13.03.2012. / 16:10

Autor: Hina

Erjavec: Slovenija neće odugovlačiti s ratifikacijom

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da kako se nada da će Slovenija u dogledno vrijeme ratificirati pristupni sporazum Hrvatske s Europskom unijom te da će o tome i o drugim pitanjima razgovarati s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić prilikom svog prvog službenog posjeta Zagrebu u ponedjeljak.

Karl ErjavecKarl ErjavecSlovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da kako se nada da će Slovenija u dogledno vrijeme ratificirati pristupni sporazum Hrvatske s Europskom unijom te da će o tome i o drugim pitanjima razgovarati s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić prilikom svog prvog službenog posjeta Zagrebu u ponedjeljak.

"Suvišne su bojazni da će Slovenija odugovlačiti s ratifikacijom, osim ako bi se dogodio neki izvanredan slučaj koji bi bitno pogoršao naše odnose", rekao je Erjavec u utorak u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, dodajući da je i prilikom nedavnog susreta s hrvatskom ministricom u Bruxellesu ocijenjeno da su odnosi Slovenije i Hrvatske dobri i prijateljski.

"Očito je da se nastavlja prijateljska politika kojoj su smjer dali bivši premijeri, Borut Pahor i njegova hrvatska kolegica Jadranka Kosor", rekao je Erjavec.

"Politika nove slovenske vlade neće se promijeniti. Stranke u vladajućoj koaliciji prihvaćaju to kao činjenicu", rekao je Erjavec, otklanjajući tako primisli da bi sadašnja slovenska vlada mogla prema arbitraži imati negativno stajalište jer su se neke stranke koje u njoj sudjeluju arbitražnom rješenju graničnog prijepora protivile dok su bile u oporbi, a Pahor premijer.

"Naša je zadaća da što bolje pripremimo svoje argumente za arbitražu i detaljno pregledamo sve povijesne dokumente kako bismo arbitražni sud uvjerili da je Slovenija u pravu", rekao je glede graničnog prijepora s Hrvatskom i arbitražnog postupka Erjavec.

Što se tiče postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, slovenski je šef diplomacije istaknuo da pet stranaka u koaliciji koju vodi Janez Janša o tome još nije raspravljalo. "Istina je da o tome još nismo raspravljali, ali ću to potaknuti odmah po povratku iz Zagreba", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova.

"Nismo prva država koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor, vjerujem da ćemo biti u sredini među državama koje to čine, svakako ne bi bilo dobro da ga Slovenija ratificira kao zadnja članica", rekao je Erjavec.

On je dodao da će s hrvatskom ministricom vanjskih poslova u Zagrebu govoriti i o mogućnosti da dvije države zajednički detaljnije odrede predmet arbitražnog prijepora, ali da "ništa ne želi prejudicirati".

"U našem Arbitražnom sporazumu je navedena i mogućnost prema kojoj pitanja koja se mogu riješiti bilateralno možemo riješiti mimo arbitražnog suda", rekao je Erjavec dodajući da će prilikom razgovora u Zagrebu postaviti i pitanje bi li na taj način bilo moguće riješiti i neka otvorena granična pitanja.

Kao jednu od mogućih tema za razgovore u Zagrebu Erjavec je naveo obnovu rada mješovite međudržavne komisije koju su prije nekoliko godina osnovali tadašnji premijeri Pahor i Kosor, a preko koje su se rješavala pitanja kao što su zbrinjavanje otpada iz nuklearke Krško i pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke.

Na pitanje kako u vladi surađuje s premijerom Janezom Janšom, Erjavec je rekao da se premijer ne miješa u njegove poslove i da sam samostalno i suvereno donosi odluke s područja vanjske politike.

Erjavec je za ovaj tjedan najavio i prvi sastanak Strateškog vijeća za vanjsku politiku, čiji je predsjednik povjesničar Andrej Rahten, koji je nekadašnji suradnik u premijerovu kabinetu u prvom mandatu Janšine vlade od 2004. do 2008. te član Janšine Slovenske demokratske stranke.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
10/1/12

imogen, 13.03.12. 17:00

u svakoj mu se rečenici osjeća strah od hrvatske..jadna nacija


registracija
12/2/11

heavyd, 13.03.12. 18:11

imogen: to što ti osječaš u svakoj rečenici je nešto što niti hrvatski narod ni večina hrvati ne poznaju, a to je poštovanje, koje je osnova svakog razgovora među civiliziranim ljudima a kamoli razgovora na diplomatskom nivou. Ipak ste hrvati imali predsjednika Mesića koji je razgovarao sa stranima partnerima ko da jedu skupa burek na bau šteli.


registracija
27/8/09

Lujo1, 13.03.12. 19:00

heavyd, hajd ne kakaj - slovenijica "državica" bez povijesti i kulture kaka li kaka samo radi svojih kompleksa i kakala bu dok je svijeta i vijeka i nagdar se kompleksa nebu riješila.
O jadnici mali!


registracija
12/2/11

heavyd, 14.03.12. 10:31

Od naših kompleksa ste hrvati totalno iskompleksirani. :)))


registracija
12/2/11

heavyd, 14.03.12. 10:34

Stvarno je smešno kako nas hrvati na svaki način želite uveriti, da smo iskompleksiran narod. :)) e nedamo se! hahahahaha


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika