13.03.2012. / 15:16

Autor: Hina

Krivotvoreni lijekovi sve veći problem u svijetu

Dok se svijet suočava s porastom prodaje krivotvorenih lijekova, svjetske institucije raspolažu s ograničenim brojem mehanizama kojima mogu spriječiti da ti lijekovi dođu do potrošača a do donošenja novih propisa kojima bi se odgovorilo na rastući problem moglo bi proteći i nekoliko godina.

Krivotvoreni lijekovi velik su problemKrivotvoreni lijekovi velik su problemDok se svijet suočava s porastom prodaje krivotvorenih lijekova, svjetske institucije raspolažu s ograničenim brojem mehanizama kojima mogu spriječiti da ti lijekovi dođu do potrošača a do donošenja novih propisa kojima bi se odgovorilo na rastući problem moglo bi proteći i nekoliko godina.

Pojava lažnih verzija lijeka Avastina u američkim klinikama za liječenje raka prošle je godine pokrenula međunarodnu istragu koja se protegnula od Kalifornije preko Egipta do Turske.

Stručnjaci upozoravaju da postoji niz slabosti u sustavu kojim lijekovi od proizvođača dolaze do konačnog potrošača i u koji se zbog toga ubacuju krivotvorine i pozivaju na sveobuhvatne mjere za zaštitu bolesnika i strože kažnjavanje počinitelja.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je u razvijenim zemljama manje od jedan posto lijekova krivotvoreno, no na razini čitavog svijeta taj podatak penje se na oko deset posto, dok bi u nekim zemljama u razvoju udio lažnih lijekova mogao dosegnuti trećinu svih lijekova na tržištu.

Kao ključni problemi navode se nepostojanje sustava kojim bi se pratili lijekovi u svim fazama prometa, loša zakonska regulativa koja omogućava proizvođačima krivotvorenih lijekova da uđu u sustav i spremnost legitimnih distributera i zdravstvenog sustava da zatvore oči pred pojavom lijekova iz upitnih izvora.

U Europi će se tek 2016. godine uvesti jedinstvena identifikacija na svim medicinskim proizvodima, a SAD još uvijek nema nacionalni sustav praćenja prometa lijekovima, pa je tek Kalifornija zakonom uvela obvezu identifikacije proizvoda serijskim brojem od 2015. godine.

Lažni je Avastin sadržavao niz različitih tvari no nijedna nije bila tvar koja bi liječila i istraga je pokazala da trag vodi do Turske preko nepismenog sirijskog poslovnog čovjeka koji je lijek naručio za tvrtku iz Egipta.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da zahvaljujući novim tehnologijama krivotvoritelji proizvode sve uvjerljivije 'lažnjake', a ljekarne na internetu pridonose prikrivanju porijekla tih lijekova.

Iako egipatska tvrtka u slučaju Avastin nije bila registrirana pri egipatskom ministarstvu zdravstva ona je svejedno uspjela prodati lažne lijekove legitimnom švicarskom distributeru te su oni nakon toga prošli kroz kanale legitimnih distributera u Danskoj i Britaniji prije slanja u SAD.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 13.03.12. 18:23

Nevaljaju NAZOVI pravi lijekovi u Hrvatskoj,a o krivotvorenim neću ni rieč reći.
sramota


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika