13.03.2012. / 17:27

Autor: Nacional.hr

Zamjenik guvernera Vujčić

Hrvatska bi trebala što prije ući u eurozonu

"Bez rasta BDP-a ne možemo očekivati nikakav značajniji oporavak ni gospodarstva ni financijskog sektora", rekao je Vujčić

Boris VujčićBoris Vujčić"Situacija u Europskoj unij izgleda mnogo bolje nego primjerice u studenom prošle godine. No rješenje neravnoteže i rasta neće biti brzo", rekao je govoreći na danu financijskih rješenja IBM-a zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić, a prenosi magazin Banka.

Vujčić se u svom pozdravnom govoru osvrnuo na financijsko stanje u eurozoni, Europskoj uniji, ali i hrvatskom financijskom sektoru.

Istaknuo je kako je hrvatski financijski sustav i zakonodavstvo u potpunosti usklađeno s europskom regulativom, a zbog izuzetno visokog postotka euroizacije bankarskog sustava, ulazak u EU, a potom i u eurozonu ne bi trebao predstavljati nikakav problem.

"Ono što će biti važno za nas je brzina ulaska u monetarnu uniju, a o tome se može početi razgovarati već sljedeće godine", rekao je Vujčić te dodao kako ulazak u eurozonu ovisi ponajprije o pokazateljima Hrvatske, ali i o brzini rješavanja krize u eurozoni.

Istaknuo je kako Hrvatska mora učiniti sve što može kako bi što prije ušla u euroyonu jer ostanak izvan nje državi ne donosi ništa. Naglasio je kako ulazak u eurozonu dolazi u obzir samo ukoliko se stanje stabilizira. Kao ključne kriterije za ulazak Hrvatske u monetarnu uniju istaknuo je zaustavljanje javnog duga i smanjenje deficita, kao i rast BDP-a.

"Bez rasta BDP-a ne možemo očekivati nikakav značajniji oporavak ni gospodarstva ni financijskog sektora", rekao je Vujčić te dodao kako je perspektiva rasta BDP-a još uvijek veoma niska.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 13.03.12. 17:47

Pa naravno da Hrvatska treba sto prije uci u eurozonu. Kuna je znak Hrvatske samostalnosti, i necemo valjda SDPu-HDZu i Hrvatskoj Narodnoj banci dozvoliti da odlucuju o nasoj novcanoj samostalnosti. Najgore za Hrvatsku je ako hrvatski politicki domoljubi odlucuju o njoj.

Nije mene strah EUovana vec hrvatskih govana.


registracija
24/3/10

bagsy, 13.03.12. 18:58

'Istaknuo je kako je hrvatski financijski sustav i zakonodavstvo u potpunosti usklađeno s europskom regulativom'
Evo odgovora zbog čega je hrvatska u gospodarskim problemima.
Po logici stvari,ukoliko su nam svi zakoni prepisani iz onih iz brisela,koja je svrha hrvatskog sabora?
Ukoliko dođe do problema s eurom,što nitko od ozbiljnijih svjetskih ekonomista ne isključuje,zanima me hoće li hrvati trgovat putem školjkica,ili nekom drugom valutom?


registracija
23/8/09

xaron, 13.03.12. 20:11

Koje budale mi imamo u vrhu drzave.


registracija
28/4/10

Zvonko, 13.03.12. 21:21

I onda se čudimo što nam je svakim danom sve gore!?

Dok su ovakvi biseri na ključnim mjestima u državi možemo se nadati boljem tek kad pandrknemo!


registracija
9/3/10

nostradurus, 13.03.12. 22:59

Zbilja nekima ne treba dati da govore.
Čovjek koji puca na mjesto guvernera HNB-a radi protiv građana RH. Ulaz u EU je sam po sebi greška, a uzimanje eura za valutu je još veća pogreška. Pa imamo prilike vidjeti više država euro zone koje su propale jer imaju stalan deficit tj. nedovoljan suficit u vanjskotrgovinskoj bilanci. Te stvari je poručio g. Ingo Schmidt:
http://www.slobodnifilozofski.com/2011/02/ingo-schmidt-europska-monetarna-unija.html. A potrdio ih je i nedavni govor Marija Draghija. Mi nemamo što tražiti u EU, a pogotovo nas neće spasiti eurozona. Palac dolje. reforma.forumhr.com


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.03.12. 08:58

Hrvate nije nitko nikad nista ni pitao --u Hrvatskoj se svi posluzuju kako im pase....jer imamo Budale a ne POLITICARE ......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika