14.03.2012. / 16:27

Autor: Hina

I eurozona službeno odobrila drugi dio pomoći Grčkoj

Eurozona je službeno odobrila drugi plan pomoći Grčkoj kojim će ta zemlja dobiti 39,4 milijarde eura, rekao je u srijedu vođa skupine ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker, ujedno i luksemburški premijer.

Jean Claude JunckerJean Claude JunckerEurozona je službeno odobrila drugi plan pomoći Grčkoj kojim će ta zemlja dobiti 39,4 milijarde eura, rekao je u srijedu vođa skupine ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker, ujedno i luksemburški premijer.

"Zemlje eurozone službeno su odobrile drugi plan pomoći Grčkoj... Odobrile su Fondu za europsku financijsku stabilnost (EFSF) deblokadu prvog dijela pomoći u ukupnom iznosu od 39,4 milijiardi eura koji će se isplatiti u nekoliko rata", rekao je Juncker u pisanoj izjavi.

"Završeni su svi kontrolni mehanizmi na nacionalnoj i parlamentarnoj razini", dodao je.

Odluka je donesena u srijedu nakon sastanka visokih dužnosnika eurozone u sklopu radne skupine "Euro Working Group".

Drugi plan pomoći Grčkoj predviša ukupno 130 milijardi eura, ali i program smanjivanja povijesno visokog duga te zemlje ukupne vrijednosti 107 milijardi eura.

Riječ je o "jedinstvenoj prilici koju Grčka ne smije propustiti . Grčke vlasti moraju nastaviti iskazivati angažiranost i nastaviti provedbu reformi u području proračuna, fiskalne konsolidacije i privatizacije, sukladno novom programu pomoći", rekao je Juncker.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika