14.03.2012. / 14:02

Autor: Hina , Nacional.hr

Laburisti u Saboru:

Nitko se ne protivi 'konzumašima'

Vukšić smatra da moć Agrokora daleko nadilazi moć Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a za Hrvatski telekom koji je, kaže, prije predan nego prodan navodi da je "država u državi", a da je u izvješću besprijekoran u tržišnom natjecanju

Branko Vukšić i Dragurin Lesar (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)Branko Vukšić i Dragurin Lesar (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)Zastupnici SDP-a i HDZ-a danas su pozitivnim ocijenili izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) za 2010., no njihovo "oduševljenje" ne dijele u HDSSB-u i Hrvatskim laburistima.

Đuro Popijač (HDZ) je naglasio da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u 2010. bila izuzetno uspješna u kontroli državnih potpora. Naglasio je da se Agencija posebno iskazala u Poglavlju 8 (Tržišno natjecanje) jer je aktivno sudjelovala u pregovorima s EU i dala svoj značajan doprinos u programima restrukturiranja, posebno brodogradnje i tekstila.

Natalija Martinčević (HNS) smatra da je izvješće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja "relativno korektno", a AZTN ocjenjuje jednom od najvažnijih Agencija koje Hrvatska ima, prije svega zbog pregovora s EU, u smislu konačnog uređenja sustava prema kojem bi Hrvatska u potpunosti postala društvo slobodnog tržišnog natjecanja.

Navodi, međutim, da su gospodarstvenici imali cijeli niz primjedbi na rad Agencije jer se "baš i ne trudi biti konstruktivna pomoć i potpora gospodarstvu". Dodaje i da je osnovna zamjerka gospodarstvenika to što se "Agencija tvrdo i rigidno očituje na njihove zamjerke" bez namjere da im pomogne u pronalaženju rješenja.

"Prihvaćamo kritike, ali radeći svoj posao radimo za hrvatsko gospodarstvo jer nitko ne bi želio da se primjerice Varteksu naredi povrat potpora s kamatama kad uđemo u EU", odgovorila joj je Olgica Spevec i navela kako samo žele da sve potpore budu sukladne propisima, a ako nisu zadovoljni, korisnici potpora, mogu ići na Upravni sud.

Igor Rađenović (SDP) je rekao da su transparentnost rada i maksimalna otvorenost glavne kvalitete Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Iz izvješća, koje je, kako je rekao, iscrpno, pregledno i sadržajno, vidi se da jedna mala institucija s 50-tak zaposlenih dobro radi, zaslužuje potporu, osobito kada se uzme u obzir obim posla i stručnost zaposlenika.

Novi Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, po mišljenju Rađenovića, povećao je ovlasti i ojačao učinkovitost rada agencije.

Agencija je u 2010. poticala promjene koje donose više tržišta i konkurencije u neopravdano zatvorenim gospodarskim sektorima, kazao je navodeći za primjer povećanje kvalitete usluga taksi prijevoza uz manju cijenu u Gradu Zagrebu.

Iz HDSSB-a pak poručuju da nisu oduševljeni radom agencije kao kolege iz SDP-a i HDZ-a.

"Nezadovoljni smo mlakošću izvješća", kazao je Dražen Đurović (HDSSB) pozivajući Agenciju da s više odlučnosti štiti pravila tržišnog natjecanja u Hrvatskoj.

"Znamo da je cijeli niz malih radio postaja okrupnjen u vlasništvu nekoliko privatnih vlasnika, što Agencij ni na koji način nije popratila", rekao je.

Poručio je da potrošači vide kako dogovoreni monopolisti ujednačavaju cijenu ponude što, po njegovom mišljenju, teško može biti samo slučajnost.

Branko Vukšić (Hrvatski laburisti-stranka rada) kazao je da bi prema izvješću Agencije trebali povjerovati da jednaka pravila vrijede za Antu Todorića koji svojim zrakomlatom obilazi imanja, kao i za Štefa iz Bednje koji se na svom kiosku mora boriti s TDR-om.

Nitko se, kaže, ne protivi 'konzumašima' jer će im u protivnom roba nestati s polica ili završiti u nevidljivim zakutcima. Vukšić smatra da moć Agrokora daleko nadilazi moć Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a za Hrvatski telekom koji je, kaže, prije predan nego prodan navodi da je "država u državi", a da je u izvješću besprijekoran u tržišnom natjecanju.

Damir Kajin (IDS) upozorava da s jedne strane imamo Dukat ili Lactalis koji imaju monopol na mlijeko, a s druge strane Agrokor koji ima monopol na trgovinu, a oboje su troškove odlučili prebaciti na mljekare.

Oni su, kaže, možda i došli do zavidne imovine koristeći se državnim zemljištem i potporama, ali i zavidnim radom. Biti dominantan na tržištu ne može biti grijeh, ali nije dobro da ne kažnjavamo pa čak i ne prepoznajemo zlouporabu te pozicije, kazao je Kajin. On također smatra da je svaki monopol u Hrvatskoj i kartel, ako ništa drugo onda političara i tvrtke.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 14.03.12. 14:48

Uz ime nekih zastupnika u zagradu umjesto (SDP) ili (HDZ) staviti (AGROKOR).Sve je onda jasnije.
Todorić ionako ima većinu u svakom sazivu Sabora,pa neka su barem javni,a ne obučeni u stranačke dresove.
Vukšiću,samo daj.


registracija
26/10/11

iznogud, 14.03.12. 17:40

Bravo Vukšiću


registracija
27/12/06

Skipp, 14.03.12. 19:08

Nisam znao da je Vukšić član laburista, a sad kad znam još sam uvjereniji u nesposobnost i demagogiju te stranke.


registracija
19/4/11

aircanada, 14.03.12. 19:10

imaju moj glas ako ovako nastave, sad će veliki komentator poznat pod nadimkom 'dragi ivo' opalit po njima s etiketom 'demagozi'


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika