13.03.2012. / 15:49

Autor: Hina

'Zakon treba biti obvezujući za sve, pa i zakonodavce'

Više od 200 pravnika svih specijalizacija (sudaca, odvjetnika, javnih bilježnika, pravnika u upravi i gospodarstvu, profesora Pravnog fakulteta i drugih) pozvalo je predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića da se autoritetom založi za stvaranje zakonodavnoga ozračja, u kojem bi se nakon ozbiljna i temeljita promišljanja donosili zakoni, koji bi značili odgoj za vrednote.

Zoran MilanovićZoran MilanovićViše od 200 pravnika svih specijalizacija (sudaca, odvjetnika, javnih bilježnika, pravnika u upravi i gospodarstvu, profesora Pravnog fakulteta i drugih) pozvalo je predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića da se autoritetom založi za stvaranje zakonodavnoga ozračja, u kojem bi se nakon ozbiljna i temeljita promišljanja donosili zakoni, koji bi značili odgoj za vrednote.

Pravnici smatraju kako zakon nužno treba biti usmjeren na dobro čovjeka te napominju kako se osjećaju odgovornima istaknuti i naglasiti potrebu za univerzalnim vrednotama zakona, a ne selektivnima, kako to, po njihovu mišljenju, odgovara određenim interesnim skupinama kojima je zakonodavna djelatnost metoda i servis za ostvarenje profita.

"Zakon treba biti obvezujući za sve ljude u društvu, pa i za zakonodavce, osobito zato što kršenje zakona znači poziv na anarhiju", navodi se u pozivu te upozorava na posebnu odgovornost onih koji korupcijom, nepotizmom, nemoralnošću u javnosti obezvrjeđuju zakone čiji je cilj zaštita vrednota koje su temelj ustavnog poretka te na taj način bitno ugrožavaju i ruše ustavno-pravni opstanak Republike Hrvatske i hrvatskog naroda.

Navode kako je afirmaciju tradicionalnih hrvatskih vrijednosti moguće ostvarivati u EU te ocjenjuju kako su vrednote europske kršćanske baštine najsigurnije za hod prema europskim integracijama.

Ističu kako se zalažu za dostojanstvo osobe, obitelji i naroda u punom smislu, zaštitu obitelji kao zajednice muškarca i žene, zaštitu života od začeća do smrti, vraćanje dostojanstva radu kao Božjem daru te za solidarnost sa siromašnima.

Uvjereni smo kako ćete u potpunosti razumjeti našu zabrinutost za stanje na zakonodavnom području i da ćete poduzeti sve u okviru svojih političkih odgovornosti i obveza kako biste branili tradicionalne vrednote koje čine identitet hrvatskog naroda, navodi se u pozivu i dodaje kako je za postignuće potrebno osigurati kontinuiranu brigu za zaštitu osnovnih ljudskih prava, bez obzira na to koja društveno-politička vlast ima većinu te vodi državu i narod.

Poziv predsjedniku Vlade RH uputili su pravnici okupljeni na duhovnim vježbama Zaklade biskup Josip Lang, a supotpisali ga upravitelj Zaklade pater Antun Cvek i predsjednik pater Mijo Nikić.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 13.03.12. 17:07

Ak je to tak ondak bi za "bankomata" sad neko trebal obrati bostan - ili USKOK ili Županijski sud u Zagrebu!
Pa i sljepcima i gluhima i glupima je jasno kak ovde neko nekoga je*e, a ovi zajedno nas porezne obveznike!
Ma dokle tak bando lopovska?
Milanoviću, Ostojiću i ostali kaj čekate?
Koga delate budalama?
Kaj ste zato došli na vlast?
Kaj ste nam to obečali?
Hajd odmah hoćemo smjene, ODMAH!!!!


registracija
11/1/10

fluid, 13.03.12. 17:36

Pravosuđe u Hrvatskoj je uzrok i posljedica stanja u kojemu se nalazi država.Nejednakost svih pred zakonom,uspostavlja politika a pravosuđe blagosiva.I to je sva priča koju treba ispričati kada je riječ o hrvatskom moralnom posrnuću do dna.


registracija
30/9/09

davor12345, 14.03.12. 08:17

Nećemo kralja hoćemo Tita, narod se pita!


registracija
14/7/11

Trinity, 14.03.12. 10:29

Apsolutno promašeno pismo!! I krajnje licemjerno!
Iz usta i pera onih koji su prvi pozvani primjenjivati zakone po svim tim načelima o kojima pišu.
Umjesto duhovnih vježbi, bolje bi im bilo da su imali vježbe o pravilnom tumačenju i primjeni zakona, da su razgovarali o sudskoj praksi i njenom ujednačavanju, da su organizirali radionice za pravilnu upotrebu hrvatskog jezika u pisanju presuda i drugih pravnih akata i vježbe pravilnog pisanja radi opismenjavanja polupismenih sudaca i drugih pravnika....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika