, struju, vodni doprinos jer su ostali bez posla, također se pobrinula da starice idu u pržun jer nisu imale nekoliko kuna za struju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika