Objavljeno u Nacionalu br. 468, 2004-11-02

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Kitanova zabava za veliki ekran

Povijesni akcić 'Zatoići samuraj' najkomunikativniji je fim briljantnog japanskog redatelja Takeshija Kitana: on je režirao i bolje filmove, ali i ovaj je zaslužio najvišu ocjenu

Dean ŠošaDean ŠošaIako japanskog velemajstora Takeshija Kitana brojni filmofili već godinama uvrštavaju među vodeće svjetske redatelje, njegova ostvarenja donedavno nisu bila prikazivana i distribuirana u Hrvatskoj. Prošle godine situacija se bitno popravila: četiri njegova filma emitirala je Hrvatska televizija, a na DVD tržištu pojavio se krimić “Yakuza”. Kinodistribucija “Zatoići samuraja” najavljuje, nadajmo se, redovitije upoznavanje sa sljedećim Kitanovim ostvarenjima. Ipak, da sve ne protekne u najboljem redu pobrinuo se domaći distributer uvrstivši na domaće DVD izdanje “Zatoićija” samo jedan od dva podulja dokumentarca o kojima izvještavaju recenzenti stranih izdanja. Ipak, Kitanovi filmovi toliko su dobri i posebni da se uistinu ne isplati kukati zbog takvih “sitnica”.

Kitanovi filmovi najgrublje se mogu podijeliti u dvije skupine. U prvoj su meditativni art filmovi poput “Najmirnijeg mora toga ljeta”, “Lutaka” ili “Kikujira”, a u drugoj nasilne kriminalističke drame, među kojima je i remek-djelo “Vatromet” (Hana Bi), jedan od najboljih filmova 90-ih.

“Zatoići samuraj” predstavlja novost u njegovoj filmografiji. Glavni junak filma je istoimeni slijepi samuraj koji doluta u selo pogođeno terorom okrutnih bandita. Samuraj ubrzo stane na stranu mještana i gejši koje nastoje osvetiti smrt svoje obitelji te se suprotstavlja pokvarenjacima. Lik Zatoićija Kitano je preuzeo iz iznimno popularnog serijala snimanog između 1962. i 1989. u kojemu je naslovnu ulogu igrao Shintaro Katsu. Da bi se razlikovao od Katsua, Kitano je, kako sam kaže u popratnom dokumentarcu, odlučio obojiti kosu u plavo.

Prema vlastitim riječima, Kitano je napravio “Zatoićija” u duhu zabave za veliki ekran, odustavši od uobičajenih dugih i statičnih kadrova i neurotičnih likova. Komunikativniji u odnosu na njegove ostale filmove, ovaj je bio veliki hit u japanskim kinima. Iako stilski različit i tematski jednostavniji u odnosu na “Vatromet”, “Nasilnog policajca” ili “Sonatine”, “Zatoići” se ipak odlično uklapa upravo u tu liniju u Kitanovu opusu, emotivno snažne filmove o osamljenicima kojima je nasilje jedini način komunikacije s okolinom. Na njihovim se licima jasno ocrtavaju nemiri koje nemaju s kime podijeliti pa uglavnom vječito šute. Kao i uvijek, Kitano nasilje prikazuje toliko vizualno raskošno da ono djeluje smirujuće. Osim toga, toliko se vješto poigrava sa sobom kao glumcem da ga se može spomenuti u istoj rečenici s najvećim glumcima-redateljima poput Chaplina, Keatona, Eastwooda ili Tatija.

Ukratko, Kitano je režirao i bolje filmove od ovoga, no i “Zatoići samuraj” je dovoljno dobar da ga se nagradi najvišom ocjenom.

DISTRIBUTER: BLITZ
DVD+VHS

Zatôichi, jap. pov. akcić, 2003.
R: Takeshi Kitano
GL: Takeshi Kitano, Tadanobu Asano, Michiyo Ookusu, Gadarukanaru Taka, Yuuko Daike
FILM: 4
DVD: 1

DAN POSLIJE SUTRA
CONTINENTAL FILM
DVD+VHS
Nakon dopadljivih “Zvjezdanih vrata” i izvrsnog “Dana nezavisnosti” činilo se kako Nijemac Roland Emmerich postaje udarni hollywoodski zabavljač. Razočaravajući filmovi “Godzilla” i “Patriot” takvu su sliku bitno pokvarili, no fantastični spektakl “Dan poslije sutra” vraća nadu u Emmericha kao kralja visokobudžetne trivijale. Priča o čovječanstvu suočenom s ekološkom katastrofom i novim ledenim dobom mogla je, doduše, biti ispričana i suvislije, no Emmerichovo djelo uzbudljivije je i životnije od većine suvremenih visokobudžetnih produkcija. Dvostruko DVD izdanje filma zaslužuje najvišu ocjenu. Među dodacima su i dva audiokomentara od kojih je posebno zabavan onaj u kojemu sudjeluje Emmerich.
The Day After Tomorrow, am. SF spektakl, 2003.
R: Roland Emmerich
GL: Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Emmy Rossum, Dash Mihok, Sela Ward
FILM: 3
DVD: 4

SLON
BLITZ
DVD+VHS

Neobičan film Gusa Van Santa “Slon” okitio se u Cannesu i Zlatnom palmom i nagradom za režiju. Već godinama svi gunđaju kako Oscare dobivaju pogrešni filmovi. To je istina, no Zlatne palme se dodjeljuju još nepravednije. Gus Van Sant je zamislio “Slona” kao neutralan prikaz događaja koji prethode glasovitom masakru u američkoj školi Columbine. Smatrajući kako su takvi događaji načelno neobjašnjivi, Van Sant nije želio puno popovati. To je možda pošteno, ali “Slon” ponajprije sugerira kako njegov autor nije želio baš ništa osim snimiti besmisleni art film za kojim će poludjeti neki od starih dobrih europskih žirija. Malo podnošljiviji od kriminalnog “Gerryja”, “Slon” predstavlja još jedan precijenjeni film u Van Santovoj filmografiji.
Elephant, am. drama, 2003.
R: Gus Van Sant
GL: John Robinson, Alex Frost, Elias McConnell, Eric Deulen, Kristen Hicks
FILM: 1
DVD: 1

ALADDIN
CONTINENTAL FILM
DVD

DVD izdanje “Aladdina” jednostavno zaslužuje jedno od prvih mjesta na top-ljestvici najboljih izdanja 2004. Distributer je, doduše, “Aladdinu” prikrpao i dva suvišna diska, no diskovi na kojima se nalazi Disneyjev dragulj iz 1992. toliko su dobri da ćemo one druge zaboraviti. U posljednje vrijeme omalovažavanje Disneyja među kritičarima gotovo prerasta u modu. Šteta. Iako slavni studio ima slabih trenutaka, neki su filmovi predivni. Među njima je svakako i priča iz “1001 noći” o momku koji pronađe čarobnu svjetiljku i pred nosom zlog čarobnjaka Jafara osvoji princezu Jasminu. “Aladdin” stiže i u sinkroniziranoj verziji, no kako je Robin Williams jednostavno savršen, originalnu ipak ne smijete propustiti.

Aladdin, am. anim. film, 1992.
R: Ron Clements, John Musker
GL (glasovi): Scott Weinger, Brad Kane, Robin Williams, Linda Larkin, John Freeman, Frank Welker
FILM: 4
DVD: 4

ŽIVJETI I UMRIJETI U LOS ANGELESU
Blitz
DVD

Za razliku od inozemnog, hrvatsko DVD izdanje filma ”Živjeti i umrijeti u Los Angelesu” ne sadrži ni jedan dodatni prilog. Ipak, film Williama Friedkina toliko je dobar da ga i takvog vrijedi kupiti. Jednom davno, Friedkin je bio sjajan redatelj. Danas je samo suprug utjecajne šefice Paramounta Sherry Lansing koja mu unatoč neuspjesima stalno osigurava nove projekte. Ovaj slojeviti i briljantno režirani krimić poručuje nam, ipak, da čovjeka ne smijemo zapamtiti kao papka nego kao autora “Francuske veze” i “Istjerivača đavla”.
To Live and Die in L.A., am. krimić, 1985.
R: William Friedkin
GL: William L. Petersen, Willem Dafoe
FILM: 4
DVD: 0

LAUREL CANYON
DISCOVERY
DVD+VHS

Drama “Laurel Canyon” redateljice Lise Cholodenko jedan je od onih filmova koji vas neće zagnjaviti, ali niti oduševiti. Priča o dvoje mladih i zaljubljenih ljudi koji se usele u kuću dečkove majke, ostarjele rokerice, odiše pokojim šarmantnim trenutkom, no kako film odmiče, od praćenja radnje i likova mnogo je uzbudljivije čekati kadrove s izvrsnom Frances McDormand, a to i nije neka pohvala scenaristici i redateljici Chodolenko. Glavni dodatni prilog DVD izdanju filma je njezin audiokomentar, zanimljiv otprilike koliko i sam film.

Laurel Canyon, am. drama, 2002.
R: Lisa Chodolenko
GL: Christian Bale, Kate Beckinsale
FILM: 2
DVD: 1

DESIRE UNDER THE ELMS
VTI
DVD

Posljednja dva-tri mjeseca domaći su distributeri objavili tek nekoliko kinotečnih DVD izdanja. Jedan od starijih naslova kojim su nas počastili je film “Desire Under the Elms”, snimljen prema drami Eugenea O’Neila sa Sophijom Loren i Anthonyjem Perkinsom u glavnim ulogama. Riječ je o jednoj sasvim prosječnoj drami, no s obzirom na glavne glumce, ljubitelji klasičnog Hollywooda ne bi smjeli biti razočarani. DVD izdanje je klasično Paramountovo: vrlo dobra slika i ni jedan dodatni prilog.

Desire Under the Elms, am. drama, 1958.
R: Delbert Mann
GL: Sophia Loren, Anthony Perkins
FILM: 2
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika