14.03.2012. / 16:10

Autor: Hina

Sud odobrio izmjenu optužnice protiv Gorana Hadžića

Haaški sud odobrio je zahtjev haaškoga tužiteljstva za izmjenama optužnice protiv bivšeg vođe pobunjenih hrvatskih Srba Gorana Hadžića kojima se precizira njegova odgovornost u okviru udruženog zločinačkog pothvata te ispravljaju neke nejasnoće u optužnici te mu naložio da izmijenjenu optužnicu podnese do 22. ožujka, objavio je u srijedu ICTY.

Goran HadžićGoran HadžićHaaški sud odobrio je zahtjev haaškoga tužiteljstva za izmjenama optužnice protiv bivšeg vođe pobunjenih hrvatskih Srba Gorana Hadžića kojima se precizira njegova odgovornost u okviru udruženog zločinačkog pothvata te ispravljaju neke nejasnoće u optužnici te mu naložio da izmijenjenu optužnicu podnese do 22. ožujka, objavio je u srijedu ICTY.

Predloženim izmjenama optužnice jasnije se i preciznije iznose točke optužnice i one ne predstavljaju materijalnu izmjenu optužnice odnosno dodavanje novih točaka, navodi se u tužiteljskom prijedlogu podnesenom 27. siječnja.

Bivši predsjednik tzv. RSK optužen je za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata na okupiranim hrvatskim područjima tijekom Domovinskog rata te za niz drugih zločina među kojima su i zlostavljanja, razaranje i pljačku.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio nasilno i trajno ukloniti Hrvate i drugo nesrpsko stanovništvo s trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

Hadžić je tijekom rata najprije obnašao dužnost predsjednika vlade samoproglašenog SAO SBZS-a, a nakon toga bio je i predsjednik samoproglašenog RSK.

Tužiteljstvo navodi kako izmjenama želi preciznije definirati Hadžićev značajni doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu kako djelima tako i propustima. Njega se tereti da je planirao, poticao, naređivao i pomagao u zločinima tako što je ohrabrivao ili odobravao politiku progona, nasilje i druga zlodjela. Tužiteljstvo želi pojasniti da je zlodjela počinio i time što nije poduzimao potrebne mjere u cilju zaštite dviju skupina - zatočenika i nesrpskog stanovništva na okupiranim područjima.

Izmjenama tužitelji žele ukloniti i nejasnoće oko žrtava na način da iste žrtve u različitim točkama optužnice budu opisane na jednaki način te nejasnoće oko područja koja obuhvaća optužnica.

Hadžić je kao posljednji haaški bjegunac uhićen 20. srpnja prošle godine u Srbiji nakon sedmogodišnjeg bijega, a postupak protiv njega u Haagu je u predraspravnoj fazi i suđenje bi trebalo započeti pred kraj godine. Prva statusna konferencija u tom predmetu održana je u studenome prošle godine.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika