14.03.2012. / 09:59

Autor: Hina

Santorum pomrsio račune Romneyu i Gingrichu

Ovi rezultati predstavljaju nazadak za Romneya nesigurnog predvodnika koji se nadao da će pobjedom na jugu dokazati sposobnost da se približi stranačkim konzervativcima

Rick SantorumRick SantorumRepublikanac Rick Santorum pobijedio je u utorak na predizborima za republikanskog kandidata za predsjedničke izbore u dvije ključne južne države preuzevši kontrolu nad konzervativnim krilom svoje stranke i zadavši težak udarac takmacu Newtu Gingrichu.

Santorum je tijesno pobijedio Gingricha i predvodnika u utrci Mitta Romneya u dvije države tzv. "dubokog juga", Mississippiju i Alabami.

Ovi porazi težak su udarac Gingrichu, koji predstavlja Georgiju u Kongresu, i očajnički je trebao pobjedu u jednoj od južnih država kako bi potvrdio svoju strategiju povratka temeljenu na južnim državama i održao na površini svoju kampanju.

"Ponovno smo to učinili", rekao je Santorum pristašama na pobjedničkom skupu u Lafayettu u Louisiani sljedećeoj južnoj državi u kojoj će se održati predizbori, 24. ožujka.

"Natjecat ćemo se svugdje", rekao je Santorum, bivši senator iz Pennsylvanije kojega je po utrošenim novčanim sredstvima daleko u obje države nadmašio Romney. "Vrijeme je sada da konzervativci povuku zajedno. Ako kandidiramo konzervativca pobijedit ćemo Baracka Obamu".

Republikanski obračun na "dubokom jugu", stranačkom uporištu na općim izborima, ključni je test snage u borbi za premoć među konzervativcima između Santoruma i Gingricha.

Sada će se pojačati pritisak na Gingricha, bivšeg predsjednika Zastupničkog doma Kongresa, da odustane od utrke kako bi Santorum mogao učvrstiti konzervativce u izazovu Romney. Gingrich je, međutim, rekao kako će nastaviti kampanju do stranačke konvencije u Tampi na Floridi.

Romney trenutno ima veliku prednost u broju delegata u republikanskoj utrci za izbor kandidata koji će se suprostaviti Obami 6. studenoga, ali nije uspio osvojiti konzervativce koji su nepovjerljivi prema njemu zbog umjerenih stajališta koje je imao kao guverner liberalnog Masachussettsa.

Sa skoro svim prebrojanim glasovima Santorum je osvojio 33 posto u Mississippiju prema 31 posto za Gingricha i 30 posto za Romneya. U Alabami, Santorum je dobio 35 posto, a Gingrich i Romney svaki po 29 posto.

Ovi rezultati predstavljaju nazadak za Romneya nesigurnog predvodnika koji se nadao da će pobjedom na jugu dokazati sposobnost da se približi stranačkim konzervativcima.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika