14.03.2012. / 10:09

Autor: Hina

Stravična svjedočanstva iz Sirije

Bivši zatočenici s kojima je razgovarao Amnesty u Jordanu rekli su kako su bili žrtve ili su svjedočili različitim metodama mučenja uključujući prebijanje, gašenje cigareta na tijelu, električne šokove ili natjerivanje na gledanje silovanja drugog zatočenika

IlustracijaIlustracijaSirijci privedeni tijekom već jednogodišnje pobune protiv vlasti predsjednika Bashara al-Assada podvrgavani su široko rasprostranjenom mučenju koje predstavlja zločin protiv čovječnosti, objavio je u srijedu Amnesty International.

Ta skupina za zaštitu ljudskih prava rekla je da bi se stanje u Siriji trebalo prijaviti tužitelju Međunarodnog kaznenog suda (ICC). To, međutim, može učiniti samo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda a ono je podijeljeno u stavu o nasilju u Siriji.

Izvješće Amnestyja temeljeno na razgovorima prošloga mjeseca sa Sirijcima koji su pobjegli u Jordan dokumentira 31 metodu mučenja ili drugih zlostavljanja koje primjenjuju sigurnosne snage, vojska i provladine naoružane bande, prema opisima svjedoka ili žrtava.

"Svjedočanstvo predstavljeno u ovom izvješću uzeto u kontekstu drugih kršenja ljudskih prava počinjenih protiv civila u Siriji je daljnji dokaz da je mučenje i zlostavljanje u Siriji dio rasprostranjenog i sustavnog napada na civilno stanovništvo izvođenog organizirano i kao dio državne politike te tako znači zločine protiv čovječnosti", navodi Amnesty u izvješću.

Ujedinjeni narodi kažu kako je u Siriji ubijeno više od 8000 ljudi otkako je počelo nasilje.

Bivši zatočenici s kojima je razgovarao Amnesty u Jordanu rekli su kako su bili žrtve ili su svjedočili različitim metodama mučenja uključujući prebijanje, gašenje cigareta na tijelu, električne šokove ili natjerivanje na gledanje silovanja drugog zatočenika.

Druge metode su natjerivanje zatočenika u autogumu koja se onda podiže a osobu prebija, udaranje po tabanima i tzv. "leteći sag" pri kojem je žrtva sapeta licem gore na sklopivu drvenu ploču čiji se krajevi pomjeraju jedan prema drugom ozljeđujući leđa zatvorenika kojega istodobno tuku, stoji u izvješću.

Osamnaestogodišnji student Karim rekao je Amnestyju kako su mu njegovi istražitelji čupali kliještima meso s nogu u ogranku zrakoplovne obavještajne službe u Deraai u prosincu 2011. dok je drugi zatvorenik Tareq rekao kako je prilikom ispitivanja u ogranku vojne obavještajne službe u Kafr Soussehu u Damasku u srpnju 2011. bio prisiljen gledati silovanje drugog zatočenika.

Neovisni UN-ovi istražitelji koje je vodio Paulo Pinheiro prošloga su mjeseca izvijestili kako su sirijske snage počinile zločine protiv čovječnosti uključujući ubojstvo i mučenje po naredbama s "najviše razine" Assadove vlade.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika