12.03.2012. / 12:26

Autor: Bojana Križić

Djeca medija: Od marginalizacije do senzacije

Što vaše dijete gleda kada sjedne za kompjuter?

Slika djeteta u medijima i utjecaj medija na formiranje intelektualnog, društvenog i emotivnog života djece teme su kojima su se ozbiljno pozabavili Daniel Labaš, Igor Kanižaj i Lana Ciboci, ugledni komunikolozi i urednici novoga izdanja Matice hrvatske "Djeca medija: Od marginalizacije do senzacije".

Mediji su neminovno jedan od fenomena modernoga društva koji uvelike utječu na razvoj svakoga od nas, filtriraju informacije koje do nas stižu i time stvaraju sliku svijeta kojoj vjerujemo - jer to je jedina koju imamo. Svi smo djeca medija, svi sudjelujemo u nekoj nestvarnoj stvarnosti, no tko vadi krojeve te naše stvarnosti i po kojim principima? A kada su u pitanju djeca i njihova percepcija medijske stvarnosti, na ova pitanja pada potpuno drugačije svjetlo.

Slika djeteta u medijima i utjecaj medija na formiranje intelektualnog, društvenog i emotivnog života djece teme su kojima su se ozbiljno pozabavili Daniel Labaš, Igor Kanižaj i Lana Ciboci, ugledni komunikolozi i urednici novoga izdanja Matice hrvatske "Djeca medija: Od marginalizacije do senzacije". Sustavnim cjelogodišnjim istraživanjem hrvatskoga dnevnog tiska dokumentirali su poraznu spoznaju o povezanosti medija i nasilnog ponašanja djece u stvarnom i virtualnom svijetu. O tome kako je nasilje preko medija išlo u obiteljske domove, o djeci interneta kao zatočenicima virtualnoga svijeta, o povredama i zaštiti prava djece u medijima, o nedostatku pozitivnih dječjih sadržaja u medijima te o odnosu medija i djece s teškoćama u razvoju pišu vrsni komunikolozi i diplomirani novinari, predavači i bivši polaznici Matičine Komunikološke škole koja ove godine slavi petu obljetnicu rada.

Knjiga donosi najopsežniju analizu izvještavanja o djeci u hrvatskim dnevnim novinama u 2010. godini, pri čemu je analizirano 3.453 novinskih priloga u sedam dnevnih novina. Uz rezultate analize, u knjizi se u sedam radova problematiziraju utjecaj i učinci nasilja objavljenog u medijima, djeca u svijetu interneta, mediji i djeca s teškoćama u razvoju, zaštita prava djece u medijima, a knjiga predstavlja i pojašnjava poseban okvir nasilja kroz koji se o djeci izvještava u hrvatskim dnevnim novinama. Ova vrijedna analiza aktualnih trendova u hrvatskim medijima biti će obavezna literatura svih profesionalnih novinara koji u svome radu dotiču pitanja koja se tiču djece i njihova razvoja, ali i svakoga roditelja koji je svjestan da njegova zadaća kao odgojitelja u dvadeset i prvom stoljeću izlazi van okvira tradicionalno zadanih metoda odgoja. Bit će koristan alat mnogim učiteljima i profesorima te svima koji vjeruju u da na snagu "sedme sile"mogu utjecati odgovornim i promišljenim radom s najmlađima.

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika