14.03.2012. / 12:23

Autor: Hina

'Šteta što Nikola Tesla nije zaštitio svoje intelektualno vlasništvo'

U Zagrebu se danas održava konferencija o intelektualnom vlasništvu "Intelektiv" u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham), koja bi kroz niz stručnih predavanja trebala sudionicima pružiti uvid u kretanje zakonodavstva Europske unije u području intelektualnog vlasništva te dati pregled situacije u srednjoj i istočnoj Europi i Hrvatskoj.

Hoyt B. Yee (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)Hoyt B. Yee (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)U Zagrebu se danas održava konferencija o intelektualnom vlasništvu "Intelektiv" u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham), koja bi kroz niz stručnih predavanja trebala sudionicima pružiti uvid u kretanje zakonodavstva Europske unije u području intelektualnog vlasništva te dati pregled situacije u srednjoj i istočnoj Europi i Hrvatskoj.

Otvorenju konferencije nazočio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je istaknuo kako su intelektualno vlasništvo i njegova zaštita vrlo važni za gospodarstvo i napredak jednog društva. Hrvatska, naglasio je, ima dobro uređeno zakonodavstvo u tom području, koje je prošlo screening EU, ali ga treba primijeniti u praksi.

Podsjetivši na riječi američkog predsjednika Billa Clintona da Amerika svoj uspjeh duguje pameti, predsjednik je ocijenio kako i Hrvatska ima potencijala da svoje gospodarstvo i društvo gradi na znanju.

I predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Ivan Vidaković istaknuo je kako je intelektualno vlasništvo snažan oslonac gospodarstvu i njegovoj konkurentnosti te ga treba podupirati i štititi.

Skupu se obratio i zamjenik američkog veleposlanika u Hrvatskoj Hoyt B. Yee rekavši kako SAD snažno podupire prava intelektualnog vlasništva, jer ono pridonosi napretku ekonomije i društva, a inovacije su danas glavna značajka američke ekonomije.

To je važno, istaknuo je Yee, i stoga da bi oni koji se njime bave bili i financijski osigurani za svoj izum što se, podsjetio je, zbog nedovoljne zaštite intelektualnog vlasništva nije dogodilo s velikim hrvatskim i američkim znanstvenikom Nikolom Teslom.

Konferencija "Intelektiv" održava se treću godinu kako bi se u Hrvatskoj potaknula inovativna zaštita i prava intelektualnog vlasništva, a u radu skupa sudjeluju predstavnici brojnih tvrtki i državnih ureda.

Oni će kroz panele obraditi i teme kao što su industrija zabave i poslovni modeli u digitalnoj ekonomiji, nova legislativa oko internet piratstva, europske prilike i izazovi na području inovacije te pokušati dati odgovor na pitanje kako biti inovativan u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
26/2/12

okvardz, 14.03.12. 13:39

možda nikada nećete, o vi vlastodršci, shvatiti veličinu nikole tesle i njegovoga genijalnoga uma koji nije korumpiran i koristoljubiv kao vi, koji bi vlastitu djecu prodali vragu za malo lijenosti i novca. tesla je sve što je imao dao meni, tebi i svima, a za uzvrat nije pitao ništa, a dobiti će samo budućnost. vi to nemožete shvatiti.


registracija
26/2/12

okvardz, 14.03.12. 13:41

americi je dao sve , a bio je gladan. to je američki kapitalizam kojemu se svjet divi i njemu stremi. tesla je nešto drugo. tesla je nada, a nada nema cijene i ne izražava se u dolarima, to je vezano više za srce i njegov softer, a amerikanci misle da se to može kupiti i izraziti materijalno. ameri to ne ide tako.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika