13.03.2012. / 08:32

Autor: Hina , Nacional.hr

Sirijska oporba poziva na stranu vojnu intervenciju

Sirijsko nacionalno vijeće (SNC) je pozvalo na hitnu međunarodnu vojnu i arapsku intervenciju i osnivanje zone zabrane leta kao i udare na vojni aparat režima Bašara al-Asada u priopćenju pročitanom na konferenciji za novinare u Istambulu

Sirijska oporba pozvala je u ponedjeljak na hitnu stranu vojnu intervenciju u Siriji radi okončanja represije koju vodi režim, nakon posljednjeg masakra u Homsu koji su izvele vladine snage.

Sirijsko nacionalno vijeće (SNC) je pozvalo na hitnu međunarodnu vojnu i arapsku intervenciju i osnivanje zone zabrane leta kao i udare na vojni aparat režima Bašara al-Asada u priopćenju pročitanom na konferenciji za novinare u Istambulu.

Predsjednik najveće koalicije sirijske oporbe SNC-a Burhan Ghalioun je ocijenio da međunarodna zajednica ne može i dalje davati prazna obećanja, a Arapska liga objavljivati priopćenja ako žele okončati nasilja. Vrijeme je da međunarodna zajednica poduzme ozbiljne i konkretne mjere radi okončanja nasilja, dodao je.

On je kazao da bi takve mjere mogla poduzeti skupina "Prijatelji Sirije" koja se sastala početkom veljače u Tunisu, pošto ne postoji konsenzus Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda gdje Rusija i Kina blokiraju svaku rezoluciju protiv sirijskog režima.

SNC traži i pokretanje sigurnosnih koridora i tampon zona, te brzu organiziranu akciju radi naoružavanja Slobodne sirijske vojske (ALS), koju su osnovali dezereteri sirijske vojske.

Jedan od čelnika SNC-a George Sabra je demantirao optužbe sirijskog ministarstva informiranja Adnana Mahmuda koji je masakr u Homsu pripisao terorističkim skupinama, koje žele izazvati međunarodne reakcije protiv Sirije, čime je aludirao na oporbu.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika