14.03.2012. / 11:03

Autor: Nacional.hr

Miljenić: Ukidaju se javni ovršitelji

Po nalogu Miljenića od idućega tjedna počinje s radom skupina za izmjene Ovršnog zakona

Orsat Miljenić (Pixsell)Orsat Miljenić (Pixsell)Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je kako javnih ovršitelja više neće biti, ovrhe će biti jednostavnije, brže, učinkovitije i provodit će se bez vrijeđanja dostojanstva dužnika, piše Večernji list.

Po Miljenićevom nalogu od idućega tjedna počinje s radom skupina za izmjene Ovršnog zakona. Javni ovršitelji više neće biti potrebni, zadržat će se sustav ovrhe koji od 1. siječnja prošle godine provodi Fina. Model ovrha koje provodi Fina će se usavršiti, više neće plijeniti novac sa skrbničkih računa, sredstva koja spadaju u invalidninu, stipendiju ili slično.

Sudske ovrhe će se odnositi samo na ovrhu nad nekretninama i pokretninama. Smanjit će se broj prigovora na sudske ovrhe i pojednostaviti procedura provedbe sudskih rješenja. Javni bilježnici izdavat će sudska rješenja kao vjerodostojne isprave. Ovrhama će se baviti samo općinski sudovi.

Miljenić ističe kako u Fini 'nema prostora za manipulacije' i kako je 'sustav je takav da poznaje samo brojeve'. Prošle godine Fina je zaprimila više od 1,1 milijun zahtjeva za ovrhom, a u cijelosti ih je ostvarila u 414 410 predmeta, za naplatu čeka njih 557 014. Ministar ističe kako je napravljena analiza i u slučaju da se zadržalo javne ovršitelje, broj predmeta povećao bi se za četiri do pet puta.

Ovako će ovrhe nad pokretninama i nekretninama ostati u nadležnosti suda. Ministar kaže kako je ulazak u nečiji dom i oduzimanje televizora, hladnjaka ili namještaja više čin omalovažavanja dužnika, nego što netko iz te vrijednosti zaista može podmiriti dug.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika